Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.08. Magazin

Mindenünk megvan, csak az összefogás hiányzik

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. A baróti Kovács-Varga Szidónia tanulmányai végeztével itthon találta meg számításait. A turisztikai szakembert arról faggattuk, miben látja Erdõvidék kitörési lehetõségeit.


- Turisztikai szakon tanultál. Most mivel foglalkozol?
- Igen, turizmus-földrajz szakon tanultam Kolozsváron. A Kálnoky vendégháznál dolgozom, ügyintézéssel, vendégek fogadásával, programtervezéssel foglalkozom, de a szabad idõmben szoktam idegenvezetni is.


- Hogy kerültél haza Kolozsvárról?
- Ez teljesen véletlen alakult így. Amikor befejeztem Kolozsváron az alapképzést, vissza is iratkoztam mesterire, be is jutottam, de nyárra hazajöttem, és gondoltam, ne üljek tétlenül, keresek valami munkát rövid idõre. A Kálnoky vendégházhoz kezdtem járni, de annyira megszerettem, és annyira bevált, hogy azt mondtam, ezt nem hagyom itt, nem megyek vissza Kolozsvárra, mert amúgy sem szerettem ott egyáltalán. Szeretem az itthoni csendet, nyugalmat.


- A turizmus szakot mi alapján választottad?
- Én nem mentem rögtön érettségi után egyetemre, szerettem volna mûvészetire menni, de aztán feladtam, mert én inkább a fotózásban gondolkodtam, de rajzot is kértek, amihez nekem nem volt akkora tehetségem, hogy bejussak, s akkor kihagytam egy évet. Végül azért döntöttem a turizmus mellett, mert ez nekem gyerekkori dolog volt, mindig szerettem a földrajzot, a suliból is, ha egy versenyre elmentem, akkor az csak földrajz volt, és már kicsi korom óta foglalkoztatott ez az idegenvezetõs dolog. Az egyetemen is úgy voltam vele, hogy szerettem, amit tanultam, tetszett, gondolkodtam az idegenvezetésen, de nem voltam benne biztos, hogy ez úgy is lesz. Tehát elég véletlenszerûen alakult így.


- Az idegenvezetést hogy kezdted?
- A vendégházon keresztül kezdtem el. Azoknak a vendégeknek, akik külföldrõl jönnek, ajánlunk programcsomagokat, és kezdetben segítettem az ügyintézésben is, és idegenvezettem is, most már sajnos csak a szabad idõmben, ha vállalok, akkor foglalkozom idegenvezetéssel, mivel már többnyire az ügyintézéssel foglalkozom.


- Hogy látod, Erdõvidéket milyen típusú turisták keresik fel?
- Szerintem Erdõvidékre nagyvárosból jönnek, akár bel- akár külföldiek, mert õk egy idõutazás-szerû élményre vágynak, és itt megkapják azt a régies falusi életformát, amit valószínûleg nem is láttak, vagy ha igen, akkor a nagyszülõktõl. Még olyan emberekkel találkozom, akik a sportolás miatt jönnek ide, túrázás, sziklamászás, biciklizés.


- Mostanában sokat halljuk, hogy milyen potenciál van itt, amit nem használunk ki eléggé. Szerinted mi lenne erre a jó recept, hogy kimozduljunk ebbõl az állapotból?
- Szerintem ez is szervezés kérdése, mert ha megnézzük, most már sok vendégház, panzió van a környéken, viszont nincsenek programok. Szerintem inkább abban kellene gondolkodni, hogy egy csapat fogjon össze, és rendszerezzék az összes szálláslehetõséget, programlehetõséget, osszák be, hogy ki az, aki arra alkalmas, hogy pl. a barlangot bemutassa, ki az, aki a kézmûveseket, ki tud nyelveket beszélni, és ki az, aki csak a magyar turistákkal tud foglalkozni. Kellene egy ilyen rendszert kialakítani, és reklámozni.


- A Kálnoky vendégháznak milyen programjai vannak?
- Vannak a természeti és a kulturális túrák. A kulturális túrán a kastélyok, templomok látogatása, kézmûves emberek látogatása szerepel. A természeti túráknál az Almási barlanghoz való látogatás, vagy egyszerûen szekerezés Miklósváron vagy Zalánpatak környékén, még a Szent Anna tóhoz is, de ezen kívül, ha valaki egy keményebb túrát kér, akkor szó lehet akár hegymászásról a Királykõre. Kulturális túrák vannak még Brassóba, Segesvárra és a Bran kastélyhoz.


- Erdõvidék egy különleges regió, hiszen nem sok ilyen térség van, ahol egymástól külön álló falvak, községek így kötõdnek egymáshoz. Szerinted érdemes lenne közös turisztikai programban gondolkodni?
- Szerintem mindenképp közösen kellene, és hogyha nem is lesz egy ilyen lendületes csapat, aki megszervezze ezt az egészet, akkor már az is nagy lépés lenne, ha a szállásadók összefognának, és õk találnának ki egy rendszert, vagy mondjuk a bevételük egy bizonyos százalékát összedobnák, és abból tudnának reklámozni. Lennének megoldások, de szerintem ez az egész az összefogásról szól.


- Hogy alakult ki a vendégháznak, hogy hova érdemes elvinni a turistát?
- Amikor én odakerültem, ezek a programok rég ki voltak alakulva, viszont mai napig is keresünk ilyeneket, pl. keresünk roma családokat, akik a kosárfonással foglalkoznak. Volt egy család, ahova jártunk, oda sajnos most már nem tudunk, de keresünk olyanokat, akik még csinálnak ilyesmit. Biztos vagyok benne, hogy vannak, csak meg kell keresni. Amióta ott vagyok, azóta is fedeztünk fel új dolgokat, például azt, hogy Miklósváron is készítenek sajtot, addig nem is jártunk sajtkészítõhöz, szerintem ezt is be fogjuk tenni a programba. Van még sok lehetõség, ahová mehetnénk.


- Szerinted hiányzik Erdõvidékrõl egy turisztikai információs iroda? Ahol egy olyan turista, aki nem célirányos helyre jön, érdeklõdhet az itteni lehetõségekrõl?
- Szerintem hiányzik. Az emberek azt nézik, hogy minek ide nekünk, merthogy lennének ennél fontosabb dolgok is, ez így is van. De arra is szükség lenne, mert szerintem most már vannak szakemberek is, akik tudnának ott dolgozni, és lehetne akár többrétûen is gondolkodni, hogy ne csak információs iroda legyen, hanem akár az az iroda is megszervezhetné amit mondtam, legalább csoportosítaná az idegenvezetõket, szálláshelyeket, programokat. Tehát lehetne ezt hasznosabban is csinálni, mint csak egy információs irodát. Ezt is lehetne közösen létrehozni, ne csak Barót, hanem többen összefogva, és akkor nem lenne nagy dolog. Nálunk a turistáknak az is érdekes szokott lenni, hogy milyen közel vannak a falvak egymáshoz, és mégis milyen változatosak, például csak a vallás szempontjából. Nagyajta unitárius, Miklósvár katolikus, Köpec református, pedig egymás után vannak. Õk már ettõl is le vannak döbbenve, ez nekik kulturális sokk, erre is lehet már alapozni. Egy szekerezés annak nagy élmény, aki nagyvárosban nõtt fel, és nem látott soha ilyent. A Bukarestbõl érkezõ vendégek nagy valószínûséggel nagyszülõknél láttak már ilyesmit, viszont nekik is tetszik, mert nosztalgiáznak, hogy milyen is volt annak idején falun az élet.


- Mire kellene jobban odafigyelnünk?
- Arra, hogy értékeinket tudjuk is megõrizni. Mert vannak a hagyományok, amit mindenképp meg kellene õriznünk, viszont jobban kellene vigyáznunk a természetre is, mert azok a turisták, akik nyugatról érkeznek, attól is meg vannak döbbenve, hogy mennyi virág van nálunk. Angliában például fele ennyi sincs, mert az iparosítással kiírtották õket. Ez nekem sem tûnt fel, mert hétköznapi dolog volt számomra, viszont õk hívták fel a figyelmemet, hogy a csokor virágban, amit szedtünk, van vagy harminc-negyven fajta virág, s rájöttem, hogy ez mekkora érték. Szerintem az ilyen apróságokra is kellene vigyázni. Egy másik fontos dolog az infrastruktúra. Utat is jó lenne csinálni olyant, hogy megközelíthetõk legyünk. Elsõsorban Brassó irányába lenne jó ezt megoldani, mert akárhogy is, már Brassó is egy jó potenciál tud lenni. Ha meglesz a repülõtér, akkor már ez a kicsi medencezúg sem lesz annyira elzárva Erdély többi részétõl és a Nyugattól, nagyon közel lesz hozzánk az a repülõtér, és ez is egy jó lépés lenne, ezt kihasználni.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.