Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.08. Magazin

Mesél az öreg

Nehezen lehet rávenni egy idõs traktoristát, hogy meséljen a vele megesett dolgokról, eseményekrõl. De azt, aki most nekünk mesélni fog, illetve mesélt akkoriban, valahogy csak rávettük a mesélésre, mert csalafintaságra volt eszünk, s még versenyeztünk is, vajon melyikünk agyafúrtabb.
Fiaim - kezdte az idõsödõ mezõgépész - el sem hiszitek, miken mentem én keresztül. Minden reggel kellett menni munkába, pontosan 7 órára.
De nekem ott volt a gazdaság, tehenek, kecskék, juhok, disznók, amibõl egy malacozó emse, székelyül gõje, kutya, macska, réce s tyúk, s egy beteg feleségem, aki szinte semmit se tudott dolgozni a kinti gazdaságban, még jó, hogy fõzni tudott.
A fentiek miatt kivétel nélkül mindennap elkéstem a munkából.
A fõnök már megunta, hogy mindennap leszidjon, s nekem pedig nem hiányzott, de egy kicsit szégyelltem magam a kollégák elõtt, õk ugyanis kuncogtak a hátam mögött. Mondták, hallottam, hogy: na becammogott az öreg.
A kiadott munkát rendesen elvégeztem, de estefelé hamarabb félbe kellett hagyjam a munkát, mert otthon várt a gazdaság. Ha fenn tudtam volna tartani a családomat a fizetésembõl, nem bajlódtam volna gazdálkodással. Na meg aztán holmi ilyen-olyan csordult-cseppent, mert úgy-e, tudják ezt: a kollektív aranybánya….
Fiaim, ti most ilyen fiatalon ezt nem nagyon értitek, de majd eljön az idõ, amikor eszetekbe jutnak a most tõlem hallott szavak.
Ezzel az idõsödõ mezõgépésszel voltam én, mint egyetemista, beosztva gyakorlatra.
Akkor a lennyûvés volt az egyik folyamatban levõ munkálat, s a fent említett emberünk oda volt beosztva, mert lennyûvõ gép csak egy-egy volt gépészeti részlegenként.
Nekem aztán elmagyarázta lépésrõl-lépésre a gép mûködését, s aztán nézhettem egész nap a mûködést, mert ott voltam a gép mellett, ami csak lassan tudott elõrehaladni.
Tudja, mérnök úr, mondta a jó emlékû gépészember, pedig még csak egyetemista voltam, a gépekhez türelem kell, nem lehet ott idegeskedni, mert baleset érheti az embert. Kell jól érteni az illetõ gép beállítását.
Ha nem tudja az ember, kérdezze meg a munkatársait, a régebbieket, s azok segítenek. Akinek van akarata megtanulni a gépek csínját-bínját, oda kell figyelni, mert másképpen csak zsírzó lesz belõle, ami természetesen a legutolsó beosztás egy gépállomásnál.
A lennyûvõ gép mindenféle beállítását megtanultam akkor úgy, hogy a negyedévi vizsgán a professzorommal egy kis vitába kerültem, ami aztán kihatott az államvizsga eredményemre is. De régi, említésre sem méltó dolgok ezek.
Egy másik idõs emberemre szeretnék ezúttal még megemlékezni. Õ autóvezetõ volt akkoriban a Mezõgépállomásnál.
Mint gyakornok mérnök palánta, vele voltam elküldve ide-oda ellenõrzésbe, a gépállomás részlegeibe. Mondta nekem, hogy: Egyöd, maga úgy-e bodosi. Igen - mondom. Tudtam, már a beszédébõl egybe észrevettem.
Ez az ember volt, akit mikor a rendõr megállított hazafelé menet, így felelt neki: a feleségem ágyban fekvõ beteg, a gõje megmalacozott, három kicsi gyermekem szanaszét a faluban. Nagyon sietek. Tehát, büntessön, s eresszön. A rendõr jó ember lévén, a mondottakat figyelembe véve azt mondta: ember, magának baja elég van. Gyújtson, és eressze hazafelé.

Egyed Béla, gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.