Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.08. Közélet

A baróti MPP nem kér a Leader akciócsoportból

A tanácsosok többsége a jövõben esélyt adna a pályázni akaróknak

A.E. RMDSZ-EMNP, valamint független tanácsos támogatásával Barót is részesévé vált az Alutus Régió Egyesületnek, amelynek következtében a város is részt vehet a Leader akciócsoport pályázati kiírásában, a következõ ciklusban.
Ez a lehetõség ha az MPP három jelenlévõ tanácsosán (Nagy István, Keserû Sándor, Szilágyi Sándor) múlik, akkor Barót elesett volna ettõl, mivel mindhárman inkább tartózkodtak a szavazáskor, frakciójuk ugyanis nem kér a szövetséghez (RMDSZ) ezer szállal kötõdõ Leader akciócsoportból, továbbá jogilag sem volt számukra tiszta, hogy mit von maga után az, ha a város beszáll ebbe az egyesületbe. Szavazás helyett inkább halasztottak volna, a jogi keret tisztázása végett, erre azonban nem volt lehetõség, mivel május 8-ig (péntek) van a belépési határidõ.
Ráadásul Nagy István azt is sérelmezte, hogy amíg õ volt a polgármester, addig a várost kihagyták ebbõl, most hirtelen fontos lett, amikor már nem ellenzéki vezeti Barótot, - kommunista húzásnak titulálva az egészet.
Mivel változott a törvény, ezért Barótnak lehetõsége van arra, hogy belépjen az Alutus Régió Egyesületbe, elnyerve így a Leader státuszt, amennyiben ezt nem teszi most meg, úgy sem a város, sem pedig a hozzátartozó falvak nem vehetnek részt a Leader pályázatok következõ kiírásában, így jelentõs pénzforrástól esnek el az itt élõ, pályázni vágyó egyesületek és fizikai személyek - állt a felvezetõben, ezzel esélyt szeretne adni a városvezetés azoknak, akik ki akarják használni a Leader kínálta lehetõségeket.
Elsõként Nagy István véleményezte az elfogadásra váró határozatot, nem értette, hogy annak idején, Demeter János miért nyilatkozta azt, hogy Barót eleve az alapító egyesületei és cégjei révén benne van az Alutus Régióban, ha most arról kell dönteni, hogy a város is bekerülhessen? Úgy látja, akarattal hagyták ki akkor az egészbõl Barótot, sõt, egyetlen egyszer sem történt meg az, hogy hivatalosan felkérte volna õt, mint polgármestert, valaki a Leader akciócsoporttól, hogy szálljon be ebbe. Az ülésen jelen levõ Demeter Zoltán, aki tanácsosi minõségben volt jelen, ám a Leader animátoraként dolgozik Baróton, elmondta, Nagy István nem mond igazat, amikor az állítja, hogy Barót nem volt megkérdezve, mivel épp õ volt az, aki az akkori Hatod fogadóban, ahol volt a Leaderes találkozó, kijelentette, hogy õ ebben nem vesz részt, majd elment. Nagy ezt az állítást “egy nagy büdös hazugságnak” nevezte, kitartva amellett, hogy õt írásban soha senki nem kérte fel ilyesmire.
Szilágyi Sándor pedig azt nehezményezte elõször, hogy az ülésre miért nem jött el egy Leader képviselõ, és miért nem számolt be arról, hogy tulajdonképpen mirõl is van szó, hogy õk is értsék, hogy a város tulajdonképpen mibe is lép bele. Ezért kérte a határozat elhalasztását.
Az RMDSZ tanácsosai azonban az akadékoskodás helyett, inkább támogatni akarták a határozatot, ezért Pál-Szilágyi Zoltán azt kérdezte MPP-s kollégáitól, hogy még meddig hülyéskednek a baróti emberrel, azokkal, akik pályázni szeretnének a jövõben? Nagy szerint pont az RMDSZ az, aki játszik az itt élõkkel!
Szép Béla (EMNP), arra volt kíváncsi, hogy ez az intézkedés a polgármesteri hivatalra ró-e ki anyagi megterhelést. Az elöljáró válaszában elmondta, ez a határozat arról szól, hogy Barót akar vagy sem Leader státuszt magának.
Szép is úgy látta a szavazás elõtt, hogy ebbõl a város csak nyerhet, mi több, tudomása szerint ez a térség volt az egyik leghatékonyabb a sikeres pályázatok terén, tehát ez mindenképpen csak hasznára válhat a vidéknek, így támogatta az elõterjesztést.
Kencse Sándor független tanácsos a sikeres pályázatokra volt kíváncsi, Demeter elmondta: a községek polgármesteri hivatalai (Bardoc, Nagybacon, Nagyajta) több tízezer eurós erõgépekkel gazdagodtak, Bölön fél kilométeres utat aszfaltozott le, de rengeteg környékbeli fiatal gazda kapott támogatást, és sikeresen pályáztak közbirtokosságok, civil egyesületek, ez a lehetõség mindenkinek csak a javára vált eddig, párttól függetlenül.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 922. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.