Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 923. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.15. Közélet

Felelõs, következetes szülõnek és pedagógusnak tartom magam, aki arra neveli gyermekeit és tanítványait, hogy kerüljék a konfliktusokat, ha adódnak, azokat békés úton próbálják megoldani. Ne tegyenek maguknak igazságot, kérjék felnõttek segítségét, ódzkodjanak az agresszív megnyilvánulásoktól.
Sok éven át hittem a "megdobnak kõvel, dobj vissza kenyérrel " bibliai tanítás eszmeiségében, de életemben, életünkben olyan fordulópont következett be, ami gyökeresen megváltoztatta a véleményemet. Sohase gondoltam volna, hogy eljön az az idõ, amikor sutba kell vágnom pedagógiai hitvallásom, meg kell tagadnom eddigi erkölcsi értékrendszeremet és olyasmire kell biztassam gyermekeimet és tanulóimat, ami ellen eddig szívvel-lélekkel tiltakoztam. Márpedig meg kell tennem - és lelkem mélyén szégyellem, hogy ezt kell mondanom hivatásomat tekintve is -, de sajnos nem abban az idealizált világban élünk, amiben szeretnénk.
Hogy mi váltotta ki bennem ezt a gyökeres változást? Elmesélem, hogy mások is okuljanak a történtekbõl!
2015. május 11-én, hétfõn este 7 órakor, tánckörrõl hazafele menet a Kossuth utcán lévõ “Milano” pizzázó mellett rátámadtak (két iskolatársuk) két kiskorú gyermekemre, és 12 éves fiamat leverték a földre, ütötték-rúgták és számolták, hogy meddig bírja. Hála Istennek, hogy arra jött biciklivel egy becsületes férfi - akinek ezúton is megköszönöm a segítségét és örökre hálás leszek neki - és kimentette a támadók kezei közül. Megtörténhet Baróton, fényes nappal, hogy gyermekeinket megtámadják, megverik, megrugdossák, fõút mellett, a járdán, hazafelé menet, ártatlanul, a legkisebb vétség nélkül? Hát már sehol nincsenek biztonságban, sehová sem mehetnek szülõi kíséret nélkül, örökös rettegésben kell élniük?A táncoktatókból, tornatanárokból karate-edzõket kell képezzünk, hogy önvédelemre tanítsa õket tánc és torna helyett? Eddig, bevallom, gyakran találtam egyes szülõk aggodalmát túlzottnak, jómagam nem akartam "anyámasszony katonákat" nevelni gyermekeimbõl. De tévedtem!
Kedves szülõk, anyák és apák! Vigyázzatok gyermekeitekre, amíg van akire! Óvjátok õket, amíg tudjátok! Vegyétek komolyan az elsõ alkalmat is! Tanuljatok az én esetembõl! Mert én nem kezeltem kellõ komolysággal, gyermekcsínynek vettem, amit megoldanak egymás között!
Pedagógusként a "te sem vagy jobb a Deákné vásznánál"- módon gondolkodtam! Ennek vége! Arra tanítok ezután mindenkit, hogy: "Ne kezdeményezd a vitát, de védd magad, ahogy tudod !" Mától fogva elsõsorban anya vagyok, s csak azután pedagógus!
Kovács I. Éva, anya, szülõ, pedagógus<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 923. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.