Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.20. Közélet

Nagy Károly köpeci református lelkész mond áldást a bodvaji kohó elõtt

Akik a szabadságért, jogaikért harcoltak, forradalmárok és nem lázadók!

Idén az 1848-49-es forradalom kitörésének 167. évfordulójára emlékeztek Erdõvidék szerte, március 13-15 között. Pénteken Barót volt az események fõszereplõje, ahol az emlékezõk megkoszorúzták a Beke- és a Kossuth emléktáblákat, illetve fáklyás felvonulást tartottak a Zathureczky temetõben. Szombaton, március 14-én, a bodvaji kohónál nyolcadik alkalommal tartottak Erdõvidék-szintû megemlékezést, - ide gyûlt ismét össze Erdõvidék népe. Vasárnap, március 15-én, többek között, a véczeri emlékmûnél rótta le kegyeletét a forradalom hõseire emlékezõk maroknyi csapata, emellett, a vidék minden községében tartottak megemlékezéseket.

Tisztelt Honfitársaim!
(Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üdvözlõ levele a Magyar Nemzethez, az 1848-49-es szabadságharc kitörésének ünnepén)
Március idusán, szerte a világon sokféle eseményre emlékeznek, nekünk Magyaroknak azonban mindenkinél több okunk van arra, hogy kivételesnek érezzük ezt a napot, hiszen hosszú évszázadok elnyomása után, 1848 március 15-e mutatta meg, hogy milyen bátor és életerõs nemzet a miénk.
A “népek tavaszán”, Európa számos városát érte el a forradalom vihara, de csak egyetlen ország volt, ahol nem hunyt ki pillanatok alatt a szabadság õrtüze. Nem hunyt ki, mert egy egész Nemzet gyûlt a tûz köré, hogy élessze és táplálja, amikor még a tûz lobogott, õszinte örömmel lelkesedtek érte, és amikor pislákolni kezdett, mi Magyarok, Felvidéktõl, Erdélyen át a Délvidékig, az Alpok lábaitól a Kárpátok hegykoszurújáig, egy emberként hordtunk rá hasábokat, hogy ismét lángra kapjon. A magyar szabadság üzenete Budapestrõl, a Nemzeti Múzeum lépcsõjérõl indult el, de az egész hazában visszhangra talált, Kossuth Lajos sikeres alföldi toborzóútjain, úgy mint Gábor Áron erdélyi ágyúöntõ mûhelyében. Az azóta eltelt 167 év sok változást hozott, de az akkori igazságok máig örökérvényûek. Ma is úgy gondoljuk, hogy a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki, összefogással, munkával és egyetértéssel. Mi mást kívánhat hát a Magyar Nemzet, minthogy: Legyen béke, szabdság, és egyetértés!
(a bodvaji kohónál felolvasta: Zsigmond Barna Pál, csíkszeredai fõkonzul).

Hogy minden magyar a saját szülõföldjén boldogulhasson!
(Részletek Dr. Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési miniszterének Bodvajban elhangoztt beszédébõl.)
...”A magyar kormány minisztereként megtiszteltetésnek tartom, hogy a Magyarság egyik legszebb ünnepén, az 1848-49-es Szabadságharc kitörésének évfordulóján itt, Erdélyben hajthatok fejet a hõsök eméke elõtt. Maga a helyszín, ahol most állunk, az is szimbolikus, a bodvaji vashámor, ahol Gábor Áron két ágyúját öntötték, nemcsak különleges hadipari emlékmû, hanem Nemzetünk összefogásának és lelki erejének is jelképe, a szabadságharc itt vette az egyik legnagyobb fordulatát. S ezért az egész Magyar Nemzet hálával tartozik az itt élõknek. Azóta 167 év telt el, és megváltozott a világ. Közép-Európa országainak számára, ma a legnagyobb feladat a békés gyarapodás, a gazdasági növekedés és a megmaradás.
A magyar kormány legfontosabb céljának azt tekinti, hogy fenntartható növekedési pályán tartja Magyarországot, hogy minden magyar a saját szülõföldjén boldogulhasson, tudom azt is, hogy az erdélyi magyarok helyzete nehezebb és összetettebb, mert kisebbségi helyzetben kell kivívják a jólétet és a tisztes megélhetést biztosító munkalehetõséget. De biztosíthatom önöket, hogy nincsenek egyedül, a Magyarok összetartozását nemcsak a múltbéli dicsõség erõsíti, hanem az is, hogy ma már a Székelyek is dönthetnek az Anyaország sorsáról.
A tavaly májusban megalakuló országgyûlés az elsõ, amely a teljes Nemzetet képviseli és amelynek felhatalmazását a teljes Nemzet adta meg. Ez a felhatalmazás nemcsak arról szól, hogy az Anyaország fiairól gondoskodjunk, hanem arról is, hogy munkánkat minden nemzettestvérünk érdekeit szem elõtt tartva végezzük. Hiszem, hogy az erdélyi Magyarság Románia, és Magyarország számára egyaránt érték, összetartó erõ, a Közép-európai térség sikeres fejlõdésének egyik záloga. 1848 bebizonyította, hogy a székelyek hite hegyeket képes megmozgatni, és képes felülkerekedni a kétkedõk hangjain”...
A Székelyek Tízparancsolata
1. Ne vándorolj ki Erdélybõl! 2. Légy hû vallásodhoz és egyházadhoz! 3. Rendületlenül ragaszkodjál magyar anyanyelvedhez! 4. Szeresd kivétel nélül magyar véreid, mert azok igazi nélkül édestestvéreid! 5. Ne gyûlöld a veled együtt lakó idegen nemzeteket, akkor sem, ha ellenségeid. Magyar véreid ellen azonban azok szolgálatába a világ semmi kincséért se álljál! 6. Szeresd családodat! 7. Makacsul ragaszkodj a birtokodban levõ házhoz és földhöz, bármilyen kicsi is. Idegen nemzetbõl valónak el ne add! 8. Tanulj és folytass hasznos mesterséget és kereskedést! 9. Légy becsületes! 10. Légy lélekben, szavaidban és tetteidben mindig igaz! - üzente az emlékezõknek Rudolf Béla, Bölön község alpolgármestere.

Koszorúzás a véczeri-emlékmûnél.     

Összeállította és lejegyezte: Albert Egon<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.