Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.07.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 934. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.07.31. Közélet

Beszélhetünk-e édesvízkrízisrõl Erdõvidéken?

A.E.Az utóbbi hetek viszonylag kevesebb csapadékának is köszönhetõen, újra apadni kezdtek a patakok a környéken, egyre több helyõl érkezik a hír, hogy apadófélben vannak a kútak is, Felsõrákoson például jó ideje, hogy tûzöltóautóval szállítják a vízet, annyira kiapadt a víz a faluból, de akadozott a hetekben a vezetékesvízellátás Vargyason is, (ott mint utóbb kiderült nem a vízhiány okozta a problémát szerk. megj.) de gondok vannak Ürmös és Apáca mindennapi vizellátásával is.
Az elmúlt idõszakok történéseit figyelembe véve, beszélhetünk-e édesvízkrízisrõl a vidéken Szász Árpád, geográfust kérdeztük.
A szakember, aki idén tavasszal a Tortoma önképzõ körön, a víz világnapja alkalmából arra figyelmeztetett, hogy bolygóviszonylatban is mekkora kincsünk az édesvíz, erre pedig fokozottan figyelnünk kellene, ám sajnos a felelõtlen emberi tevékenységnek (pl. erdõkitermelés) köszönhetõen egyre több helyen jelent gondot az édesvíz.
Szász úgy látja, bár több helyen valóban probléma kezd lenni az édesvíz hiánya, nálunk egyelõre nem kell különösebben aggódni amiatt, hogy kevesebb most a felszíni édesvízünk mint régebb.

A problémát több szemszögbõl kell vizsgálni, ott van az annyit emlegetett globális klímaváltozás, ami szintén az emberi tevékenységnek köszönhetõ, ennek a változásnak egyetlen “pozitív” hozadéka, hogy az ózonréteg vastagodik.
A másik dolog, hogy Erdõvidéken lehull most is évente az átlag 600 milliméter csapadék, a gond ott van, hogy ami le kellene hulljon három nap alatt az lehull egy fél óra alatt. A víz lefút és nem tud beszivárogni a talajba, így nem tud megfelelõ ütemben és arányban pótlódni a talajvíz, s igazából ez az oka annak, hogy kiszáradnak a kisebb patakok, holtágak, elapadnak a kútak, egy tartósabb szárazság után. “Azon is el kellene gondolkozni, hogy amikor van vízünk akkor mit kezdünk vele, általában úgy van az ember, hogy amig van a kútjában víz, addig értelmetlenül gazolja, aztán amikor sporolna, akkor már késõ. Tudatosabban kellene bánjunk a meglévõ készleteinkkel. ” - mondta Szász. A felsorolt nem igazán kedvezõ tényezõk ellenére mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk - fogalmazott a georgáfus, hiszen bár a felszíni vízeink fogyóban, ám ott vannak az ásványvizek, amelyek nem csapadékfüggõek, hiszen nagyon mélyrõl jönnek és elapadhatatlanok. Igaz jelen pillanatban jórésze kárba vész a források vízhozamának, (Vargyas határában lévõ borvíz vízhozama egy nap 432 köbméter... szerk. megj.)
Pánikra nincs okunk, van vizünk, az már más kérdés, hogy milyen annak a minõsége, amit naponta megiszunk. Tulajdonképpen erre kellene nagyon odafigyelni, akkor amikor felelõtlenûl beszennyezük a vízeinket.
Az egésszet úgy kell elképzelni, mintha a vidék alatt egy nagy vízmedence lenne, ha egyik felében beszennyezem azt, idõvel az egész medencére kiterjed és másutt is érezteti hatását. Leegyszerûsítve, ha beszennyezem a saját kutamat, akkor bizonyos, hogy a szomszédé is szennyezetté vállik:“Ma Erdõvidéken, minden településen sikerült besszennyezni a talajt és ezáltal a talajvízet az elmúlt ötven év alatt, a folyamat visszafordítása pedig kéttszer annyi idõbe, ha nem többe telik Úgy látom, itt sokkal nagyobb baj az, hogy szennyezzük vizeinket, mint azok, hogy elapadnának” - összegzett.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 934. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.