Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.04.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 920. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.04.23. Közélet

...a székelyföldi barna medvéig

Moraru Norbert-P. természetfilmes (Székelyudvarhely), a film szakértõje, és egyik szereplõje

A.E. Az április 22-i (szerda) Föld Napja alkalmából, kedden több eseményt is szerveztek Baróton, a ZIKE Vad Magyarország címû természetfilmet vetítette le a városi Mûvelõdési Ház kistermében, ahol egy rétisas mindennapjait, egy fiatal vidra kalandjait követhették nyomon négy évszakon át az érdeklõdõk. Rendezõ: Török Zoltán, mesélõ: Kulka János. Ugyanaznap délután, Erdõvidék Múzeumának Kászoni Gáspár termében, a Tortoma ön-képzõ kör keretén belül, bemutatták a budapesti Természetfilm.hu Filmmûhely által készített, Kis kamerák, nagyvadak címû tudományos ismeretterjesztõ filmjét.

A nagyvárosi vadvilág és a székelyföldi rengetegek sajátos, néha közvetlen környezetünkben zajló, “titkos” életébe engedett bepillantást, kézi-és rögzíthetõ mozgásérzékelõ kamerákon, sajátos szemszögbõl a Tortoma önképzõ körön levetített kétrészes természetfilm. Az érdeklõdõk, többek között megtudhatták, hogy hogyan lesz egy nagyvárosi természetbúvárból, aki addig budapesti vörösvércse és hódcsaládon kívül, nagyvadat csak tévében látott, a székelyföldi barna medvék éjjeli megfigyelõje.
A levetített filmbõl nagyon jól lejött, hogy miként ejti hatalmába a vadrengeteg látványa és ejti izgalomba a benne élõ állatok mindennapi élete, Varga Líviusz magyarországi zenészt, nagyvárosi természetbúvárt, hogyan tárul fel elõtte Moraru Norbert-P. természetfilmes és Lepcsi kutyakalauzolásában ez a zárt és egységes, többek között az emberi beavatkozásnak is köszönhetõen eltûnõben lévõ világ. Varga Líviusz egyedi humorával teszi még emlékezetesebbé a lencsevégre kapott nagyvadakat, helyszíneket, és szerez felejthetlen élményt a nézõnek. A kétrészes film megnézése után, beszélgetésre is sor került, ahol Moraru Norbert-P. megosztotta élményeit és a székelyföldi vadonban szerzett tapasztalatait. Elmondta, hogy a medve-ember konfliktusából mindig a medve kerül ki vesztesként, az ember folyamatosan zavarja a vad környezetét, nemcsak életterét veszi el, hanem élelmét, megélhetési forrásait is, jobban oda kellene figyelnünk arra, hogy mit miért teszünk.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 920. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.