Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.08. Aktuális hírek

Fagyosszentek: Május 12 - Pongrác, Május 13 - Szervác, Május 14 - Bonifác napja Egyrészt az Ókeresztény vértanúk napja. Másrészt pedig, a népi megfigyelés szerint, a tavaszi meleg napok e napokon hirtelen hidegre változnak, és nem ritkák az éjszakai fagyok sem. A szentek legendája és az idõjárással kapcsolatos megfigyelés között valójában nincs összefüggés, a néphagyomány azonban teremtett. Topolyán úgy tartották: "Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok - ezért haragszanak ránk, emberekre és évrõl évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket" (Borus 1981: 53). A fagyosszenteket a mai napig szinte mindenki számon tartja, érdemes gyermekednek is beszélni róla. Május 4. - Flórián napja. A tûzoltók védõszentje. A legenda szerint ugyanis imádságával már gyermekkorában megmentett egy égõ házat az elhamvadástól.
Május 25. - Orbán napja A kocsmárosok, kádárok, szõlészek védõszentje. Sokfelé szobrot állítottak neki és ünnepi körmenettel járultak hozzá kérve tõle a bõséges szõlõtermést. Május 24-25 Pünkösd. Pünkösddel kapcsolatban számos idõjárás- és termésjóslás ismeretes még ma is. Ilyenek: ha ilyenkor esik, akkor jó termés várható, ha pünkösdkor szép az idõ, sok bor lesz, a pünkösdi esõ ritkán hoz jót. A pünkösdi harmattal kapcsolatosan is élt az a hit, hogy gyógyító-, varázsereje van. Néhol, mint minden nagy ünnepen, ilyenkor is tiltották az állatok befogását és a kenyérsütést is. Összeállította: Antal Izabella
(Forrásanyag: Internet)<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.