Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.07.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 930. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.07.03. Közélet

Kié, vagy kiké itt a tér?!

ALBERT EGON Újabb városnapokon van túl a térség, amelynek eseményei még egy hét távlatából is visszaköszönnek ránk, legyen az kellemes vagy éppen kellemetlen emlék. Mindent egybevéve volt egy olyan hétvége, amikor ismét lehetõség nyílt arra, hogy megmutatkozzon a város ereje, kulturális sokszínûsége, az itt élõk igénye a színvonalas szórakozásra, a kulturált, normális viselkedésre. A város fõterén felállított színpad körül, a városnapok szellemében esély nyílhatott - az elöljáró szavaival élve - a közvetlen találkozásra, az egymás jobb megismerésére, ezzel erõsítve az összetartozás tudatát, hiszen éreznie kell a közösségnek, hogy a látszat ellenére, nem a közönbösség, az érdek, az önzés, hanem az együttérzés, a jószándék, a méltányosság számít igazi értéknek és jelent útmutatót a jövõre nézve.
Hétvégén mindez mérlegre került ismét, és megmutatkozott, hogy milyen irányba is mozdult el Barót, mutatkozni látszik, hogy milyen értékrend mentén haladunk, s hogy melyek az igények.Vajon miként látta egy testvérvárosi vendég, egy máshonnan idelátogató ismerõs, barát, elszármazott, a velünk ünnepelni akaró, városunk fõterét, milyen volt számára a közhangulat? Milyen lehetett a közérzete akkor, amikor az idelátogató az emberek, a felállított sör- vagy vásáros sátrak között sétált? Hasonló, a városvezetõ által megfogalmazott szellemiséghez, vagy szöges ellentétben van azzal?
Vajon a református lelkipásztor által hirdetett Isten igéje, vagy az erõszak bûzös szaga volt az, ami belengte a város fõterét, ott, ahol normális körülmények között összegyûlne a város apraja-nagyja, faji hovatartozás nélkül, úgy. hogy ne érezze rosszul vagy veszélyeztetve magát?!
Volt lehetõség arra, hogy békében, önfeledten - de nem a másik kárára - ünnepeljük az együvé tartozás érzését, kilépve a monoton hétköznapok fojtogató hangulatából, legalább ebben a három napban?! Hisszük, hogy voltak ilyen pillanatok, s az apróbb “tüskék” ellenére a mérleg nyelve nem a negatívumok felé billen a jövõben. Hinni merjük, a fõtér nem a randalírozók játszótere, nem a részeg csõcseléké, a fõtér azoké marad, akik tudnak civilizáltan, emberhez méltóan viselkedni, és közösen ünnepelni, még akkor is, ha emelkedett kedvében picit többet önt fel a garatra, mint máskor!
Hinni merjük, hogy ez a város, jelképesen nem a városnapok zárószáma, a “Highway to hell” (Út a pokolba) útján halad, és eljön, vagy eljött az az idõ, hogy Barót nem a gettósodás, hanem a polgári értékrend mellett tör pálcát, és “késfenés” helyett baráti jobbot nyújtva, közösen tud kievickélni az évtizedes agóniából! Másképpen elvesztünk...
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 930. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.