Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.08. Művelődés

Az épületek, melyeknek arcuk van

Makovecz Imre egyik kiállított grafikája

A.E. Május 10-ig látogatható, Erdõvidék Múzeumában Makovecz Imre (1935-2011) építész, a magyar organikus építészeti stílus iskolateremtõ alakjának kiállítása, amelyet múlt kedden Esztán Gyõzõ, csíkszeredai építész nyitott meg.

Esztán elmondta, Makovecz igazi zsenialitása az egyházi építészetben mutatkozik meg igazán, életmûve ugyanakkor nyugtalanító szépségû, viszszanyúlik egészen az õsi motívumokhoz is, de ugyanakkor modernnek is meg tud maradni, az õ általa tervezett épületeknek arca van, munkásságának egyik központi eleme a: Fa.
Makovecz Imre volt az az építész, aki az egész Kárpát-medencében gondolkodott, szavát emelte mindaz ellen, ami az embert szétválasztotta a természettõl, önmagától, elszakította a hagyományoktól, mûvészetet, hitet, bátorságot, szeretetet sugároz.
Formavilágához a magyar szecesszió nagyságaitól, Lechner Ödöntõl és Kós Károlytól merít.
1935-ben Budapesten született, élete elsõ tíz éve meghatározó volt, amit édesapja szülõfalujában töltött, a zalai Nagykapornakon, ez késõbb kihatott építészetére, látásmódjára.Száznál több különbözõ funkciójú, jellegzetes épületet alkotott. A fát nem díszítõ elemként, hanem szerkezetként használta, mûvei környezetükbe illenek, emberbarát, természetes anyagok felhasználásával készültek. Talán legismertebb mûve az 1992-es sevillai világkiállításra tervezett magyar pavilon. A templomhoz is hasonló, héttornyos épület bárkaszerûen bordázott fa tetõrendszere különleges látvány, akárcsak a földszint üvegpadlója alá nyúló, így gyökérzetét is megmutató csupasz tölgyfa. Ezért a munkájáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetést. Általa tervezett épületek állnak Erdélyben, Kolozsváron, Temesváron és Székelyföldön, Vagyason, Sepsiszentgyörgyön.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.