Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.20. Közélet

Hogyan lehet a jelenlegi 0,8 banis tejárból 2 lej?!

Mi lesz április 2-tõl? - Ez ma az erdõvidéki tejtermelõ legnagyobb gondja

Ötvös Mózes: a gazdáknak össze kell fogniuk

A.E.Szövetkezetek létrehozására lesz szükség, másként a helyi tejtermelõ gazdák nem lesznek képesek fennmaradni a multik diktálta tejpiacon. Ehhez azonban elsõsorban szemléletváltásra és összefogásra van szükség az erdõvidéki tejtermelõ társadalom körében is – hangzott el szerdán az egyértelmû állásfoglalás a szakemberek részérõl, a tejtermelõ gazdák jövõjével kapcsolatosan, a Baróton tartott gazdatalálkozón. Itt kiderült, a román kormány a gazdákat továbbra sem kezeli a megfelelõképpen, pedig fontos szegmensei a társadalomnak, hiszen õk állítják elõ az élelmet, ennek ellenére gond-gond hátán, és a bajok csak egyre szaporodnak.
Tamás Sándor, megyei tanács elnöke által bemutatott Dél-Tiroli mintán megtudhatták a gazdák, hogy miként lehet a 0,8 banis tejbõl 2 lejes.
De, hogy ne menjünk olyan messzire, itthon is van jó példa, a székelykeresztúri, ahol a tej literenkénti ára 1,20 lej.

A mostani helyzet olyannyira válságos, hogy Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartó Gazdák Egyesületének elnöke akár sztrájkot is kilátásba helyezett, ehhez kérte a jelenlevõk támogatását, összefogását is, többek között. “A gazda továbbra sincsen kellõképpen megbecsülve és megfizetve, a Bukarestben székelõ román politikusok pedig ennek a helyzetnek a megoldásával kellene foglalkozzanak, és nem a zászlókkal, magyar szimbólumokkal - fakadt ki az elnök.
Tamás Sándor megyei tanácselnök, némileg derûlátóbban fogalmazott, mint mondotta: Az elmúlt 4-5 évben sikerült a megyében újjászervezni a gazdaéletet, megalakult az Agro Sic Egyesület is, ami más megyékhez képest jelentõs fegyvertény.
Azt azonban a megyevezetõ sem rejtette véka alá, hogy úgy politikailag, mint gazdaságilag egy nagyon nehéz idõszak fog következni, erre pedig csak összefogással lehet felkészülni.
A nagy probléma: Mi lesz április 2-án?
A hírt, amit már valószínûleg a teremben levõ összes gazda tudott, a megyei tanácselnök jelentette be: Április 1-tõl liberalizálják a tej árát, és a behozatalát. Ezzel a lépéssel az fog történni, hogy a székelyföldi üzleteket is elárasztja az olcsó, gyenge minõségû külföldrõl behozott tejtermék. Emellett a tej ára is jelentõsen lecsökken, így a felvásárlók sem biztos, hogy az eddigi nyolcvan baniért fogják venni a tejet, a mostani érték - ami jóval elmarad az Uniós átlagtól (átszámolva ez 1,5 lej) - akár a felére csökkenhet, ez pedig a helyi termelõket lehetetleníti el. Tehát a kérdés az: Mi lesz az erdõvidéki tejtermelõvel április 2-án? - tette fel a kérdést Tamás.
...0,8 banis tejárból 2 lej?!
A Dél-Tiroli modell - Tamás Sándor saját tapasztalatait osztotta meg a jelenlevõkkel, elmondva, hogy ebbõl a helyzetbõl is van kiút, és vannak már mûködõ alternatívák. Pozitív példának azért hozta fel Dél-Tirolt, mert az ottani körülmények hasonlóak az itteniekhez, már ami a földrajzi helyzetet, és a gazdálkodást illeti.
Tamás többször is kihangsúlyozta: Ott a termelõk összefogtak (hatvan gazda félezer tehénnel) és szövetkezeteket hoztak létre. Nemcsak begyûjtik a tejet a környék gazdáitól, (naponta 8-10.000 liter) hanem feldolgozzák (hatvan féle terméket készítenek), és értékesítik (közel hetven üzletben árulják) is a minõségi tejtermékeiket. Így történhet meg az, hogy egy nagyjából Erdõvidék nagyságú térségben (harminc kilométer átmérõjû), egy liter tejet 2,5 lejért vesznek be, ugyanolyan minõségût, ami nálunk most még 0,8 bani, mi több, a szövetkezet éves forgalma egymillió euró. A körülményekrõl elmondta, hogy az istálló fala ott is pont olyan trágyás, mint nálunk, a tehenek viszont tiszták, akárcsak a fejõberendezés, tehát gyakorlatilag nem vállalkoznak lehetetlenre azok a gazdák, akik összefognak.
A jó példa a szomszédban van
A gazdaülésen felszólaló megyei szakemberek, intézményvezetõk egyöntetûen a szövetkezetek létrehozása mellett foglaltak állást, hangsúlyozták, mûködik, nem is kell messze menni, ott van a keresztúri példa. Már itt is megjelentek a termékeik, és összefogással piacot tudtak kialakítani a multinacionális cégekkel szemben, szem elõtt tartva a helyi gazdák és kisközösségek érdekeit.
Helyi gazdákat, egyesületi elnököket díjaztak
A gazdagyûlés végén Ötvös Mózes több személyt tüntetett ki oklevéllel, kupával, így ismerve el munkásságukat, egyben buzdítva a kitüntetetteket, hogy folytassák tovább a munkát.
Dávid Benedek (Barót), Bitai Tibor-Pál (Bodos), Ferencz Zsolt (Felsõrákos), Benedek Pál (Köpec), Szabó János (Bibarcfalva), Szilágyi Gábor, Nagy Károly, Mihály József, Mihály Ferencz (Nagybacon), id. Petõ Rudolf (Magyarhermány), ifj. Bodosi István (Szárazajta), Földi Sándor, Kolumbán Pál, Markó Lajos, Tókos P. Sándor (Bardoc), Rózsa Gyula (Száldobos), Molnár Imre (Erdõfüle), Farkas Sándor, Barabás Károly, Tóth Csaba (Vargyas), Lõrincz Sándor, Incze Dan, (Nagyajta) Dombi Ferenc, Benkõ Imre, (Középajta), Puskás Sándor, Pacurariu Ioan (Bölön).
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 915. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.