Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.10.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 946. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.10.23. Magazin

A cél az, hogy tevékenységre sarkalljuk a nõket

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. Október 6-án tartották Baróton, az RMDSZ baróti Nõszervezetének alakuló ülését, ahol megfogalmazódott, a szervezet lehetõséget teremt arra, hogy a nõk megmutatkozzanak, szerepet vállaljanak, és építsék a közösségüket, találkozzanak, és igény szerint rendezvényeket szervezzenek.
"A nõket minden mûvelt nép megbecsüli", Rousseau idézet képezte a találkozó alapgondolatát, ebbõl kiindulva próbálnak bátorságot sugározni azoknak a nõknek, akik érzik, többre képesek, mint a mindennapi otthoni, és munkahelyi feladatok elvégzése, akik tenni szeretnének közösségük fejlesztése, összetartása érdekében, és ennek elsõ lépcsõfoka, ha maguk a nõk jól érzik magukat a mindennapokban. A Gyulai Líviusz városi könyvtárban sorra került ülésen jelenlevõk alelnöküknek a baróti Buda Rozáliát, és a köpeci Gál Brigittát, elnöküknek a baróti Tókos Tímeát választották. A frissen megválasztott elnököt, Tókos Tímeát a szervezet céljairól, elképzeléseirõl, megalakulásának körülményeirõl kérdeztünk.

- Miért most alakult meg az RMDSZ Baróti Nõszervezete?
- Az RMDSZ Háromszéki Nõszervezete már két éve megalakult, és az elképzelés az volt, hogy helyileg is terjeszkedjenek, megkeressék azokat az embereket, akik szeretnének tenni valamit a közért, vagy egyáltalán kimozdulni otthonról, színesebbé tenni a hétköznapokat. Most jött el az ideje annak, hogy ez Baróton is megalakuljon, és így október 6-án volt az alakuló ülés.

- Az elõzményeirõl mit tudsz, hogy alakult ki a csapat?
- Az alakuló ülésre meghívókat küldtünk azoknak, akikrõl úgy gondoltuk, hogy szívesen részt vennének, akikkel már korábban is volt valamilyen kapcsolatunk. Körülbelül negyven ember jött el, lehet, hogy több is. A háromszéki szervezet vezetõségével volt egy kisebb megbeszélésünk az elképzelésekrõl, arról, hogy hogyan mûködik máshol a szervezet, ahol már megalakult. Itt nem politizálunk, politikai hovatartozástól függetlenül bárki jöhet, akinek kedve van, aki akar valami tenni, kedve van társaságban lenni, hogy jól érezze magát. November 6-ra terveztük a következõ találkozót, amelyre úgyszintén meghívókat küldünk, de bárki, aki úgy gondolja, hogy szívesen részt venne, eljöhet, szólhat barátnõnek, szájról szájra terjedve is mûködik a dolog, bárkit szívesen látunk.
Ötleteket, javaslatokat is várunk a mûködésrõl is, azonban elõbb össze kell gyûlnünk, kicsit ismerkedni, hogy tudjuk, ki az, aki aktívan részt venne a szervezésben, mert az alakuló ülésen voltak fiatalok és idõsebbek is. A cél az, hogy együttmûködjünk szervezetekkel, bárkivel, fiataltól idõsig, és programokat is úgy próbálunk szervezni, hogy mindenkinek jó legyen, mindenki megtalálja a helyét, és jól érezze magát.

- Ahol már régebb mûködik a szervezet, ott milyen tevékenységek vannak?
- Az RMDSZ Háromszéki Nõszervezete most ünnepelte fennállásának két éves évfordulóját, ahol egyben tisztújító küldöttgyûlést is tartottak, elnöknek újból Aigel Ágnest választották, a korábbi alelnök, Nagy Piroska pedig visszavonult, és Molnár Orsolya lett az RMDSz Háromszéki Nõszervezetének az új alelnöke.
Ott, a gyülésen, több tevékenységi beszámoló is elhangzott több területi nõszervezeti elnöktõl, és nagyon sok helyen közösen járnak például zumbázni, kézmûveskednek, karácsonykor együtt díszeket, adventi koszorúkat készítenek, húsvétkor tojást írnak, nõnapkor együtt ünnepelnek, jótékonysági programot is szerveztek, gyümölcsöt gyûjtöttek, ötletek, javaslatok alapján szervezkedtek, figyelembe véve, hogy mik az igények. Ezért nem tudok még sokat mondani a tervekrõl, mert ez közösségfüggõ, mikor összegyûlünk, megismerjük egymást, látjuk, hogy kinek mi az igénye, hiszen ez most vidéktõl is függ, nem ugyanazok az igények városon mint vidéken, ezeket figyelembe kell venni. Az a lényeg, hogy legyen egy olyan közösség, egy olyan szervezet, ahova szívesen eljárunk, és teszünk is valamit a közért, magunkért is, ahol jól érezzük magunkat. Nem politizálni gyûlünk össze, hanem bármi más tevékenységre, megbeszélni különbözõ aktuális témákat, vagy akár egy kellemes filmnézést, teadélutánt megszervezni, meghívottakat hívni olyan témák kapcsán, ami a nõket érinti. Arra gondolok, hogy még jönnek ötletek, javaslatok idõközben, és jótékonykodni is tudunk, helyzettõl függõen.

- Politikába nem avatkoztok?
- Az elképzelés az, hogy politikai hovatartozástól függetlenül bárki jöhet a nõszervezet találkozásaira, akit érdekel, attól függetlenül, hogy valamelyik pártnak a tagja, vagy sem. Ugyanakkor, ha lesz olyan nõ, aki úgy dönt, hogy résztvesz a politikai életben, akkor a Nõszervezet támogatja õt, de nekünk itt helyileg nem ez a célunk.


- Elnökként mi a te feladatod?
- Összetartani ezt a közösséget, aki ide fog járni, és a szervezkedés. Egyelõre én is kíváncsian állok ehhez, nekem is új ez a dolog, várom a következõ, november 6-i összeülést, ahol ismerkedhetünk, és kialakul már egy csapat, akik vállalnák a rendszeres találkozást.


- Milyen elképzelésekkel vállaltad el a vezetõi tisztséget?
- Az a cél, hogy kimozdítsuk a nõket, tevékenységre sarkalljuk õket, akár azokat, akik gyereknevelésin vannak, akár azokat, akik valamilyen szinten elszigetelõdtek, hogy legyen egy kicsit színesebb a hétköznapjuk. A tervek nemcsak rajtam múlnak, hanem a közösségen is, tõlük függ, hogy mire van igényük.


- Egy kicsit mesélj magadról azoknak, akik nem ismernek.
- Baróti vagyok, jogot végeztem Brassóban, a Transilvania egyetemen, 2014 szeptemberétõl a baróti Polgármesteri Hivatalnál dolgozom a szociális irodában, és tanácsadóként.


- A nõszervezetnek van, illetve lesz tagsága?
- Nincs sem tagságdíj, sem belépõ, sem szerzõdés, független, kötetlen szervezetrõl van szó.


- Rendszeres találkozókat képzeltetek el?
- Legalább havonta egyszer szeretnénk találkozni, igények és ötletek alapján alakítanánk ki programokat, amelyek reményeink szerint rendszeresek lesznek.


Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 946. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.