Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.10.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 944. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.10.09. Közélet

Mire kellenek az önreklámozó SMS-ek, röplapok?!

Tisztelt tanácsos hölgyek és urak, tisztelt polgármester és alpolgármester úr, tisztelt megyeelnök úr! A minap nekem is el kellett olvasnom azt a Székelyföld lendületben címû röplapot/körlevelet, amelyet a köznép is kénytelen elolvasni és elgondolkodni rajta.
Az emberek, és az én véleményem szerint is A JÓ BORNAK NEM KELL CÉGÉR, miszerint, ha az ember jól, valósan és a közösség érdekében végzi munkáját, az látható, érezhetõ és tapasztalható, valamint értékelhetõ is, önreklámozó SMS-ek és röplapok nélkül is.
Higyjék el, ez szükségtelen, mert az emberek látnak és figyelnek, és észreveszik azt, ami jó, és ami valós. Vagy most mi van? Közhírré tétetik SMS-ben és röplapokban, ahol az átvevõnek nincs lehetõsége a saját véleményét kinyilvánítani? Ennek kissé nem politikai kampány illata van?
Az érdekelt "köznép" valami okból kifolyólag nem meri nyíltan és világosan kimondani azt, ami fáj, de nekem elpanaszolják gondjaikat, problémájukat, ezért közlöm én Önökkel, tisztelettel, Barót városka lakósainak a gondjait, elismerve a pozitív eredményeket, amit mindenki lát, tapasztal, de meg kell említsem - még ha csak részben is -, a negatív tényeket: A legérthetetlenebb, hogy megszüntették azt a tradíciós, 100 évnél öregebb iskolát, ahol több nevesebb erdõvidéki személyiség is nyomta a padokat! Hogy miért, és hogyan, az az érdekelteket, a gyerekeket, a szülõket és másokat sem érdekel. Lényeg, hogy a bérlõ és a tulajdonos nem ültek le megtárgyalni, és MEGOLDANI az ügyet a gyerekek javára, hogy ne kelljen különbözõ szûk szobákban tanuljanak, ami, mint Önök is tudják, káros a lelkivilágukra, a koncentrációjukra és így az elõmenetelükre.  Ezt az iskola-ügyet egy nyilvános lakossági fórumon kell tisztázni, ahol mindegyik fél feltárhatja az állásfoglalását tanúk elõtt. De a megszüntetés abszurdum!Egy másik dolog az óvoda ügye, ami tudomásunk szerint szintén eladásra kerül. Miért? Barót régi "középületei" már nem kellenek Barótnak?! Azért ezt is szép lenne közhírré tenni, hogy a köznép is tudjon az ilyen üzletekrõl még idejében. Amikor Mogyorós fele autóztam Bölönbõl Elõpatak irányába, ez év július 10-én örömmel állapítottam meg, hogy az SMS-ek által beharangozott aszfaltozása ennek az útszakasznak mégis megkezdõdött, igaz nem az SMS-eken keresztül meghirdetett napon, de mégis. Aztán amikor két nap múlva visszajöttem, lejövet a mogyorósi hídról, láttam magam elõtt a szép fekete aszfaltozott utat, és valóban örültem, hogy végre történt valami jó is Erdõvidéken. De amint rámentem erre az új aszfaltra kb. 75-85 km sebességgel haladva, nem hittem az érzésemnek, mert az új aszfaltozott út, úgy széltében, mint hosszában hullámzott és dobálta a kocsimat ide-oda.  A nagy SMS reklám ellenére, a minõséget senki sem ellenõrizte a munkálatoknál! Pedig Lenin tata is azt mondta annak idején, hogy - a bizalom jó, de a kontroll még jobb -, mert õ ismerte az embereit.Ugyanez vonatkozik az esõvíz és kanális csövek lerakására is, fõleg a Petõfi/Híd utcában és a hidat, árvíz ellen stabilizáló beton fal széttörésére is, semmi ellenvetés nélkül. Errõl jut eszembe az Önöknek írt levelem, amelyhez képeket is csatoltam arról az esõvíz elvezetésnek a nem létezésérõl, amely a Kossuth utca 209 és 207 es számú ingatlanunk között kellene legyen, sajnos eddig még nem kaptam semmiféle hivatalos választ. Miért? Az új aszfaltozott járdaszegélyek túl magasak, hogy az idõsek, öregek igen nehezen tudnak arra föl és lelépni, tán nem azért, hogy az autók ne tudjanak a járdán parkolni? Máshol ezt a rendõrök vagy a közterületi ellenõrök oldják meg büntetésekkel, és nem járdaszegély magasítással.
A járdák katasztrofális, gödrös állapota miatt sok babakocsis anyuka vagy nagymama kényszerül a sima úttestre lemenni, mert csak az simább mint a gödrös járda. Azt is láttam már, hogy reggelente a kórház hölgy alkalmazottai stabilabb sportcipõben mennek szolgálatba, ahol aztán cipõt cserélnek ezért. Ha a tisztelt illetékesek gyalog is járnának és átsétálnának Barót fõ- és mellékutcáin, akkor biztosan észrevennék ezeket a hiányosságokat.  Az iskola elõtti, akácfák alatti, árnyékos buszmegállót az ortodox templom elé költöztették az esõvizes árokba, semmi árnyék, tetõ, vagy az idõsöknek egy kis pad nélkül.
Tán azért, hogy naponta egy-két autó törvényesen parkolhasson a volt buszmegállóban, ahol egy kis árnyék van? Szerintem a prioritások megállapításával és sorrendjének megállapításával van a baj. Az ilyesmit, a prioritásokat, több tanácsos vitájával kellene megoldani, ahol nyíltan és világosan a lakosság többségének az igényeit, és nem fõleg az autósok igényeit kellene szem elõtt tartani. Baróton nincs egy látható információs központ az idegenek részére, máshol, itt Erdélyben bizony létezik, és ami itt nagyon hiányzik. De errõl is volt már szerencsém írni, sajnos semmi pozitív eredmény nélkül. Az Apáca-Nagyajta közötti hidat nem a következõ 50 évre elõre, modern, kétsávú, járdás hídnak tervezték, mint egy Erdõvidéknek gazdaságilag-stratégiailag igen fontos, a külvilággal összekötõ hidat, hanem olyannak, amilyen, és ami az építõtelep információs táblája szerint már június 22-én készen kellett volna lennie...
A fentebb felsorolt dolgok tények, semmi roszszindulat nélkül. Vagy Önök szerint nem így van? Az embereket az érdekli, hogy a régi rozoga Olt-hidat lebontották anélkül, hogy az ingázóknak és a többi érdekelteknek egy kisegítõ más valamit biztosítottak volna.
Mint elébb írtam, elismerve a pozitív eredményeket, de a TÉNYEK azok TÉNYEK. Remélve, hogy észrevételeimet a tanácsüléseken nem kimagyarázzák, hanem ellenõrzik és komolyan veszik, maradok tisztelettel,
Erdõs István, baróti adófizetõ lakós
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 944. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.