Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.08. Közélet

A kiállított, a világon egyedülálló masztodon csontváz egyik része Erdõvidék Múzeumában. Többen állítják, sokkal nagyobb teret és figyelmet érdemelne.

Van eladható tartalom, csak össze kell rakni a dolgokat

A.E.Múlt heti lapszámunkban már beszámoltunk arról a turisztikai jellegû elõadásról, amelyet Pál Zoltán tartott Erdõvidék Múzeumában, a Tortoma önképzõ kör keretében. Az elõadó egy olyan rövid távon felépített, mûködõ modellrõl beszélt, amelyre jövõt lehet építeni, s amely kifizetõdõ úgy rövid, mint hosszú távon, a sóvidéken élõk számára is. Pál többször is elmondta, Erdõvidéken is van eladható tartalom, csupán meg kell keresni a megfelelõ erõforrást, valamint össze kellene rakni a vidéken szétszórt turisztikai látványosságokat.

Székelyföld legfõbb üzenete az ásványvíz, a kultúra és az igaz vidék, ebbõl Erdõvidéken sincsen hiány, hiszen borvizekbõl is akad bõven, sajátos földrajzi helyzetének köszönhetõen pedig megtudta õrizni a vidéki táj hangulatát, jellegét, ahol még az ember, az állat és a természet együtt él, ugyanakkor a kultúrája sem elhanyagolható.
Olyan plusz ez, ami sok régióban már kiveszõfélben van, vagy teljesen eltûnt, és hiába van meg az infrastruktúrája, mûemlékei, a vidéket már nem lakják azok az emberek, amelyek fel tudnák tölteni tartalommal és élettel, hangulattal a régiót, ami által vonzó lehet a turista számára is.
Pál Zoltán, aki évekkel ezelõtt többször megfordult Erdõvidéken is, mivel behatóbban tanulmányozta az ásványvizeket, állítja, ebben a vidékben van potenciál, ez azonban sajnálatos módon még nincs kihasználva, pedig nem egészen hatvan kilométerre ott van az ország egyik legjobban fejlõdõ csomópontja, Brassó.
Erre a lehetõségre egyébként nemrégiben egy másik elõadó, nevezetesen a vargyasi születésû dr. Máthé Csongor egyetemi adjunktus (Kolozsvár) is felhívta a figyelmet, aki szintén tartott elõadást a Tortoma önképzõ körön.
Kitalálni a dolgokat azonban nem elég, azt mûködtetni is kellene, a taps nem elég, a mûködtetés sokkal fontosabb, mint a létrehozás - vallja Pál, aki lépésrõl lépésre alakította ki a saját elképzeléseit, és azt a túraprogramot, amely egyre nagyobb nyilvánosságot kap.
Amikor a kiaknázható lehetõségeinkrõl beszélt, konkrétumokat is mondott, többek között említést tett a felsõrákosi külszíni fejtésbõl elõkerült, a világ legépebb masztodon csontvázáról is, turisztikailag óriási potenciált jelentene a térség számára, ha sikerülne kiállítani eredeti nagyságában. Sajnos azonban a csontváz egyelõre Erdõvidék Múzeumában (Barót) van kiállítva részekre szedve, ám így is sok látogató elámul, hogy micsoda lelet van a múzeum birtokában.
Pál vallja: “A turizmust úgy kell mûvelni, hogy az az élménynyújtás iparága legyen, ugyanakkor járuljon hozzá az autentikus élet fenntartásához, eközben megvásárolható élményt kell nyújtani”. A megvalósításhoz azonban meg kell találni az olyan személyt, aki hajlandó beszállni az egész elképzelésbe, éppen ezért úgy kell csinálni a dolgokat, hogy mindenkinek érje meg, a fõ cél mindig az legyen, hogy: jobb legyen mindenkinek! Mindezek mellett egy fontos üzenetet is megfogalmazott az elõadó: Erdõvidék saját magát kell feltegye a turisztikai térképre, ezt senki más nem fogja helyettünk megcsinálni, mindez csak úgy lehetséges, ha kihasználjuk a szabad kapacitást Erdõvidéken.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.