Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.09.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 942. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.09.25. Közélet

A család által adományozott emléktáblát a bodosi Bokréta tánccsoport egykori tagjai lelpezték le

Emléktáblát avattak Székely Dénes (1935-2011) tiszteletére

A.E.Akárcsak tavaly, idén is megülte hagyományos falutalálkozóját Bodos népe, az egynapos rendezvényen, vasárnap, emléktáblát avattak, a település közösségi udvarán pedig estig tartó szórakoztató programokkal várták a falu és a környék apraja-nagyját.

A délelõtti ünnepi istentiszteletet követõen Sándor István, bodosi lelkipásztor meghívására a falu közössége és a vendégek a templomból a közeli kultúrotthonba mentek, ahol felavatták a Székely Népi Együttes néhai táncosának, koreográfusának, igazgatójának, Székely Dénesnek az emlékére állított emléktáblát, aki, mint ahogy az emléktábla is hirdeti, életét a néptáncnak és a mûvészetnek szentelte. Az avatón Sándor István osztott meg néhány gondolatot a négy és fél éve elhunyt Székely Dénes életútjáról, munkásságáról, aki úgy bodosi, mint erdõfülei anyai oldaláról örökölte a néptánc, a népi kultúra szeretetét, így lett élete a tánc. A tanulmányok elvégzése után, Székely Dénes 1956 október 1-tõl, éppen 59 esztendeje lett alapító tagja az Állami Székely és Népi Táncegyüttesnek. Népi értékeinket, zenei anyanyelvünket, táncainkat vitte színpadra, számtalan alkalommal itthon és külföldön, évszázados zenei és tánchagyományainkat. A kilencvenes évek elején, amikor már nyugdíjas volt, Bokréta néven Bodosban is amatõr táncegyüttest alapított. Ennek köszönhetõen, sok akkori fiatal sajátította el magas szinten, félig elfelejtett táncainkat, illetve vette fel a ládafiában õrzött, vagy arra az alkalomra készített népviseletet. Éppen ezért, Székely Dénes emlékét meg kell õrizzük szívünkben, fejet kell hajtsunk munkássága elõtt – fogalmazott a református lelkipásztor. A közösségi udvaron a falunap résztvevõit idén elõször Lázár-Kiss Barna polgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy szükség van néha arra, hogy lazítsunk a rohanásból, jobban odafigyeljünk egymásra, így ápolva baráti kapcsolatainkat, mert szükség van az egymásra való figyelésre, ez köt össze minket. Éppen ezért úgy gondolja, hogy minden évben kell legyen egy hétvége, amikor megállunk és feltöltõdünk, erõt merítünk a folytatáshoz. A nap folyamán fellépett a helyi Esthajnal kórus, a helyi óvodások és kisiskolások csoportja, a baróti Syncron, az idei falunap Acousthree koncerttel zárult.

Ünneplõ gyülekezet Bodos utcáin
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 942. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.