Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.07.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 934. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.07.31. Magazin

Magabiztos, egészséges gyerekeket akarunk magunk körül látni

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. A baróti születésû Egyed Edit tanítónõ több éves tanítás után döntött úgy, hogy vált, és sokkal kreatívabb, nyugodtabb, természetközelibb környezetben foglalkozik továbbra is azzal, amit a legjobban szeret, a gyerekek fejlesztésével. Valóságos mesebirodalmat alakított ki, ahol a gyerekek játszva, barangolva, tapasztalva tanulnak legtöbbet, mindezt úgy, hogy játéknak veszik. Habár nem él Baróton, azért kerestük meg, mivel úgy gondoljuk, hogy munkája példaértékû. Interjúnkban arról kérdeztük, milyen programokat tart a gyerekeknek, illetve ezeknek mi a célja.


- Jelenleg hol dolgozol?
- A sepsiszentgyörgyi Diakónia táborában dolgozom, Kõröspatakon, mint táborvezetõ.

- Végzettséged akapján tanítónõ vagy, mikor léptél ki a tanügybõl?

- Egy évvel ezelõtt.

- Mi volt az oka ennek?
- Lehetõség adódott a kalibáskõi erdei iskolában dolgozni teljes munkaidõvel. Már évekkel ezelõtt is táboroztam ott, de csak vakációkban.

- Ez a munka mivel járt?
- Ez a munka mindent magába foglal a szervezéstõl, toborozástól kezdve, a programok összeállításán át a lebonyolításig, néha konyhai munka, esti betakargatás, a honvágy enyhítése, és mindvégig a gyerekek közelében. Amikor emellett döntöttem, ez volt a legnyomósabb érv, na meg az, hogy a természet kellõs közepén zajlanak ezek a programok.

- A mostani munkahelyeden is ezzel foglalkozol, teljes évben, vagy csak vakációban?
- Teljes évben, igaz még csak most kezdtem itt, de már minden hét foglalt a nyárra, és várom az iskolakezdést, hogy jöhessenek osztályok egy-két napra erdei iskolás programokra.

- Ilyenkor gyakorlatilag odaköltözöl a tábor idejére?
- Igen. Mikor elmegy a csapat, és én egyedül maradok, teszek-veszek, magamban lezárom a hetet, élvezem a csendet, szinte nehezemre esik visszajönni a városba.

- Télire milyen programokat szerveztek?
- A tél is sok lehetõséget rejt, ötlet is sok van, szánozás, sízés, nyomkeresés, a téli ünnepkörök feldolgozása, akár szilveszterezés gyerekeknek.

- Mintha a mesékben lennénk...
- Pontosan. Az iskolából napi 4-5 óra után mindig fáradtan értem haza, de ez felüdülés.

- Hol zajlanak ezek a táborok, és kik vehetnek részt?
- A Sepsikõröspatak melletti Írisz-táborban, a Vadas erdõ alatt, de meghívásoknak is eleget teszek, osztályokba, rendezvényekre, iskolanapokra is elmegyek, vannak rövidebb programajánlataim.

- Mit tartalmaznak ezek a programok?
- Van egy "Hétmérföldes csizma" címû játékom, I.-VI. osztályosoknak szóló, a népmesei elemekre, fordulatokra épülõ hétpróbás csapatépítõ játék, sok színes, fõleg nemezelt kellékkel. Az õsmagyarokkal kapcsolatos dolgokkal szívesen foglalkozom - ruházatuk, táplálkozásuk, a róvásírás, a jurta - erre is van összeállított programom -, tanítok nemezelést is.

- Milyen korosztálynak szólnak a programok?
- Fõleg elemistáknak, de már dolgoztam minden korosztállyal, sõt felnõttekkel is, úgy látom, hogy igény van az ilyen jellegû dolgokra.

- Mi a célotok az erdei iskolával, mit nyújt a gyerekeknek, miért hasznos?
- Az iskolai keretek nem biztosítják az élményszerû tanulás lehetõségét, ez segítség lehet pedagógusnak, szülõnek, hogy amit a padokban könyvbõl tanul, azt sok mozgással, játékkal elmélyítse. Tudatos, gondolkodó, saját tetteiért felelõs, magabiztos, egészséges gyerekeket akarunk magunk körül látni, amit mi nyújtunk, hozzájárul ehhez egy kis mértékben.

- A ti táborozási programotok alternatíva is lehet a nyári vakáció egy-egy idõszakának hasznos "megoldására"?
- Mindenképpen, a hosszú nyári vakációban mindenkinek jól jön, ha a "lurkók" biztonságos környezetben, tartalmasan töltenek el egy hetet.
- Gondolom a természet közelsége is sokat jelent, mivel egyre kevesebb a falusi nagymama.
- Pontosan. A természetbúvárkodás közben nemcsak a fafajtákat ismerjük meg, hanem a gyógynövényeket, gyûjtési és szárítási módjukat, megtanuljuk, hogy hogyan kell erdõn-réten járni, mert mi ott csak vendégek vagyunk. Õsszel az üstben szilvaízet fõzünk, amit hazavihetnek, tervben van a kemence építése, a dagasztást és cipósütést is ki lehet próbálni, van egy nagy zöldséges, ott láthatják, hogy hol nõ a paradicsom.

- Te honnan hoztad magaddal a természet ilyen mértékû tiszteletét?
- Nem tudom pontosan, csak annyit tudok, hogy legyen a Hargita vagy egy háromszéki erdõ, ott én otthon érzem magam. Ha idõt szán rá valaki, és belép egy erdõbe, kinyitja szemét-fülét, akkor így fog gondolkodni. Körülbelül egyformán szeretem mindekettõt, egy mozgalmas, zajos hét után néhány csendes óra egyedül, az helyre is billent.

- Volt példa rá, hogy Erdõvidéket is bevetted a programjaidba?
- Igen, Hoffmann Edó múzeológus jóvoltából, valamikor tavasszal mutattam be a tanítóknak a "hétmérföldes" játékot, illetve csak ízelítõt belõle, és a múlt hétvégén a Honismereti táborban volt egy napos programom, délelõtt a rovásírást próbálták ki gyerekek, felnõttek, utána nemezeltünk, aztán megfõztük a mesebeli kõlevest.

- Mióta nem laksz Baróton?
- 1995 óta, 12 évet laktam Brassóban, utána Szentgyörgyön, egy évet a Hargitán, most ismét Szentgyörgyön, mikor nem vagyok Kõröspatakon.

- Családodban nem vagy az egyetlen tanítónõ, miért választottátok ezt a pályát?
- Így van, akkor nem volt annyira tudatos döntés, inkább egy lehetõség volt a 89-es változás után, nem annyira a választás volt a döntõ, hanem a menet közben tanult dolgok, tapasztalatok. Most nem is tudnék elképzelni olyan munkát, ahol nincs gyerek.

- Nehéz döntés volt elhagyni a biztos tanügyi rendszert?
- Nekem egyáltalán nem volt nehéz, másodpercek alatt döntöttem, mikor felajánlották, mondtam, hogy párhuzamosan táboroztam is a tanítás mellett, és már akkor tudtam-éreztem, hogy ez lesz az én utam. Még mindig visszamehetnék tanítani, de nem látom magam abban a szûk keretben, ami az iskolarendszer.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 934. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.