Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 921. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.01. Magazin

Dufek Mária: Május
Szívünkre csókolja az ég szelíd könnyelmû álmait, csöndesen dúdolja a szél virágporos sirámait. Édes illatot küldnek fészkébe a fürjnek hófehér orgonák, ágaira kiülnek, örömére a fülnek, gyöngéd melódiák.
Május hava nevét Maia görög istennõ római alakjáról, Maia Maiestasról kapta, aki õsi termékenységistennõ volt a római mitológiában. A 18. századi nyelvújítók szerint a május: zöldönös. Az Arvisurák szerint Ígéret hava. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi. Az Ikrek havának is nevezik. A népszokások és hagyományok olyan értékes kincsek éltünkben, amikre érdemes odafigyelni. Jó tehát, ha ápoljuk azokat, és továbbadjuk gyermekeinknek is. Május a Pünkösd hava, de több nevezetes napra is emlékezhetünk és kedves hagyományokat is feleleveníthetünk, például a májusfa állításával. Május az ígéret, a tavaszutó vagy Pünkösd hava. A hónap neve a római Majá a termékenység istennõjének nevébõl ered. E hónaphoz is számos népszokás és ünnep kapcsolódik.
Május 1. - Munka ünnepe 1890 óta a munkások nemzetközi ünnepe. 1891-ben nyilvánította a II. Internacionálé a munkások ünnepének e napot. Eredete azonban a régmúltra nyúlik vissza. Régen az egyház Fülöp és Jakab apostolokat ünnepelte e napon, késõbb Szent Józsefre, Jézus nevelõapjára emlékeztek. Májusfa állítása hazánk nagy részén május 1-jére virradó éjszaka állították, illetve állítják a májusfát. A májusfa a tavasz, a természet újjászületésének a szimbóluma, de jelenti a lányok elismerését, a nagylányokhoz való tartozást. Lehet azonban az udvarlási szándék bizonyítéka, vagy akár szerelmi ajándék is. Összeállította: Antal Izabella
(Forrásanyag: Internet)<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 921. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.