Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.09.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 942. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.09.25. Közélet

A legyakrabban elõforduló tartáshibákat mutatja Bogdán Mária Emese

A lúdtalp, mint civilizációs betegség

A.E.Elkényelmesedett társadalmunkban gyakorlatilag szinte alig mozgunk, ennek következtében már egészen kis kortól rengeteg rendellenesség alakulhat ki fizikumunkon, amelyet ha idõben észreveszünk, jórészt orvosolni lehet. Ezért kiemelten fontos, hogy már az iskolában figyeljenek arra, hogy a gyereknek milyen fizikai rendellenességei vannak, erre leginkább hivatott a testnevelõ tanár, aki órákon éles szemével egybõl kiszûri a nem helyes testtartást, a gerincferdülést, a lúdtalpat vagy bokasüllyedést.

A testnevelõ tanácsaira érdemes hallgatni, úgy szülõnek, mint a gyereknek, a kedd esti Tortoma Önképzõ Körön egy olyan könyvet mutattak be, amely testnevelõi tapasztalatokra alapozva ismerteti, mutajta meg korunk fiziológiai elváltozásait, ugyanakkor útmutatót is ad ahhoz, hogy miképpen javítsunk helytelen életvitelünkön, hogy szét tudjuk választani a helyes testtartást a helytelentõl. A szerzõ, Bogdán Mária Emese, csíkszeredai testnevelõ pedagógus, az Int(õ) szûlõknek, nevelõknek címû könyvében a gyûjtött anyag mellett személyes tapasztalatait osztja meg az olvasóval a civilizációs betegségeinkkel kapcsolatosan, nem mint orvos, hanem mint gyakorló testnevelõ, a bevezetõben elmonda azt, hogy a helyes testtartás gyakorlatilag ma nem létezik.
A könyv, amolyan iskolai prevenció, a címben az õ azért van zárójelben, mert a testnevelõ az, aki leginkább felfigyel a gyerek fizikális problémáira, emellett a testnevelõ feladata, hogy az órákon ismertesse a gyerekkel a helyes testtartást, ugyanakkor értesítse a szülõt, hogy baj van. Az a hozzáállás, hogy idõvel úgyis kinõvi a gyermek, az nem vezet sehová, mert ez a feltételezés téves.
Helytelen testtartással, vagy egyéb fizikális problémával nemcsak születünk, ez idõközben is kialakulhat, ilyen negatív tényezõ például a “deszkás” befûzetlen cipõ viselése, vagy a nem megfelelõ sportfoglalkozás, ezek lúdtalp kialakulásához, bokasüllyedéshez, idõvel pedig gerincferdüléshez vezetnek, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek. Sajnos a mai divat nagy ellensége a helyes testtartás betartásának, és mivel degenerált társadalomban élünk, mindent a kényelemnek, és a divat szabta trendnek rendelünk alá. Mi jól voltunk megteremtve, ám a mai ember inkább le van ültetve, gipszbe van téve, gyarolatilag naponta 3 órát, ha mozgunk, és ennek ára van – állapította meg Bogdán.
Sokan, - fõként a szülõk - tévesen már egészen kicsi kortól azt szeretnék, ha az õ gyerekük lenne a legjobb, a legerõsebb, a legvagányabb, legdivatosabb, és a gyereküket már 1 éves kora elõtt felültetik, járókába teszik, vagy vezetgetik, ez egyáltalán nem jó, olyan cipõket, ruhát veszünk nekik, amely egyáltalán nem funkcionális, kell hagyni a fejlõdõ gyereket, hogy járjon minél többet mezítláb.
A kisgyereknek hagyni kell, hogy másszon, és azt, hogy magától üljön fel, vagy kezdjen el járni, azzal, hogy ebbe beleavatkozunk, rengeteget ártunk a helyes testtartás kialakulásának - szögezte le, ugyanakkor nem kell sértésnek venni azt, ha a szülõt arra figyelmeztetik, hogy gond van a gyerek testtartásával. Elmondta azt is, hogy mára a lúdtalp civilizációs betegséggé vált, amit serdülõkor elõtt még lehet orvosolni, azután pedig a cipõbetét viselése az egyetlen megoldás.
Szó esett az iskolatáskáról is, a testnevelõ tanár szerint itt is óriási gondok vannak, igaz, a tanügyi rendszer sem arra törekedik, hogy kivegye a sok felesleges órát, hanem méginkább terheli a gyerekeket, ma egy elemi osztályos gyerek táskája hat kiló, míg az 5-8 osztályosé elérheti a tíz kilót is. Nem beszélve arról, hogy a táskák is inkább a divatot követik, mintsem a funkcionalitást. Az iskolákból ráadásul számûzték a tornaórákat, heti 1-2 óra egyáltalán nem elég, ma az iskolában 75% szellemi, és 25% a fizikai felkészítés, és elkezdjük felejteni a Nobel díjas Szentgyörgyi Albert mondását: el kell felejteni a test és a szellem különválasztását. Ma ennek az ellenkezõje folyik.

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 942. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.