Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.08. Közélet

“Nem azért vagyunk a világon, hogy túléljük”

T.Takó István: A spiritualitás az, amikor el tudod fogadni az életed, és megtanulsz igazán élni

A.E.Számos, a hétköznapjainkban minket foglalkoztató kérdésre próbált választ, válaszokat találni, adni a keddi Tortoma önképzõ kör vendégeként T. Takó István, egyetemi lelkész, szentpéteri plébános (Kolozsvár), aki “Szeressük az igazságot” spiritualitás és gyakorlat címmel tartott elõadást. Olyan egzisztenciális kérdéseket feszegetett elõadásában, mint például mit jelent szeretni? Mi az igazság, vagy mi az imádság?

T.Takó számára Isten és a hit kiemelt fontosságal bír, ez kíséri végig mindennapjait, úgy látja, sokan leginkább abban tévednek, hogy elmennek templomba, és utána bele az életbe, amibõl teljesen hiányzik Isten, az Istennel való beszélgetés, a keresés, ezt pedig szeretet nélkül nem lehet. Mert csak azt tudom igazán megismerni, akit szeretek, éppen ezért az igazság, a megismerés és a szeretet egy és ugyanaz.
Nem azért vagyunk a világon, hogy túléljük, hanem, hogy többek legyünk annál, mint amit naponta teszünk. Példaként Loyolai Szent Ignácot (1491-1556), a Jezsuita rend alapítóját állította elõadásában, aki azt mondta, éljünk úgy, hogy ne egy önzõ életünk legyen, hanem legyen benne valami több. Mert nem a sok tudással lakik jól a lélek, hanem a dolgok belsõ érzékelésével.
Az egyetemi lelkész arra is rávilágított, hogy Isten lenyomata tulajdonképpen bennünk van, és annyira közel van hozzánk, hogy néha nem is látjuk. Beszélt az emberi személyiség három dimenziójáról: 1.szint: személyiség, 2. egyéniség, 3. személy, ebben a harmadik szintben van Isten helye is. Ezért érdemes néha ide eljutni, ám ahhoz, hogy egyik szintrõl a másikra eljussunk, meg kell halnunk, meg kell tagadnunk magunkat, ezt pedig a Jóisten nélkül nem lehet, ha ez nincs az életünkben, akkor egyedül maradunk, és az maga a pokol.
A plébános arra is figyelmeztet, hogy ha elindulunk ezen az úton, akkor elkerülhetetlen a csalódás, a szenvedés, mert ha a Jóistenrõl, az életrõl többet akarunk megtudni, akkor ki kell lépnünk az úgynevezett komfortzónánkból. Mindig azt kell keresnünk, hogy hol megy tovább az élet - és ez a spiritualitás.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.