Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2008.10.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 584. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2008.10.17. KözéletTörökországban jártak...
Pál Anikó.  Múlt hétvégén, pénteken éjszaka 11 fős csapat indult Törökországba, hogy Hasan Sert török befektető meghívásának eleget téve meglátogassanak egy Isztambulban működő ipari parkot. Az utazás élményeiről és tapasztalatairól Csiki Bélát, a helyi tanács tagját kérdeztük. Lapunknak mesélt az utazás körülményeiről, a csodálatos meglátogatott helyszínekről, egy borítékról, amely az utazáshoz szükséges prospektusokat, névjegykártyákat, egy térképét, a meghívó levelet, valamint 50 eurót tartalmazott, amely a szombati szabad program  fedezését biztosította. Az utazás teljes költségét a török befektető állta, aki azért tartotta fontosnak az ott működő ipari park bemutatását, mert tervei között szerepel egy hasonlót létrehozni Baróton is. “Isztambulba érkezve azonnal az ipari parkba vittek, ahol 4 óra alatt bemutatták a park működését, majd egy autóbusszal körbejártuk a parkot. Óriási, 250 hektáron fekszik a park, van saját mentőállomása, orvosi rendelője, saját helikopterfelszálló pályája, vízszolgáltató és víztisztítő állomása, villanytelepe, gázszolgáltatója, iskolája, ahol a majdani vezető beosztásban dolgozókat készítik fel és saját erdősített területei. A rövid látogatás folyamán megtekintettük a Toyota, Renault és Mercedes gyáraknak bedolgozó cégeket is. Az ipari park 6500 embernek ad munkát, és még csak fél kapacitással üzemel.”
Pénteken este díszvacsorán vett részt a csapat, szombaton mindenki kedvére ismerkedhetett a várossal, a török tengerparttal, majd vasárnap hajnalban ért véget a protokoll-látogatás.
A találkozót illetően Csiki Béla elmondta, hogy konkrét megállapodás nem született, de  a közeljövőben a török befektető Barótra látogat, és tárgyalásokat kezdenek egy ipari park létrehozásáról városunkban.
“Hasan Serttel folytatott beszélgetésünk során rákérdeztem – tudva arról, hogy egy cementgyár létrehozását tervezi – ez mennyire érinti a Baróttal kapcsolatos terveit. Válaszában elmondta, hogy a távoli jövőre nézve valóban gondolkodik egy cemetgyár működtetésének lehetőségeiről, de ezt nem kötődik baróti terveihez.” – nyilatkozta lapunknak a tanácsos.
Továbbá személyes tapasztalatait illetően kihangsúlyozta, hogy egy hasonló ipari park lérejöttét olyan feltételek mellett támogatná Baróton,  hogy az önkormányzatnak, a tanácsnak 51%-os beleszólása legyen a parkban folytatott tevékenységeket illetően. Meglátása szerint a park létrejötte fellendíthetné Erdővidék gazdasági helyzetét, a több száz, sőt ezer munkahelynek köszönhetően nemcsak a Brassóba járóknak, hanem a külföldön dolgozó fiataloknak is megteremtené a lehetőséget, hogy itthon is normális életet éljenek és megteremtsék a családjaik számára szükséges feltételeket.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 584. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.