Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.07.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 934. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.07.31. Közélet

Gondok a birtoklevelek kibocsájtása körül

A beruházások önköltségei miatt, felvetõdhet akár banki kölcsönfelvétele is   

Zajlanak a mindennapok Vargyason, a gondok-bajok ellenére apró lépésekben de lassan körvonalazódik az Almási barlanghoz vezetõ erdei aszfaltút vége, bár most a vízhálózat nem mûködik zökkenõmentesen... úgy néz ki, a jövõben lesz szenynyvízhálózata és víztisztító állomása a településnek. Sokan kiváncsiak vajon mennyire lesz eredményes a térfigyelõ kamerarendszer, amelytõl fõként a faluban lévõ garázdaságok, valamint a lopások visszaszorítását remélik. Úgy hírlik gondok adódtak a földfelmérések körül, hiszen az ellenzék a tanácsban “elbizonytalanodott.” Közben elkészült a község stratégiai terve is, ami bár a közvitán csak hét embert érdekel, de fontos, mert nélküle nem lehet egyetlen pályázatot sem megírni a következõ 2014-2020 -as idõszakban. Az elõljáró, bár utolsó lehetõségként számol vele, de megtörténhet, hogy a beruházások önköltségei miat, akár kölcsönhöz is folyamodhatnak. Azt is lehet hallani, hogy az osztrákok által megvásárolt földterületeknek új kérõje akadt, aki egy klinikát építene a “River Side” álom helyébe- ezkerõl a dolgokról Ilkei Ferenc elõljárót kérdeztük.

A községben jelen pillanatban az egyik legnagyobb futó beruházás a barlang felé vezetõ út, hogyan állnak a munkálatok ottan?
Ahhoz képest, amit reméltem eddig sokkal jobban haladnak az útépítési munkálatok, ha tartani tudják ezt az ütemet, akkor a hideg beállta elõtt, rákerülhet a több mint 10 km átlag 3,50 m széles útra, a 6 cm vastag aszfaltszõnyeg is.
Most a 35 átereszen dolgoznak, valamint betonozzák az út kétoldalán lévõ vízelvezetõ sáncokat, az úton négy híd is épül kettõ fent Szármán-ban, kettõ pedig itt alul. A beruházás összértéke meghaladja az egymillió eurót, a pályázat útján nyert pénzt visszanemtéritendõ.

Mi lesz a megnövekvõ turistaforgalommal, nem okoz ez problémát a földtulajdonosknak?
Igazán az lenne a jó, ha ebbõl az útból, a helyiek a vargyasiak tudnának profitálni, tudni kell azt, hogy ez egy erdei út, ahol vannak vágásra szánt erdõk is.
Már most sokkal többen jönnek a szorosba, mint eddig. A hétvégén is fent jártam, és 30-40 autót számoltam meg, amelyeknek 90%-a idegen kiránduló volt. Ez jó a vendégházaknak, nem olyan jó hír viszont a földtulajdonosoknak, akiknek kaszálói vannak ott, remélhetõleg erre is találunk megoldást.


Mikorra lesz kész az út?
Úgy látom év végéig készen lesznek.


Mi van a térfigyelõ kamerákkal, müködnek?
Igen, sikerült felszerelni az öt kamerát, a község különbözõ pontjain, eddig még nincs sok tapasztalatunk, eddig egy esetben kérte ki a rendõrség a felvételeket.
Tavasszal a gazdák a tilosban való legeltetések, valamint az elszaporodó lopások miatt panaszkodtak. Hogy állnak most ezzel?


A végeken továbbra is megy a tilosban a legeltetés, a lopások inkább a terményekben vannak mostanság, legfõképpen szénát lopnak. A napokban büntettem meg két személy, az egyiket 5.000, a másikat 3.000 lejre, mivel nem kötöttek szerzõdést és mégis legeltettek, ám nem hiszem hogy kifizetik. Most azt próbálom elérni az ÁPIA-nál, hogy tartsák vissza a támogatásukat, amig nem fizetik ki a büntetést. Remélem ezzel példát statuálunk.


Azt hallani, hogy a faluban napok óta szünetel a vezetékes vízellátás, mi okozza a kimaradást?
Két pumpa kiégett a vízháznál, ezeket Sepsiszentgyörgyre vitték javítattni, a meglévõ két pumpa pedig nem bírta, ezért volt gond a vezetékes vízzel. A két fúrt kútban van elegendõ víz, ezt az útólagos mérések is alátámasztották, naponta 360 köbméter víz van benne, ám akik a vezetékes vízre vannak csatlakozva, az a 310 család, azok mivel nem fizetnek vízárakat nem igazán sporolnak naponta 350-355 köbméter vízet használnak el, és ez bizony ebben a szárazságban, gondot jelent.
Remélem, hogy minél hamarabb átveszi a rendszert a megyei regionális vízszolgáltató és akkor mindenki fizet a fogyasztása után. Azon dolgoznak most a megyei vízes szakemberek hogy a négy pumpa mûködését összehangolják, mi pedig azt szeretnénk elérni, a szûrõk kicserélésével, hogy javítsanaka vízminõségén, ez ugyanis egyik kitétje annak, hogy a regionális szolgáltató átvegyen.


Miért a megyei?
Számoljunk csak utánna, egy saját állomás müködtetésénél csak a villanyszámla 6-7 ezer lejbe kerülne havonta, ehhez még hozzájönnek a más járulékos költségek, a 310 fogyasztóval egy négylejes vízárral sem fenntartható ez.


Mi a helyzet a szennyvízhálózattal?
Január 19-én bevittük a dokumentációt a környezetvédelmi minisztériumba, most július 17-én írtuk alá a pótszerzõdést. Idõközben változások is történtek az eredeti tervben, hiszen a River Side, ugye kiesett belõle így a tervezett két szennyiztisztító állomásból elég egy is, ha készen lesz 524 család csatlakozhat rá.
A beruházás összértéke 6. 827. 794 lej, aminek a 20%-a az önrész, bízom abban, hogy ebben az évben le tudjuk bonyolítani a közbeszerzést is, így jövõbe neki lehet kezdeni. Igaz, jelen pillanatban ezek a beruházások annyira leterhelnek anyagilag, hogy egy banki kölcsön felvétele is elképzelhetõ lehet.


Említette, hogy az osztrák tulajdonban lévõ földeket valaki megvásárolná, milyen célból is konkrétan?
A földek iránt van egy magyarországi, orvos érkedlõdõ, aki felvásárolná a területeket és egy prevenciós klinikát építene oda. Hogy mennyire komoly a dolog ezt most így nem tudom megmondani, annyit tudok, hogy rákérdeztem az osztárkoknál, akik elmondták, az illetõ járt ott és érdeklõdõtt a földek iránt.
Kétszer is napirenden volt a tanács mégsem szavazta meg, hogy a hivatal saját pénzébõl mérhesse ki a földeket, hogy az emberek birtokleveleket kaphassanak. Miért?
165/2013-as Törvény 11-es cikkeje értelmében a helyi földosztóbizottságok kötelesek az öszszes terület tulajdonosokat birtokba helyezni és a birtokleveket ki kell bocsájtani 2016. január 1-ig.Tehát a földek felmérése nélkül a birtokleveleket kiállítani gyakorlatilag lehetetlen! Tudva azt, hogy az eddig kiállított birtoklevelek nem pontosak a földösztóbizottság két verziót dolgozott ki: a földek visszamérését fizessék meg a gazdák, a másik verzió pedig, hogy a kiméréseket a hívatal költségvetésébõl finanszírozzák.Az elsõ verziót nem lehet kivitelezni, hiszen hogyan kérd meg a tulajdonost hogy fizessen? Így maradt a második lehetõség, hogy a méréseket közpénzbõl végeztessük el. A Megyei Földsztóbiztottsághoz, a perfekturához és a számszvevõszékhez kiküldött levélre azt a választ kaptuk, hogy közpénzbõl csak a vargyasi földosztó bizottság rendelkezésére álló terület méréséért fizethettünk. Mint polgármester július 24-én és 28-án összehívtam a vargyasi tanácsot és elõterjesztettem az elképzelést, tanácshatározat formájában, elmondva, hogy milyen elõnyökkel jár az, ha most megcsináljuk ezt. Csak egy példa, el fog jönni az az idõ, amikor az APIA nem fogadja el a támogatási kérést, felmérés és telekkönyveztetés nélkül. Nem mellékesen kiderülnének a törvénytelenségek, hogy ki használ kevesebb vagy több földterületet mint amennyi jár neki. Nem ulolsó sorban lenne egy pontos átlátható kép az adózásról, így pontosan ki lehet tölteni végre a gazdalajstromot. A mérések finaszírozására a költségvetésben feleslegben lévõ pénzt erre a célra fordítottuk volna ezt plénumban is elmondtam. De Szász Ilona MPP-s tanácsos és a polgármesteri hivatal könyvelõnõje szerint, ezt a pénzt földmérésre, szakcég szerzõdtetésére nem szabad felhasználni, mert törvénytelen. A községi jegyzõ és az RMDSZ tanácstagok hiába érveltek a határozattervezett jóváhagyása mellett. Mert az EMNP és MPP tanácsosok elbizonytalanodtak és nem támogatták a határozatot. Úgy néz ki befellegzett az elõbb felsorolt hasznos elõnyõknek és az említett határídõ betartásának. Mindenki vonja le a saját következtetését és a vargyasi földosztóbizottság várhatja méltó büntetését, ami elérheti a mérések értékét így ez hiábavaló pénzkidobás lesz.


Kérdezett: Albert Egon
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 934. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.