Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.04.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 920. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.04.23. Közélet

Ilyen lenne az etnikai párbeszéd? 

ALBERT EGON Éles, és folyamatosan mélyülõ szakadék húzódik továbbra is a romániai politikai elit minap, az RMDSZ kongresszusán, magyar kisebbségi kérdéskörrel kapcsolatosan tett kijelentései és a valóság között, melyekrõl megint beigazolódni látszik, hogy sajnos továbbra is politikai töltetûek, és a pillanatnyi hatalmi érdekek mezsgyéjén haladnak, innen pedig nagyon nehéz elérni a tényleges megoldásokat elindító párbeszéd kialakulását az etnikumok között.
Sajnos ez a román-magyar párbeszéd is olyan hiteltelenné kezd válni, mint a magyar-magyar összefogás, Erdélyben. Hogy mennyire támadható és gyenge lábakon áll az erdélyi kisebbségi jog, azt naponta lehet tapasztalni, hiszen gyakorlatilag állandó frontvonalban élnek erdélyi, székelyföldi magyar lakta településeink, városaink.
Mikor lesz már vége a “politikai idiotizmusnak”, az eszement etnikumok között generált hergelõdésnek, heccelõdéseknek, a szûk látókörûségnek?! Mikor lesz vége az utcanévháborúknak, a nemzeti szimbólumok, jelképek kölcsönös utálatának, a nemzeti öntudat meggyalázásának?
Mikor ébrednek fel végre az erdélyi kisebbségi sorsot eddig csupán pofás kijelentésekben felvállaló politikai pártjaink, - a torzsalkodás, és a húsosfazék állandó kinyalásának lehetõsége keresése helyett -, hogy végre tenni kellene valamit, mert ez a sok értelmetlen konfrontálódás csírájában mérgezi meg a tényleges magyar-román közeledés bizonytalan lépéseit?! Mikor tesz túl immáron a nacionalista frusztráltságán az itt élõ állampolgár, nemzetiségétõl függetlenül?
Mit nyerünk azzal, ha egymás szemébe acsarkodjuk: hazátlan, bozgor, folyamatosan azt bizonygatva, hogy ki bír itt õsi joggal? Ez lenne a jövõ Romániája, ez lenne ma a hangzatos erdélyi multikulturalitás? Tényleg ennyire bajunk van a több évtizede mellettünk élõ más nemzetiségû szomszéddal, vagy engedjük, hogy Bukarestbõl vagy a begyepesedett politikai székekbõl agymosottként irányítsanak minket, úgy románt, mint magyart, szászt, cigányt? Akarva-akaratlan, de együtt élünk e hazában, még ha sokaknak ez idegen is, vagy éppen zavaró. De jó lenne, ha véget érne immáron ez a sehová sem vezetõ nemzetiségi cirkuszkodás, lásd a kovásznai szívkórház átnevezését, kinek hiányzott most ez? Vagy mit akarnak, és egyáltalán kinek, milyen utasításnak megfelelni akkor, amikor például büntetést helyeznek kilátásba a Marosvásárhelyen kihelyezett, magyar utcanévtáblákért? Érthetetlen és felfoghatatlan, hogy ilyen intézkedések mögött álló egyének, intézmények mi a jó fenét akarnak bizonyítani?! Frusztráltak, zavarja a multikulturalitás, a békés együttélés lehetõsége? Ha igen, el lehet költözni, és nem szennyezni itt többé a környezetet!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 920. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.