Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.10.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 943. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.10.02. Magazin

Neki kell fogni, és dolgozni kell!

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. A mai fiataloknak nincs könnyû dolguk pályaválasztáskor sem - szoktuk hallani -, mivel napjaink bizonytalan világában nehéz jövedelmezõ szakmát választani. Ettõl függetlenül vannak, akik ragaszkodnak a szülõktõl eltanult mintához, és végzik azt kitartással, vállalva a nehézségeit. A köpeci ifj. Benedek Sámuel is "belenõtt" gyakorlatilag a gazdaságba, próbálkozott egyébbel is, de rájött, ezt szereti igazán végezni, még akkor is, ha manapság banikat adnak egy liter tejért. A mindennapokról, terveirõl és nehézségeirõl kérdeztük.


- Mióta foglalkozol gazdálkodással?
- Ebben nõttem fel, egy családi gazdaságot vezetek 2004 óta, mióta apum gáttert nyitott, azóta én vezetem a gazdaságot. Legelõnk, szántónk van, lucernát és herét is termelünk, gabonaféléket és törökbúzát is. Vannak szarvasmarhák és juhok is.


- Milyen az évi beosztásod?
- Most például jól haladunk a betakarítással, az idén kicsit nehezebb év volt, mivel nem volt esõ, az állatokat sem úgy kötöttük le, ahogy a tavaly, jelen pillanatban nincs annyi tejünk, amennyi volt a tavaly ilyenkor. A szárazság miatt a tehenek nem voltak olyan kondícióban, hogy több tejet adjanak. Szombaton kötöttük le a teheneket, ami azt jelenti, hogy bent vannak, többet nem járnak ki. A legelõ itt van az úton túl, a farmtól nem messze, az erdõ aljáig, egy darabban van. Most már gabonát kapnak, fejenként öt kiló abrakot, egy kiló melászt, lucernát, lucernasilót, szalmát. Most a lekötésnél nem adtak annyi tejet a tehenek, mint tavaly ilyenkor, habár szombat óta - amikor behajtottuk - nõtt a leadott tejmennyiség, de tavalyihoz képest jóval kevesebb így is. Nem tudom, hogy utolérjük-e a tavaly ebben az idõszakban termelt tejmennyiséget, de megpróbálunk mindent, hogy több tej legyen.


- A tejet hogyan értékesítitek?
- A brassói tejgyárnak, a volt Tyromnak adtuk. Hetven banit kaptunk érte a nyáron, remélem télen megemeli az árát. Télen szokott kicsit emelkedni az ár, mert akkor kevesebb a tej, mi megpróbálunk télen több tejet fejni, mint nyáron. Már a tehenek is nagyjából úgy borjúznak, úgy vannak beállítva, hogy télen legyen a több tej.


- Borjút is neveltek, vagy csak tejtermelésre vagytok berendezkedve?
- Borjút is nevelünk, általában 100 kilogrammoson szoktuk eladni a bikaborjúkat, az ünõborjúkat meghagyjuk. A borjúra is van piac, a tejre is, csak jelen pillanatban a tejnek nincs ára. Túltermelés van a piacon, a külföldrõl behozott termékek miatt, ezért nincs ára.


- Próbáltad a pályázást?
- Pályáztam idén, 40 ezer eurós pályázat volt a gazdaság növelésére, eleinte nagyon féltem belevágni, de merem ajánlani mindenkinek, ha én megbírtam, más is megbírja. Már régebb szándékomban állt próbálkozni, de féltem a papírmunkától, mivel korábban nem foglalkoztam ilyesmivel. A testvérem beszélt egy pályázatíróval, aki elvállalta a pályázatírást, nagyon jól sikerült a pályázat, februárban meg is kaptam az elsõ részletét, amibõl mind földet vásároltam, és kellett vásárolnom egy villanypásztort is. Az állományt fel kellett szaporítanom, és most akarom kérni a pályázatom második részletét, melybõl akarok vásárolni egy nagyobb teljesítményû traktort. A pályázatnál papírmunka rengeteg volt, már kezdtem ráúnni, de amikor a pénzt megkaptam, megörvendtem. Akartam pályázni farmfelújításra is, de úgy döntöttem, most inkább traktorra pályázok, arra van nagyobb szükség.


- Most jelenleg milyen körülmények vannak a farmon?
- Az állatokat lekötve tartjuk, van egy tejházunk, ez mellé akartam építeni egy fejõstandot, ahol tizenkét darab tehenet lehessen fejni egyszerre. De úgy döntöttem, hogy inkább egy nagyobb teljesítményû traktorra pályázom, majd késõbb egy kombájnra. Most jelenleg gépi fejés van, van segítségem, hárman dolgozunk. Besegít apum, anyum is, az egész család, mindenki teszi a dolgát.


- Volt szándékod egyébbel foglalkozni, mint a gazdaság?
- Mikor elvégeztem az építész technikumot, akkor dolgoztam kilenc hónapot kõmûvesként, de úgy megúntam, hogy életemben többet soha nem lennék kõmûves, akármi lesz a tehenészettel, én örökké tehenész leszek.


- Mitõl mûködõképes a gazdaság, vannak támogatások, melyben részesül?
- A farmnak adóssága nincs, ahogy tudjuk úgy intézzük, a széle a hosszát üti, várjuk a támogatást, amit nem kocsira és ilyen-olyanra költünk, hanem vagy földre, vagy gépekre, visszafordítjuk a gazdaságra, mert másképp nem mûködik. Vannak támogatások, amit nagyon várunk, földalapú és állatalapú támogatás, tejtámogatás, ezek minden évben vannak, és remélem meg is kapjuk az idén is, mivel eddig megkaptuk rendszeresen. Az állatállományt fel szeretném szaporítani, legalább legyen 100 fejõs tehenem, hogy minél több tejet adjak el télen, mert télen kell tejet termelni. Nyáron, mikor az Olt is tejet hoz, akkor nincs ára, akkor éppen üti a széle a hosszát, télen marad meg egy kicsi pénzünk a tejpénzbõl, mert akkor nincs annyi kiadás. Nyáron a mezei munka olyan, hogy gépekkel rendezünk mindent, körbálázó van, villával gyakorlatilag nem dolgozunk. A szénacsinálás nem olyan, hogy egész nyáron végezzük, hanem mikor nekifogunk, egy hét alatt el van rendezve. Megvan ennek is a szabadsága, akkor végezzük, mikor kell, mikor ott van az ideje.


- Nyaralni el tudsz menni?
- Én már úgy megszoktam, hogy örökké itt vagyok, hogy nem is tudnék elmenni nyaralni sem, nem is esne jól.


- Hol tárolod a terményeket?
- A takarmányt csûrben tárolom, a szalmát kint, mert nem fér be mind. Majd szeretnék építeni egy nagyobb csûrt, ahová minden beférne, de jelen pillanatban a szalma nem fér be. Itt tartunk mindent a farmon, silót, szalmát.


- Milyen nehézségekkel jár a fiatalon elkezdett gazdálkodás?
- A tapasztalat hiánya érezhetõ. Mikor apumtól átvettem, nem volt tapasztalatom ennyi, sok mindenben melléje fogtam. Egy idõszakban vettem negyvenöt darab bikaborjút, tizenöt darab maradt meg, a tüdõgyulladás, hasmenés elvitte, ezt még egyszer nem csinálnám meg. Sok minden van, volt mikor a szárazság fogott meg, akkor is hoztam rossz döntést, de valahogy túléltük, saját hibámból sokat tanultam.


- Szerinted milyen a jövõje a gazdaembernek?
- Jövõje van mindenesetre, de itt a pályázatok jelentik a jövõt, mert abban van a pénz, nem mindegy, hogy megveszel egy gyengébb minõségû traktort, vagy veszel egy új traktort, nyolcvan százalékos pályázati pénzzel, ahol csak húsz százalék önrész, és dolgozol egy jó géppel. Mi jelenleg román traktorokkal dolgozunk, van egy kombájnunk, és hozzávaló gyakorlatilag minden, ami jár. De szükség van a nagyobb teljesítményû traktorokra, mert nem mindegy, hogy két traktorral megyek ki a mezõre, és végzem el ugyanazt a munkát, melyet egy traktor egy traktoristával elvégzi rövidebb idõ alatt.
A farmon mindenkinek megvan a maga dolga, én nem szoktam például kaszálni, rendsodrózni, szántani, inkább bálázok, vetek, és az istálló körül a fejés, etetés, ez az én munkám. Mindenki végzi a magáét. Én azt mondom, neki kell fogni, dolgozni kell, pályázattal könnyebb, de akár anélkül is, mi is sokáig nem pályáztunk. Akárhova elmész, akármilyen munkát csinálsz, hajtasz, hogy minél jobban sikerüljön. Ez így van a mezõgazdaságban is. Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 943. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.