Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.08. Aktuális hírek

A közbirtokosságok és az egyesületek is kérhetnek területalapú támogatást 

A területalapú támogatások kifizetésének procedúráját rendezi az a 3/2015 sürgõsségi kormányrendelet, amelyrõl kedden, május 6-án szavazott a Képviselõház plénuma. Mielõtt napirendre került volna a jogszabálytervezet, a szakbizottsági vitán az RMDSZ javaslatait Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselõje, a bizottság alelnöke tartotta fent, valamint az ülésen jelen volt Tánczos Barna szenátor is. Az RMDSZ módosító-javaslatai között szerepelt az, hogy a közbirtokosságok és az egyesületek is igényelhessenek területalapú támogatást.
Kelemen Atilla Maros megyei törvényhozó elmondta, hogy két fontos téma körül zajlott komoly vita a bizottsági ülésen: az elsõ téma a közbirtokosságok és az egyesületek problémájának orvoslása, valamint a második a területek kataszterezésére vonatkozó eljárás tisztázása körül. Ez utóbbi esetében kérdéses az, hogy 2018-tól kaphatnak-e vagy nem támogatást azon személyek, akik nem mérik fel és nem azonosítják be pontosan a kataszteri dokumentáció alapján területeiket.
"Az RMDSZ célja az volt, hogy a közbirtokosságok problémáját orvosoljuk, hiszen az eddig érvényben levõ jogszabály nem tette lehetõvé azt, hogy a közbirtokosságok területalapú támogatásokat kérhessenek. Ezt kértük mi, a Szövetség módosító-javaslatait a bizottság elfogadta" - ismertette Kelemen Atilla, a Képviselõház Mezõgazdasági, erdõgazdálkodási és élelmiszeripari bizottságának alelnöke. A Maros megyei elöljáró a továbbiakban hozzátette: az RMDSZ Képviselõházi frakciója a Parlament Alsóházának május 6-i plénumában támogatta a törvénytervezetet, amelyet megszavazott a többség is, ezáltal területalapú támogatást lehet igényelni azokra a területekre is, amelyek a közbirtokos tagok tulajdonában vannak.
"Ugyanez a szabály érvényes az egyesületekre is, mindkét esetben érvényes az állattartó gazdák személyes beleegyezése és ezt a beleegyezést egy aláírással kell bizonyítaniuk. A támogatási kérés mellé csatolni kell az állattartó gazdák névsorát és az aláírásokat. Ez egy óriási áttörés, hiszen több 10 millió eurótól estek volna el az erdélyi gazdák, az erdélyi megyékben mûködõ közbirtokosságok, amenynyiben a sürgõsségi kormányrendelet eredeti változata marad érvényben" - fogalmazott Tánczos Barna a bizottsági ülést követõen.

az RMDSZ Sajtóirodája
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.