Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 921. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.01. Művelődés

Borbáth Károly emlékezete

"Te maga-felejtõ sorsunk halk tudója, akit halálba számûztek. De vagy! Fejedelmünknek is légy tanácsadója: és mondjál el neki mindent, ami igaz."
Kovács István Április 20-a emlékezetes nap maradt a vargyasi iskola történetében. Ezen a napon, 35 évvel ezelõtt hunyt el iskolánk névadója, Dr. Borbáth Károly. Dr. Borbáth Károly 1931. január 12-én született Vargyason, itt is veszítette életét 1980. április 20-án. Rövid életének minden pillanatát a tudománynak szentelte: történész, kutató, könyvtáros és nem utolsó sorban pedagógus volt. A tanár úr halálának 35. évfordulóján iskolánk pedagógusai, diákjai, valamint alkalmazottai mûsorral igyekeztek emléket állítani a neves pedagógusnak. Az ünnepi mûsort Fazakas Tünde-Júlia, iskolánk igazgatónõje nyitotta meg, melyet Andorkó Ferenc unitárius lelkész beszéde követett. A megemlékezésre diáktársaink ünnepi mûsorral készültek. Elsõként Máthé Edina, VI. osztályos tanuló szavalatát hallhattuk. Kovács István: Vallomás Borbáth Károlynak címû versének hallatán végigkövethettük a tanár úr életútját, valamint megtudhattuk, mi volt az, ami õt leginkább foglalkoztatta. A szavalat után Sugár Anita-Ágnes, valamint Gábor Barbara VII. osztályos tanulók beszámolót tartottak iskolánk névadójának életérõl, életének példaértékûségérõl, valamint a rá emlékezõ közösség emlékeibõl szemelgettek. Ahogy az elõbb is olvashattuk a tanár úr a tudománynak szentelte életét, valamint a tanításnak, ami számára nem foglalkozás, hanem hivatás volt. Ennek a hivatástudatnak a fontossága rajzolódhatott ki elõttünk, Reményik Sándor: Templom és iskola sorait hallgatva. Iskolánk koszorúval tisztelgett dr. Borbáth Károly szobra elõtt. Végezetül felcsendült a tanár úr kedvenc dala is: Hegyek, völgyek között állok.A vargyasi iskola ezzel az ünnepi megemlékezéssel próbálta maradandóvá tenni a tanár úr emlékét, valamint elhelyezni emléke fölött a kegyelet koszorúját. A vargyasi iskola méltóképpen õrzi névadójának emlékét, hiszen az iskola folyosóján található a dr. Borbáth Károly-portré, amelyet Veress Miklós készített, valamint a róla szóló írások is itt olvashatóak. Így minden nap szembesülhetünk azokkal a tárgyakkal, írásokkal, melyek figyelmeztetnek, és követendõ példára intenek.

Trinfa Annamária, VII. osztályos tanuló
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 921. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.