Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.06.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 927. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.06.12. Közélet

Az egy szál cigi és az erdõvidéki tej esete

ALBERT EGON Elsõ hallásra egy rossz vicc, gondolná az ember, amikor azzal szembesül, hogy egy szál cigi többe kerül egy liter erdõvidéki tejnél. Legalábbis a felvásárló ötven baninál nem fizet többet mostanában, míg a cigi szálja nyolcvan bani - ezt hozta a tejliberalizmus a helyi gazdának, igaz, a tavaly sem volt sokkal jobb a helyzet.
Nevetséges és megalázó tehát, amit a tejtermelõ gazdatársadalommal szemben megengednek az agyongazdagodott multinacionális felvásárlók, s szégyen, hogy mindezt a román állam tétlenül nézi végig. Nem is csoda tehát, hogy a múlt héten szedán székely tej folyt a sepsiszentgyörgyi prefektura elõtt... Ha szóbaáll egy gazdálkodóval az ember, legtöbbször csak az elkeseredést hallani, na nem azért, mert a gazda kacsalábon forgó palotát akar építeni magának, és ehhez nem talál partnert, hanem inkább a kialakult piac az, amiért úgy látja, munkája hiábavaló, szinte semmit sem ér, nemes egyszerûséggel csúfolkodnak vele.
Szó sincs arról, hogy nem akar, vagy nem szeret dolgozni, ebbe született bele, negyven-ötven évesen, vagy annál idõsebb korban, mi másba kezdhet, akkor, amikor a fiatal számára is problémát jelent az elhelyezkedés? Ilyen árakkal valóban megéri tucatnyi tehenet tartani, azt gondozni, a szükséges takarmányt elõállítani, mi több, eleget tenni a különbözõ egészségügyi követelményeknek, s eligazodni a bürokrácia útvesztõiben, azért, hogy a gazda szemét kiszúrják ötven banival?! A szénbányászat után, újabb réteget fenyeget a teljes felszámolódás veszélye, ez pedig a tejtermelõ gazdáké, s ha nem lépnek, lépünk idõben, akkor megtörténhet, hogy errõl is csak múlt idõben beszélünk majd, elég ha az esténként hazafele járó tehéncsordákat vesszük figyelembe, évrõl-évre csak fogy. De a jelenlegi helyzetben ez nem meglepõ.
A szakemberek szerint azonban nem annyira rossz a helyzet, bár kritikus, de van kiút, mégpedig a saját tejbeszedõ szövetkezetek létrehozása.
Bevált mûködõ példa is van, ez pedig a székelykeresztúri, biztosan többen találkoztak már pl. a keresztúri tejföllel a helyi üzletekben is, ehhez hasonlót Erdõvidéken is elõ lehetne állítani.Ha beindulna a dolog, akkor saját piacot teremtve függetlenedni lehetne a gazdát “kizsákmányoló” multi diktálta áraktól, amelynek célja a tej minél olcsóbb felvásárlása, mert csak a nyereség számít, a minél nagyobb jövedelem a gazda bõrén. De ott van a “ha”, s egyelõre nálunk még itt tartunk, remélhetõleg elõbb-utóbb egy épkézláb és életképes kezdeményezés is elindul, múlt héten Illyefalván közösségi társulással létrehozták Háromszék elsõ tejfelvásárló, feldolgozó és értékesítõ szövetkezetét (SicLand)... Térségünkben mikor lesz hasonló kezdeményezés?!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 927. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.