Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.20. Művelődés

Varázslat vörös rézlemezre égetve

Radóczy Mária iparmûvész

Az április 20-ig látogatható kiállítás megnyitóján, amelyen fellépett a Kájoni Consort Régizene Együttes is, nagy volt az édeklõdés.

A baróti gyökerekkel rendelkezõ Radóczy Mária iparmûvész, tûzzománc kiállítását láthattuk hétfõn, Erdõvidék Múzeuma Kászoni Gáspár termében.
Bibliai szereplõket láthattunk, Máriát, Jézust, Ádámot, Évát, angyalokat gyertyákkal. A gótika kora a lovagokkal, a reneszánsz korból Júlia és Rómeó is megelevenedtek munkáin, de nemcsak az európai kultúrából, hanem Ázsiából is ízelítõt kaptunk, Seherezádé, az Ezeregyéjszaka meséi is megjelentek a képeken, egészen az Indonéz szigetvilágig.
De amíg ezek a képek a szemünk elé kerültek, rengeteg munka volt mögötte. Adott egy vörös rézlemez, amit durva, majd finom smirglivel át kell dörzsölni minden szennyezõdést el kell tûntetni róla, mert ez a garancia a kép több éves fennmaradására. Rabszolga munkának nevezte az iparmûvész, mert nem olyan egyszerû, sõt fájdalmas munka ez. Rá kell vinni egy alapmázt, ami összeköti a vörös lemezt a rákent hideg mázzal, majd rá kell égetni, és minden egyes lemez hátuljara ráírni a nevét.
Varrótûvel vakarja, formálja, rajzolja az alakokat, egyenként ráteszi a színeket, vakargatja, majd ráégeti. Bekerül a tûzzomanc 850 fokos kemencébe, ahol másfél, vagy két percig kell égetni. És akkor jön a csoda, amikor a narancssárga, vörösen izzó lemezen elõjönnek a színek.
Érdekessége a tûzzománcnak, hogy minél közelebbrõl, éles fényben csodáljuk õket, csak akkor fedezzük fel igazán a sok rétegben felrakott üvegmázak áttetszését.
Az alkotások nyugalmat, békességet, vidámságot sugallnak egy kis rézlemezen át, amibe annyi munka rejlik. Minden kép egy élet, egy csoda, át kell élni, meg kell tervezni, és meg kell csinálni.Tûvel, ecsettel pontosan kell bánni, teljes nyugalom kell hozzá, és türelem. Olyan kép is van kiállítva a teremben, mely hat évig készült.
De a varázslat megtörténik, és elkészülnek a gyönyörû képek, megérte a fáradtságot, hisz ezek a képek, amik õsi technikával készültek, megérhetnek akár több ezer évet is. A tavasz, a megújulás hozzánk is eljött, jó volt látni ezeket a tûzzománc csodákat. bogyor
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.