Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.05.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 921. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.05.01. Közélet

Elkezdõdhet a Kálnoy kastély és park rehabilitása

A jövõ Erdélyi fõúri élet múzeuma 

A.E.Csütörtökön, a miklósvári Kálnoky kastélyban tartott sajtótájékoztató keretén belül jelentette be Kálnoky Tibor gróf, a Kálnoky Alapítvány elnöke, hogy hamarosan elkezdõdik Miklósváron a Barót város tulajdonában található kastély és park eredeti állapotának a visszaállítása, amely 2016 áprilisában fejezõdik majd be. A beruházás öszszértéke meghaladja az ötmillió új lejt (1,2 millió euró). A sajtótájékoztatón a házigazda Kálnoky gróf mellett jelen volt Lázár-Kiss Barna polgármester, Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, valamint “Az erdélyi fõúri élet múzeuma” projekt felelõsei, Magyarósi Imola, a Kálnoky Alapítvány igazgatója, és Alexandru Oprea projektmenedzser.

Nem kis volumenû dologról van szó, az anyagi hozadék mellett, hiszen Miklósváron hoznák létre Románia második interaktív-magánmúzeumát, ami remélhetõleg egyfajta katalizátorként fog hatni majd a környék turisztikai életére is.
Kálnoky gróf elmondta, országszerte rengeteg ilyen jellegû kastély van, mint a miklósvári, ezért reméli, hogy ez a beruházás, ami az Európai Gazdasági és Pénzügyi Mechanizmusok (EEA Grants) és a Román Kormány pénzügyi támogatásával valósulhat meg, példaértékûnek fog számítani.
Lázár-Kiss Barna és Nagy József is örömét fejezte ki, hogy egy ekkora volumenû beruházás jöhetett létre a térségben, hiszen ebbõl mindenki csak nyerni fog, s a kastély igazi gyöngyszemévé válhat majd Erdõvidéknek, így töltve majd be turisztikailag is meghatározó szerepet a közeljövõben.
A projektet a Kálnoky Alapítvány kezdeményezte a baróti tanács elõzetes jóváhagyása alapján, az INTBAU Scandinavia-val partnerségben, amelynek célja a kulturális és természeti örökség megõrzése és ápolása. A pályázat céljai között szerepel a kastély teljes épületének és parkjának a reneszánsz korabeli állapotába való visszaállítása - tájékoztatta a munkafolyamatról a sajtót Magyarósi Imola. A visszaállítás után, 2016 elején pedig megalapítani és létrehozni benne Az erdélyi fõúri élet múzeumát, amely Románia második magánmúzeuma lesz, emellett a projekt Erdõvidék lakóinak életminõsége javulását is elõsegítené, különbözõ képzések segítségével, a munkálatok során a helyi munkaerõ foglalkoztatása, amelybe a roma közösség bevonása is fontos szempont, a visszaállítási munkálatokat is helyi cég, az Ex-Libris végzi szakemberek bevonásával. A megvalósítás után sem áll le az élet, hiszen állandóan látogathatóvá tennék a magánmúzeumot és a parkot, úgy a helyi, mint a külföldi turisták számára, hozzájárulva ezzel nemcsak a vidék még jobb megismeréséhez, hanem szociális- és gazdasági fejlõdéséhez is.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 921. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.