Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.20. Közélet

Az erdõvidéki ember és a multik diktálta piac

ALBERT EGONÖsszefogásra nemcsak a politikában lenne szüksége most a magyar közösségnek, hanem az élet más területein is, például a jövõre nézve az erdõvidéki állattartók is össze kellene álljanak, másképp egyenként fognak megsemmisülni - volt a végkicsengése a nemrégiben megtartott erdõvidéki állattartó gazdák gyûlésének. Az évek óta szégyenletesen alacsony tejárakat másképp nem lehet feltornászni, csak ha társulnak, szövetkeznek a gazdák, így véve fel a harcot a multinacionális felvásárlókkal szemben, akiknek szemében az egyszerû emberi sors számsor, és nem egyéb, mint profit, - a többi nem számít, a lényeg: minél többet kisajtolni, és lehetetlen helyzetekbe hozni az embert, olyan szituációt teremteni, amikor már nem õ diktál, hanem neki diktálnak. Ennek a kissé romantikusnak hangzó öszszefogásnak azonban van egy sokkal meredekebb vetülete, amely a gazdán túl, a fogyasztót is érinti, amellyel ugye, minden mocskot meg lehet etetni.
Bizonyára emlékeznek még sokan azokra az idõkre, mikor az itt élõk is a kényelem javára, egyre másra számolták fel gazdaságaikat, bontották vagy alakították át lomtárrá tyúk vagy disznóolaikat, istállójukat, adták el potom pénzért földjüket, mondván, minek kínlódni naphosszat, s szolgálja lenni a földnek, állatnak, amikor a sarki ABC-be mindent megkapnak, mi szem, szájnak ingere. Lassan-lassan a termelõbõl függõ zombivá alacsonyodó fogyasztó lett, akit immár az aromák, a különbözõ ízfokozók és egyéb adalékok annyira meghülyítették, hogy képtelen emlékezni, milyen is a házi kolbász íze, vagy milyen a frissen fejt tej zamata. Aztán mostanában csak úgy kapkodja a fejét a székely atyafi is, amikor hallja, hogy mibõl is készül a párizsi, a szalámi és egyéb nyalánkságok, amelyek - olcsó, friss és finom - címszó alatt kerültek nap mint nap a bevásárlószatyrokba. De van idõ még észbe kapni akkor, amikor saját kezünkkel vertük szét évszázados gazdaságainkat, olyanokat, melyekbõl elõdeink három-négy emberöltõn át megéltek, úgy, hogy nem voltak kiszolgáltatva senkinek? A tej árának és behozatalának liberalizálásával megint egy olyan dologba utközik az erdõvidéki termelõ és fogyasztó egyaránt, ami megint nem az õ javára, és egészségére fordítja a képzeletbeli mérleg nyelvét. Megint azt látjuk, hogy a nagyok diktálnak, megint olyan helyzetekbe kényszerítenek bele, amelyet nem akarunk és nem jó nekünk, de mégis akarva-akaratlan el kell fogadnunk. Tényleg ez az egyetlen megoldás, vagy van még annyi potenciál, akaraterõ és összefogás, hogy nem-et tudunk mondani olyan dolgokra, melyek hosszú távon gazdaságilag és egészségileg is jobban lezüllesztenek?! Pozitív példák már vannak, hogy hogyan álljunk ellen a globalizáció szabta iramnak, értékrendnek, életminõségnek, természetesen mindenki maga dönti el, hogy mit és hol vásárol, helyi minõséget, vagy esetleg olcsóbb, gyengébb terméket. Mindenesetre megfontolandó az az álláspont is, miszerint: multinál vécépapírt és mosoport érdemes vásárolni csak, a többit az õstermelõtõl szerezni be.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.