Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.20. Művelődés

Nagy József hadtörténész, a film egyik rendezõje

Film a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászokról

A.E.A székely-magyar honvédek a második világháborúban az erdélyi frontvonalon a 4-5 szeres orosz túlerõvel szemben tanúsított helytállásáról, az akkori állapotokról, a harci morálról, a körülményekrõl láthattak dokumentumfilmet kedden, a Tortoma önképzõ körre látogatók.

A “Kereszthegy” címû filmen a korabeli fotók és felvételek mellett, megszólaltak az egykori székely honvédek is, az õk visszaemlékezéseibõl állt végül össze a film, amely két nemzetközi díjat is besöpört már, különbözõ filmszemléken.
A vetítést követõen, beszélgetésre is sor került, ahol a jelenlevõk megosztották nagyapáiktól, édesapjuktól szerzett történeteiket a második világháborúval kapcsolatosan.
Kiderült azt is, hogy tulajdonképpen ez a honvédelmi harc gyakorlatilag egy folyamatos visszavonulásba torkollott, hiszen lehetetlenség volt tartani a vonalakat a többszörös túlerõvel szemben, ráadásul a székely határõröknek elsõ világháborús fegyverzetük és felszerelésük volt többnyire, a korszerû szovjet haderõvel szemben. Azt is elmesélte Nagy József hadtörténész, hogy bár folyamatosan visszavonulásra kényszerültek a székelyek, de mégis, nem egy bravúrt hajtottak végre, amelyet még a német hadvezetés is elismert.
Arra is fény derült, hogy ezeket a határvonalakat, a keleti kárpátok hágóinál tulajdonképpen a románok ellen állították, akkor még nem számoltak az orosz haderõvel, így a magyarok hamar rájöttek, hogy ki kell üríteni Erdélyt, és a fontosabb stratégiai pontokra összpontosítani. A filmben megelevenedtek azok a pillanatok, amikor apa és fia együtt harcol a lövészárokban, amikor egyik vagy másik holtan terül el, vagy milyen a bajtársiasság, amikor nem hagyod ott társad - mert mit szólnak majd otthon a faluban. Szóba kerültek a katonaszökevények, és hogy vajon elítélhetõ-e az, ha akkor valaki hazaszökött, - ám mit tehetett egy kényszerhelyzetben lévõ tizenéves akkor, vagy egy fiát féltõ apa?<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.