Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.05.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 613. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.05.15. Közélet

Bûzlik, ami nálunk elfolyik
A. E.  Továbbra sincs megoldás a Barót patak szennyezésével kapcsolatban, sem arra, hogy városunk egy esetleges nagyobb felhõszakadást követõen, ne egy hatalmas bûzbugyborékhoz hasonlítson. Minden maradt a régiben, sõt a helyzet egyre rosszabbá válik.

A lakók szenvednek
az elviselhetetlen szag miatt

Sem reggel, sem a késõ esti órákban nem lehet ablakot nyítni az Alsó-Víz utcában, egyszerûen lehetlen a szellõztetés, kivált nyári idõszakban. Hogy miért? A patakból émejítõ bûz árad. Az ott élõk jól tudják, hogy a patakba rengeteg helyen be van vezetve a szennyvíz, a szag egyre elviselhetetlenebb. A helyzet már lassan öt éve fennáll, azóta minden nyáron súlyosodik. Nem beszélve a szagot kísérõ látványról sem, egyszerûen katasztrofális, amikor a napsugár megcsillan a nyálkás, nyúlós patak medrében városunk egyik legszebb utcarészében. A lakók tehetetlenek, Antal Lajos, aki  az Alsó-Víz utcában lakik, elmondta: Már többször tettem panaszt jómagam és a lakók nevében is, egészen a környezetvédelmi minisztériumig mentem, de ígéreteken kívül semmi biztató nem történt eddig. Házban lakom, de még az udvarra sem tudok kiülni, olyan büdösség van! Meddig kell szagolnunk ezt az elviselhetelen bûzt?! A Víz utcában lakó Józsa Géza portája elõtt kialakított betonlefolyoból idõnként ömlik a patakba egy fehér színû folyadék, õ is panaszkodott: Olyan bûdösség van, hogy az ablakokat egyszerûen nem lehet kinyítani szellõzésre, nem tehetünk semmit, hiszen majdnem minden ablakom az utcára néz. De még a kapu elé sem lehet kimenni, mert a szagtól fordul fel az ember! A minap is ömlött a kapum elõtt lévõ csõbõl a fehér lé! Többször fordultunk a környezetvédelmi irodához a városházán, de egyelõre semmi látszata nincsen. Pedig nem csak én vagyok az utcában, aki ettõl szenved. A lakók által említett szennyezõdés egészen az Olt folyóba ömléséig alakítja át teljesen a környezetét, bûzzel és nyálkával árasztva el mindent, veszélyeztetve az állat- és növényvilágot. S az illatfelhõ már a  szomszédos Ady Endre (Kis-utca) és a Petõfi Sándor (Híd-utca) utcák belsõ felében is érzõdik.

Tehetetlen a környezetvédelem?

A baróti környezetvédelmi iroda részérõl Csiszér Levente kérdésünkre, hogy milyen intézkedéseket tettek annak megakadályozására, hogy a patakba ömöljön ez a fehér folyadék, nem volt hajlandó hivatalos nyilatkozatot adni.

Esõ után a városban...

A hétfõi nagy esõzést követõen fullasztó bûz árasztotta el a Barót város központját. A hatalmas vízmennyiséget egyszerûen képtelenek elnyelni a lefolyó csatornák, ezért ideiglenes tengerszemek, vízörvények jelentek meg városunk utcáin, akadályozták így a gyalogos közlekedést. Az effajta felhõszakadások nem egyedi esetek, az ország más részein is fordultak elõ hasonló helyzetek. Ez idáig rendben is volna, a gond csak azzal van, amikor a szennylé az utcán patakokban folyik. Jól látszott, és érzõdött is az olómszürke vízen, hogy az már nem esõvíz, s hogy a kanálisfedõk lyukain áttõrõ vízsugár bizony szennyezett. A baróti új vizszolgáltató részérõl megkérdeztük Egyed Zoltánt az esettel kapcsolatban, õ azt mondta, hogy tõlünk szerzett tudomást a hétfõi esetrõl. A csatornák pedig állítása szerint nem lehettek eldugulva, hiszen kemény pénzeket fordítanak a csatornák karbantartására.  

Mi van a megnyert ivóvíz-
és csatornahálózat pályázattal?

A 190 milliárd régi lejes  szerzõdés már lassan két éve, hogy megköttetet, de egyelõre a munkálatok eredményét nem érzi a város. A tavaly még errõl beszélt mindenki. Már akkor elhangzott, hogy a környezetvédelmi minisztérium garanciát vállal négy évre arra, hogy a munkálatokat fedezõ számlák ellenében folyósítja a pénzösszeget.  Ideje lenne neki kezdeni,  hiszen az idõ telik, s ez a helyzet szégyen a városvezetés számára. Az idei árpilis 9-i tanácsülésen az is elhangoztt, hogy nagy a valószínûsége annak, hogy Baróton néhány utca kimarad a pályázatból. Talán, ha leteszik végre az új ivóvíz- és csatornahálózatot, akkor megoldódna a patak és az ott élõk áldatlan helyzete, valamint az esõzések után sem így nézne ki Erdõvidék központja.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 613. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.