Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.07.10.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 931. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.07.10. Közélet

A semmibõl új település épül(t)

A gombamód szaporodó új, takaros házak messzirõl is jól látszanak  

A.E. Lassan már nem hír, hogy Bölön lakosságát meghaladta a bölönpataki roma közösség, a mostani adatok alapján 1600 roma van és számuk gyarapodik, hiszen olyan hét is van, amikor 6-7 roma gyerek születik, míg Bölönben jó, ha egy...

A jelentõs számú roma közösséget egyáltalán nem rejti véka alá a világ elõl Sikó Imre polgármester, sõt, elismerõen beszél a, meglátása szerint javarészt szorgalmas, csendes bölönpataki lakosokról. A héten a Leader karaván ellátogatott Bölönpatakra is, ahol az utasok megdöbbentek, hogy mekkorát változott pár évtized alatt a falukép, ámulva konstatálták, hogy itt bizony akkora házak épülnek, mint máshol egy-egy kultúrotthon.
A fõutcán - amelyet most csak részben borít aszfalt - Drãgan Alexe roma képviselõ is csatlakozott a csoporthoz, aki elmondta, ami itt történik arra mindenki csak büszke lehet: “Itt nem olyan cigányok laknak, akik egész nap csak a kapu elõtt ülnek tétlenül, vagy törnek-zúznak, itt, Bölönpatakon nem ülnek a kapuk elõtt, hanem elmennek külföldre, Magyarországra, Angliába dolgozni.
Olyan is van, aki már húsz éve vissza jár ugyanoda, és a fõnöke megbecsüli, az ott keresett pénzt hazahozzák, és itthon építkeznek - meséli a tanácsos. Elmondta azt is, hogy a régi idõkben, például neki a nagyapja többedmagával még a földbe vájt “putriban” lakott, most mindenütt gombamód épülnek a módosabbnál módosabb házak, hiszen van, amibõl. Az anyagi biztonságnak is köszönhetõen, jobban bevállalják a gyerekeket a roma nõk, Drãgan elmondta, amíg Bölönpatakon 6-7 gyerek születik hetente, addig Bölönben 1, éppen ezért érdemes lenne a jövõben, akár Leader programból egy szülészetet építeni, ugyanakkor nagy szükség lenne egy körorvosra is.
Elhangzott, nagy az összefogás a bölönpatakiak között, egymásnak segítenek, itt létezik a kaláka hagyománya, amit sok erdõvidéki magyar közösség csak hírbõl ismer: “Itt, ha a cigánynak tíz gyereke van, akkor tíznek épít külön-külön házat” - mondja a tanácsos, aki ötödmagával képviseli a romákat a bölöni tanácsban.
A teljesség kedvéért, Bölönnek 1880-ban 2419, 1910-ben 2354, túlnyomórészt magyar lakosa volt. 1992-ben 1482 lakosából 1269 magyar, 198 román, 12 cigány, 2 német volt, számuk ma meghaladta a magyarokét. A bölönpatakiak jelentõs hányada románul beszélõ pünkösdista. Úgy látszik, - a hallottak alapján - ott az annyit emlegetett roma integráció jól, és sikeresen mûködik.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 931. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.