Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.20. Magazin

FlashBack - Idõutazás rocklegendákkal...

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. Mindannyian imádják a zenét, barótiak, többen tagjai voltak a Kráter együttesnek, és most FlashBack névvel létrehoztak egy új együttest, mely szombaton este 9 órakor, a baróti Mûvelõdési Ház nagytermében mutatkozik be elsõ koncertjével. Az együttes tagjainak elfoglaltsága miatt csak egyik taggal, Bogyor Attilával (Bogyócska) beszélgettünk az együttes terveirõl, elképzeléseirõl.

- Hogy jött létre az együttes?
- Tavaly februárban alakult a zenekar, karácsonykor már be akartuk mutatni, de Kottyász lebetegedett, emiatt halasztottuk a koncertet. Valamikor létezett a Kráter zenekar, amelyet szerettünk volna feléleszteni, más néven. Imádunk zenélni, ezért született a zenekar, részben más tagokkal, mivel nagyrészük - négy tag - a hajdani Kráterben is zenélt. Bevettük Fecát, hogy újítsuk hangeffektekkel a zenekart, és videoeffektek is lesznek, ettõl újabb a zenekar. A Jimi Hendrix számot a 16 éves is úgy fogja megismerni, hogy van benne audió és videó effektus. Egyébként ha az eredetit tesszük fel, akkor tuti, hogy nem fogják ismerni a mai licisek, ezért gondoltuk úgy, hogy teszünk bele hanghatásokat, mert ettõl másabb, egyébként ugyanúgy rockzene, csak kicsit színesebb.

- Próbáljátok a rock zenét a fiatalokhoz igazítani?
- Igen, elsõdleges célunk, hogy kicsit vonzzuk a mai fiatalokat ehhez a zenéhez, mert Jimi Hendrixet és a Beatlest nem biztos, hogy ismerik a mai IX. osztályos diákok például, vagy ha igen, akkor inkább csak öt-tíz százalékuk. Lehet, hogy hallott róla, de nem ismeri ezt a zenét, és szeretnénk, ha megismernék.

- Hogyan alakult ki a csapat?
- Négyen már a Kráterben benne voltunk, Gabi, én, Jocó és Kottyász. A két új tag Lázár Norbika és Feca (Szabó Ferenc). A zenekar felállása tehát: Dimény István (Kottyász) - ének, Oláh József (Joe) - dobok; Lázár Norbert - basszusgitár, vokál; Bogyor Attila (Bogyócska) -szólógitár, vokál; Bogyor Gábor - billentyûs hangszerek; Szabó Ferenc (Feca) - audió-effektek.


- Miért FlashBack a nevetek?
- Ahogy a közösségi oldalunkon is megfogalmaztuk: a flashback egy élmény. A "flashback" szó egy közismert kifejezés, amely nem akadémiai körökben, fésült szalonokban, hanem a szlengben burjánzik, és vajmi kevés köze van az ésszerûhöz, normálishoz, megszokotthoz…Inkább van a korlátokon túl, mint innen. Szédülés és révülés, villanás vagy mámor, örvény... De mindenképp: ÉLMÉNY.
A Flashback egy zenekar. Hat tagból álló banda, aki beleszédül az idõbe, Jim Morrisonnal és Hendrixszel, a Deep-pel és a Depeche-sel, végigszáguld Route 66-en... 60-as, 70-es, 80-as, 90-es évek villanásait idézi meg most, 2015-ben. NEKED!


- A bemutatkozó koncertetek, amelyre most kerül sor pénteken, mit tartogat a közönség számára?
- Azt el lehet mondani, hogy Jimi Hendrix, Doors számokkal jövünk. Az audió és videó háttér-hatások meglepetések, kíváncsiak vagyunk, hogy fogadja a közönség.


- Milyen rendszerességgel próbáltok?
- Legalább heti egy alkalommal próbálunk. Nehéz összehozni a próbákat, mert van, akinek család van, van, aki más településen dolgozik, Norbika Brassóban tanul, õ meg azért nem tud jönni csak hétvégén. Mindenkinek más a programja, de a heti egy próba megvan, bármelyik nap, de megvan, csak így lehet. A mûvelõdési házban próbálunk, ezért ha késõn is, legkésõbb tízig lebonyolítjuk a próbát, hogy ne zavarjunk.


- Milyen terveitek vannak?
- A cél az marad, hogy rock muzsikát adjunk elõ, modernebb hangzással. Szívesen elmegyünk bárhova, ahova hívnak, akár Bukarestig is. Ebben a jó reklámnak is szerepe van, fontos a hanganyag, a videó. Persze nem ebbõl akarunk megélni, ezt imádjuk csinálni. Úgy kezdõdött, hogy összeálltunk zenélni, és így alakult, hogy koncert is lesz. Mindenképp szeretnénk több helyre eljutni ezzel a zenével.


- Van szándékotok saját számokkal is elõállni?
- Nem, egyelõre nem akarunk, aztán lehetséges, hogy valamikor idõvel lesz, de most nem szeretnénk annyira hajtani. Lássuk, hogy alakul, még az elsõ koncerten is sok múlik, ha ez nem sikerül, lehet, hogy csak magunknak fogunk zenélni. Ha nem jön be ez az új varázslat, lehet, hogy elmegy a kedvünk. Nagyon készülünk, és sok minden ezen a koncerten múlik. Ha jól sikerül, akkor ez már egy nagy bizalom.


- Mekkora reklámot csináltatok ennek a koncertnek?
- Plakátoltunk egész Erdõvidéken, újságokban és a közösségi oldalon is meghirdettük, az a leggyorsabb hírterjesztõ.


- Hogy oldjátok meg a hanghatásokat?
- Vannak érdekes dj-effektek, amilyeneket a mostani diszkózenékben is hallunk, ezt rábíztuk Fecára, mert neki van ehhez felszerelése, és õ érti. Persze szól a rock, és a háttérben klipszerû vegyes videó fut, az is meglepetés lesz, még nekünk is, mert még nem láttuk mi sem, Deák András készíti, pénteken, a fõpróbán látjuk meg mi is.


- Csak a fiatal generációt célozzátok meg?
- Nem, természetesen felszólítjuk a vargyasi, száldobosi öreg rockereket is, a negyvenes-ötvenes generációt is nagyon várjuk a koncerten. Tulajdonképpen a mûfaj korosztálytól független. Visszamegyünk a hatvanas évektõl (van Elvis dal is, Doors, Beatles, Deep Purple) el egészen a kilencvenes évekig.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.