Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.06.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 927. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.06.12. Művelődés

Kékesi-Keresztes Lujza

"Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért" díjjal tüntették ki Kékesi-Keresztes Lujza magyar nyelv- és irodalomszakos tanárt kiemelkedõen eredményes és áldozatos tehetséggondozó munkája elismeréseképpen.

A magyar nemzet számtalan kiemelkedõ feltalálót, alkotót, tehetséget adományozott az emberiségnek, akikrõl méltán emlékezhetünk. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy valaki el kellett indítsa ezeket a merész úttörõket önmegvalósításuk útján. Valaki, aki idõt és energiát nem sajnálva tanította, nevelte, irányította lépteiket: tanító, tanár, pedagógus, nevelõ. A "Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért" díj lehetõséget ad a tehetséggondozásban kiemelkedõ munkát végzõ magyarországi és határon túli pedagógusok tevékenységének elismerésére. A díj elnevezése a Bonis bona discere, vagyis "Jótól jót tanulni" latin közmondásból származik. Idén 65, a tehetséggondozásban kiemelkedõ munkát végzõ pedagógusnak három kategóriában osztották ki az elismerést június 5-én, Budapesten, az Országos Tehetséggála keretében. Kékesi-Keresztes Lujza, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum magyar szakos tanára a "Kiváló tehetséggondozó" kategória egyik díjazottja.
Egykori és mostani tanítványai országos és nemzetközi versenyek díjazottjai, a tanárnõ eredményes felkészítése további életüket is befolyásolta. Volt tanítványai így vallanak a tanárnõrõl: Andorkó Júlia, magyartanár: "A tanárnõnek nagy szerepe volt abban, hogy jómagam is a magyartanári pályát választottam."
"Gratulálok a Tanárnõnek! Büszke vagyok és hálás, hogy a diákja lehettem. Az õ támogatásának is köszönhetem, hogy az olvasás lételemmé az írás pedig hivatássá vált számomra. Köszönettel, Jobb Boróka, író" Kolumbán Antal, újságíró: "A tanárnõ megmutatta, hogy az irodalom nem egy távoli megfoghatatlan "valami", hanem húsvér emberek mûve. Ez nagymértékben javította a hozzáállásomat az irodalomhoz, és pozitív értelemben befolyásolta az olvasási szokásaimat is."
Molnár Katalin, magyar-néprajz szakot végzett: "Diákéveim során nem csak tanárom, hanem osztályfõnököm is volt. Egyedi és különleges tanítási stílusa és módszerei által megismerhettem az irodalom igazi világát, megtanulhattam értõ és értelmezõ olvasóként fordulni a mûvekhez, rávezetett az irodalmi alkotások önálló gondolkodás útján történõ megértéséhez. Kékesi Lujza Tanárnõnek meghatározó szerepe volt (van) értékrendem, szemléletmódom kialakulásában."
Veres Krisztina, magyar-angol szakos egyetemista: "A tanárnõvel az irodalmat nem úgy "tanultuk", mint valami megtanulandó leckét, nem az ismeretek felhalmozása volt a cél, hanem az együtt gondolkodás és értelmezés, ez pedig hozzásegített ahhoz, hogy az irodalomra is mûvészetként tekintsünk. Nagymértékben a tanárnõnek köszönhetem, hogy én is irodalmi pályára léptem. Köszönöm."Jelenlegi diákjai szerint: Ferencz Márta, a 2015-ös Hermészkedõ elsõ helyezettje: "A tanárnõvel való közös munka során nagyon sokat fejlõdtem, legmerészebb álmaim is megvalósultak a tanárnõ hozzáértõ tevékenysége által, mint egy lámpa a viharos éjszakában, megvilágította elõttem az utat, miközben a sötétségben apró fénynyalábok jelentek meg, s már egyre világosabb a barlang, melyben még 9. osztályban nem láttuk a kiutat. Kékesi tanárnõ már a 9. osztály elején kivételesnek számított, ugyanis õ volt az elsõ tanárom, aki az osztály minden tagját bevonta az értelmezésbe. Elsõ próbálkozásaim során nem igazán tudtam kifejteni gondolataimat, a szavak korlátok voltak, viszont a tanárnõ kitartó munkájának köszönhetõen már szabadon ki tudom fejezni gondolataimat, és véleményem szerint ez a legfontosabb a magyar irodalom tanulásában."IX.B osztály, a tanárnõ mostani osztálya: "Iskolás éveinkben a tanárnõ fontos szerepet tölt be. Elsõ évünkben is sok élménnyel gazdagított, hiszen általa nyerhettünk betekintést a színház világába. Amellett, hogy osztályfõnökünkként sokat köszönhetünk neki, közvetlenebb kapcsolatban érezhetjük magunkat vele, hiszen az iskolai problémákon kívül sok más témáról is beszélgethetünk. Mindig megértõen hallgatja sokszor kicsinyes problémáinkat, és minden körülmény között kiáll mellettünk. Bár van alkalom, hogy nem érezzük teljesen igazságosnak azt, ahogy viszonyul hozzánk, tudjuk, hogy csak a mi javunkra szolgál. Reméljük, a következõ három év során is lesz alkalmunk különféle élményekkel gazdagítani egymást." Õszintén kívánjuk, hogy a tanárnõ a versenyek megszámlálhatatlan sorát még hosszú évekig gyarapíthassa, eredményes munkáját folytathassa, valamint még számtalan embert, tehetséget részesítsen abban a határtalan szeretetben, amit minden diákja felé közvetít.

Farkas Boglárka<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 927. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.