Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.10.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 944. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.10.09. Magazin

Ismét törvényhozással is foglalkozott a parlament

Hosszú hetek után, amikor a két tábor (kormányoldal, ellenzék) egymás ócsárlásával volt elfoglalva, és jóformán törvényeket nem tárgyalt a parlament, ismét érdemi vita is zajlott a Tisztelt Házban. A plénum elfogadta azt a törvénytervezetet, mely szerint a nehéz sorsú családok gyermekeinek óvodába járását az állami költségvetésbõl a családoknak havonta 50 lej stimulenssel fogják szorgalmazni.  A Dobrogea Napja után elfogadták a Bukovina Napját is. Az általános vitában Márton Árpád képviselõ elmondta, hogy az RMDSZ támogat minden olyan törvényt, mely elismeri a történelmi régiók létét, fontosságát, és ünneppé nyilvánítja az illetõ régió napját. Azt is elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a kezdeményezõk érvelésükben a térség nemzeti kisebbségeirõl, köztük a székelyekrõl is szót ejtettek, és felemlítette, hogy a történelem során sajnos hat bukovinai csángó falu lakóinak el kellett hagyniuk e térséget. Elmondta, hogy fontos e régiók sajátosságainak és etnikai összetételének a megõrzése, hiszen a kisebbségek kultúrája az ország egészének kultúráját gazdagítja.  A plénum elfogadta Márton Árpád a szerzõi jogvédelmi törvényt módosító javaslatát, mely a helyi adók kisebb fizetési kötelezettségét tartalmazza. A napszámosok törvényének módosítása bõvítette azon tevékenységi területeket, amelyekre napszámosokat lehet alkalmazni.
A jogi bizottság tárgyalta azt a törvénytervezetet, mellyel gyakorlatilag a székely himnusz éneklését, zászlónk használatát akarták betiltatni. Mint ismeretes, a tervezetet hallgatólagosan elfogadta a szenátus, ami nagy aggodalomra adott okot. Hosszas lobbizás után sikerült a jogi bizottság többségével megszavaztatni a törvény elutasítását. Megjegyzendõ, hogy a Nemzeti Liberális Párt tagjai ellene szavaztak e visszautasításnak. Még a múlt héten a mûvelõdési bizottságban elfogadták az RMDSZ Magyar Nyelv Napjáról szóló tervezetét. A plénumra vár e törvény elfogadása.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 944. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.