Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 924. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.22. Közélet

Megtudjuk, megakarjuk védeni erdeinket?!

ALBERT EGON Biztosan sokan emlékeznek még a pár évvel ezelõtti, baróti cementgyár építése körüli nagy felhajtásra, amelynek már puszta lehetõsége is eléggé nagy elutasító visszhangot váltott ki, úgy a baróti, mint az erdõvidéki ember részérõl. Cikkek, tiltakozások, felhívások tömkelege jelent meg a helyi és megyei sajtóban, amelynek egy része civil kezdeményezés, a másik pedig politikai állásfoglalás volt, amelybõl a helyhatósági választások elõestéjén próbált elõny kovácsolni mindenik politikai alakulat.
Hogy mennyire volt kacsa vagy sem az egész törökországi befektetés, mára már értelmét veszítette, annyi biztos, hogy a környezetünkre és egészségünkre rövid és hosszútávon is hatással levõ beruházásból végül semmi nem lett.
Akárcsak akkor a cementgyár lehetõsége, ma újabb veszély fenyegeti életterünket, jövõnket, megmaradásunkat e térségben, ez pedig a rétyi, osztrák fafeldolgozó üzem - legalábbis a "zöldek" szerint valós veszéllyel áll szemben Székelyföld.
Amikor felröppentek a hírek, hogy mi készül, az egyik magyar ellenzéki párt nyomban meghúzta a vészharangot, és Erdõvidék központjában, Baróton, aktivistái tiltakozó demonstrációt hívtak össze erdeink, valamint munkahelyeink védelmében. Akkor néhányan kiakadtak, mondván, hülyeség, hiszen új munkahelyek létesülnek, pénz jön, hamar lehet belõle eredményeket elérni, mindenki jól jár, fejlõdik a régió, a megye.
Valahogy ugyanaz a szituáció, forgatókönyv játszódott, játszódik még most is, mint annak idején az indián õslakosokkal, a fejlettebb, és ezáltal dörzsöltebb európai, kijátszodva naívságukat, mohóságukat, emberi gyarlóságukat, csecsebecsékkel elcsábítva, kisajátították életterüket, kiaknázva természeti kincseiket, kiszolgáltatottá téve így az évszázados zárt közösségeket. Vajon hová vezet ma ez az esztelen kizsákmányolás, ami mostonában a figyelem központjába került, a híradásokon keresztül. Földig letarolt erdõk maradványain keresztül mutatják be a nagyvilágnak és az itthoni közönségnek is ezt a tébolyt, akiknek – nem látva a fától az erdõt – alapon, fogalmuk sem volt arról, hogy milyen esztelen méreteket öltött itthon az illegális erdõkitermelés fogalmába bújtatott "gyilkolás"!
Láthatjuk, hogy mire vagyunk képesek mi emberek a pénzért, amiért gyakorlatilag aláírjuk saját, és gyerekeink halálos ítéletét, de vágjuk értelmetlenül az apáinktól örökül ránk hagyott egyik legnagyobb kincsünket, az erdõt. Haladni kell a korral, ez igaz, és az Európa-, a világ diktálta irammal, munkahelyeket kell teremteni, jobb megélhetést, de bármi áron, úgy hogy idegennek, potom áron, pillanatnyi jólétért odaadjuk értékeink? De miért, és meddig engedjük, nézzük karba tett kézzel, fotelbõl kommentelve, hogy a “famaffia” elkótyavetyélje természeti erõforrásainkat is?!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 924. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.