Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.09.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 942. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.09.25. Közélet

Megbukott a szelektív  hulladékgyûjtés?

A.E. Újra kellene gondolni a szelektív hulladékgyûjtést és a szelektív szigetek funkcionalitását is, hiszen az elmúlt idõszakban egyre inkább bebizonyosodott, hogy a közel nyolcszáz ezer eurós összértékû uniós pályázatból a vidéken megépített mintegy 51 szelektív szemétsziget, ilyen formán eddig nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. Legalábbis Baróton, és a hozzátartozó falvakon valahogy ez nem mûködik, - ennek adott hangot Kencse Sándor, bibarcfalvi független tanácsos, a múlt heti, baróti tanácsülésen.

Kencse meglátása szerint, Bibarcfalván is vannak olyan szemétszigetek, amelyek mára valóságos szemétdombokká váltak, rondítva ezzel a környezetet, vagy egyáltalán nincsenek jó helyen, utalván a Malom utcai szemetes ketrecre, amelynek helyébe szeretné, ha a tanács inkább játszóteret építene.
A független tanácsos véleményét Nagy István, a Polgári Párt frakcióvezetõje is osztotta, bár arra figyelmeztette a testületet és a várost vezetõ elöljárót, hogy mindenképp jó lenne megtartani azokat a dolgokat, amelyek az õ polgármestersége idején már mûködtek, vagy akkor indultak be. Éppen ezért, sajnálatosnak nevezte, hogy mostanság egyáltalán nem mûködik a szelektív hulladékgyûjtés Baróton és a hozzátartozó falvakon, pedig annak idején jól indult a folyamat. Ezért arra kérte az elöljárót, hogy gondolja meg, mit szüntet be, vagy mit lehetetlenít el tudatosan, példaként hozva fel a szelektív hulladékgyûjés nemléte mellett többek között a padok fokozatos eltûnését a közterekrõl.
Lázár-Kiss Barna polgármester a szelektív hulladék gyûjtésével kapcsolatosan elmondta, ott tartunk ma, hogy a lakosság ezekre a szigetekre hordja a mindenféle háztartási szemetét. Éppen ezért a jövõben megoldásként olyasmit szeretne bevezetni, mint ami a megyeközpontban, Sepsiszentgyörgyön is van, hogy zsákba lehessen szelektíven gyûjteni a hulladékot, és ezt meghatározott idõközönként a Tega elszállítja majd, természetesen az így gyûjtött hulladék mennyiséget kiütnék a havi szemétdíjból, mert ma Baróton vajon melyik az a háztartás, ahol a hulladékot négyfele szortírozzák? - tette fel a kérdést. Talán így ki lehetne alakítni azt, hogy az emberek tudatosan kezdjék szelektálni a szemetüket - vélekedett. Elmondta azt is, hogy a szigeteket nem lehet felszámolni, itt csupán helycserékrõl lehet beszélni.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 942. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.