Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.05.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 612. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.05.08. Közélet

Márton Árpád képviselõ kongresszusi beszéde
(elhangzott április 25-én, az RMDSZ 9. kongresszusán)
 A 2007 márciusa óta eltelt idõben Románia politikai életében több olyan változás is bekövetkezett, amely szövetségünket, illetve parlamenti frakcióinkat újabb és újabb kihívások elé állította.
Az államelnök felfüggesztésére tett próbálkozás, valamint ezt követõen a Demokrata Párt kormányból való kikerülése azt eredményezte, hogy felerõsödtek mind az államelnök, mind pedig a Demokrata frakció tagjainak RMDSZ-ellenes cselekedetei.
Bár a Demokrata Párttal egyazon európai pártszövetség tagjai voltunk, annak a nacionalista vonala nyomására már ezt megelõzõen is komoly vitáink voltak a nemzeti kisebbségi törvény elfogadását illetõen, az események után pedig bekövetkezett a nyílt szakadás.
Az államelnök menesztését kezdeményezõ Szociál Demokrata Párt abban még partner volt, hogy létrejöjjön a pusztán 20%-os parlamenti támogatással rendelkezõ Liberális-RMDSZ kormány, de minden egyes komolyabb törvény esetében külön egyezségeket kellett megkötni, hol a szocdemekkel, hol a demokratákkal, a nemzeti kisebbségi törvény elfogadásában azonban már egyik párt sem volt érdekelt. A tervezet elfogadásának az sem tett jót, hogy egyes magyar szervezetek is támadták, mint ahogy késõbb a fejesztési régiókról szóló törvény módosítási elképzelését is.  Egyes politikai erõk ki szerették volna szorítani az RMDSZ-t az Európa Parlamentbõl, az önkormányzatokból, Románia Parlamentjébõl. Elõkészítettek egy olyan választást, amely során könnyen a romániai magyarság Európa Parlamenti képviselet nélkül maradhatott volna. Ezen a választáson, bár megosztva, de ellenfeleink várakozását felülmúlva vett részt a romániai magyarság, és sikerült három képviselõt bejuttatnia az Európa Parlamentbe.
A helyhatósági választások során nagyon sok megyében és településen a két politikai szervezet indulása a magyarság képviseletének csökkenéséhez vagy teljes megszûnéséhez vezetett. Ez a veszély fenyegetett az egyéni  kerületes parlamenti választások esetében is, de maradtunk: a képviselõházi frakció megõrizte  létszámát, a szenátusi frakció pedig arányát, de ez nem volt elég, hiszen a létrejött Szociál Demokrata–Liberál Demokrata nagykoalíció az RMDSZ-frakciókat egy 25%-os ellenzékbe sodorta, amely még jobban beszûkítette mozgásterét, egy fokozodó gazdasági krízishelyzetben, a nacionalista retorika és cselekedetsor növekedése, illetve egy olyan diktatórikus parlamenti viselkedés megjelenése közepette, amelyre az elmúlt 20 évben még soha nem volt példa.
A kormány a gazdasági válság kezelésére, az Európai Unió próbálkozásaival ellentétes eszközökhöz folyamodott. Egyre-másra hozták azokat a döntéseket, amelyeket a parlament megkerülésével próbáltak törvénybe iktatni – ami olykor sikerült is nekik –, és amelyek növelték a válságot. Ezen intézkedések sajnos nem egy jól átgondolt, a közszféra kiadásainak szükséges és hasznos lefaragási politikájának következményei, hanem egy össze-vissza kapkodásé, ezért a kormány többször kényszerült intézkedései módosítására is. A parlamentet a kormánykoalíciónak lassan sikerül egy sûrûn és gyorsan bólogató Nagy Nemzetgyûlésé züllesztenie. A kormány ugyan teljes decentralizációt ígért, de újabb hatóságok létrehozásával, valamint a régiek megerõsítésével, illetve a megyei, központi alárendeltségû intézmény-vezetõi tisztségek politizálásával éppen az ellenkezõjét látszik igazolni. Az úgymond politikai váltások egyértelmûen az etnikai tisztogatás jeleit is mutatják, egyelõre még néhány olyan lépés történt, de már egyértelmû, hogy ez még csak a kezdet.
Persze, az államelnök a moldovai helyzettel kapcsolatosan kisebbségi vonatkozásban érdekes dolgokat mondott. Például: a moldovai románoknak joguk kéne legyen az anyanyelvi miséhez. Kérdem én: a csángóknak nem? Moldovában nem kéne hátrányos helyzetbe hozni valakit azért, mert románnak vallja magát. Kérdem én: hát a romániai magyarokat igen? Az államelnök nyílt politikai fenyegetésekrõl, doszáriádáról, európai jogi normákkal ellentétes letartóztatásokról beszél. Kérdem én: hát Romániában mi történt az elmúlt néhány hónapban és mit készít elõ az új igazságügyi kódex-csomag? Végezetül, de nem utolsósorban az államelnök egy olyan állampolgársági törvény elfogadását szorgalmazta, amely felgyorsíthatná a Moldova Köztársaság területén élõ románok számára a kettõs állampolgárság elnyerését. Kérdem én: vajon mi lenne a véle-ményük arról, ha a Magyar Parlament egy hasonló törvényt fogadna el? És engedjék meg, hogy megtegyek egy javaslatot, ezúttal a Magyar Parlament és Kormány számára: ki kéne próbálni.
Természetesen mi csak saját magunkra, az összefogás erejére számíthatunk, ezért fontos, hogy létrejönni látszik a romániai magyarságon belül egy olyan együttmûködés, párbeszéd, konzultációs fórum, ahol kidolgozhatjuk a közös és részletes autonómia-koncepciónkat, azt a koncepciót, amely ötvözni képes a különbözõ politikai nézetet vallók elképzeléseit is a Székelyföldön, Erdélyben, Partiumban, többségben, kisebbségben, szórványban vagy éppenséggel a moldvai csángófalvakban élõk vágyait is. Azt pedig egységesen képviseltetjük mind az országos, mind pedig az európai fórumok elõtt, közösen megjelenítve valós gondjainkat, közösen cselekedve azért, hogy Romániában ne legyen hátrányos magyarnak lenni.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 612. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.