Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.09.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 941. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.09.18. Művelődés

Józsa Irén, és Hubert Rossel, a Székelyföld erõdített templomai címû könyv szerzõje

Idegen szemmel az eldugott kincseinkrõl

A.E.Rendhagyó elõadással kezdte meg évadnyitó elõadássorozatát az Erdõvidék Múzeumában mûködõ Tortoma önképzõ kör, amelynek keretén belül, bemutatásra került a francia nyelven megjelenõ Székelyföld erõdített templomai címû könyv. Az itt tapasztaltakról, a könyv keletkezésérõl, a benne található templomokról maga a szerzõ, Hubert Rossel beszélt, Józsa Irén kézdivásárhelyi tanítónõ fordításával.

A könyv nyolcvan székelyföldi templomról ábécé sorrendbe szedve közöl információkat, amelyet alapos kutatás elõzött meg, több száz dokumentum, forrásanyag áttanulmányozása után született meg ez a mû, amelynek érdekessége, hogy francia nyelven íródott, egy francia, számunkra idegen kultúrkörbõl származó ember szemével nyerhetünk betekintést épített örökségünk ezen szegletébe. Hubert Rossel 25 éve, hogy kapcsolatban van Székelyfölddel, hiszen történészként a kisebbségek foglalkoztatják, földrajzosként pedig a régiók érdeklik. Az erõdített templomainkról, egyáltalán épített örökségünkrõl elmondta, olyan örökség ez, amelyre nagyon oda kellene figyelnünk, nagyon fontos elemét képezik a székelység történelmének, és fontos, hogy tudatosuljon bennünk, milyen értékek birtokosai vagyunk.
A könyvét amolyan hiánypótló, ismeretterjesztõ kezdeményezésnek szánja, mivel tapasztalatai alapján a nyugatiak Erdélyrõl szinte semmit nem tudnak, maximum a Drakulás marhaságok azok, amelyek megragadták figyelmüket, a székelyekrõl pedig úgy tudják, hogy azok Szicíliában laknak, ha hallottak is az erõdített templomainkról, azt tévesen a szász templomokkal azonosítják. Éppen ezért mûvében külön fejezetet szánt Erdély és Székelyföld történelmi határainak az ismertetésére, amelyben elsõ alkalommal mutatja be a székelység mozgását nyugat-kelet irányban, a 12.-13. században. A könyv második része Székelyföld erõdített templomairól szól, visszamenve egészen 1241-ig, térképen feltüntetve színes fotókkal, alaprajzokkal megmutatva a templomok egykori és mai formáját, elhelyezkedését, építészeti jellegzetességeit, valamint belvilágát, faldíszeit, freskóit. A harmadik részben a könyvészet és a dokumentumok jegyzéke található.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 941. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.