Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 914. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.13. Magazin

A mesterséget érteni kell

Ismételjük meg a jelen cikk címét: a mesterséget érteni kell. Illetve kellene, mert sértés ne essen, de bizony sokan ûzik azt a bizonyos mesterséget, amit valamikor elkezdtek, igaz, hogy azoknak egy része nem is mesterség, csak foglalkozás.
Mert, úgy-e, mindenki meg kell keresse a mindennapi betevõ falatra valót, s ezért, legyen az mesterség, amihez ért az ember, mert valamikor iskolát végzett ilyen tekintetben, s a mesterséget úgy-ahogy, elsajátította. De ez nem jelenti azt, hogy ász az illetõ mesterségben. Pedig sokan azt tartják magukról, hogy az õk mesterségtudását senki nem múlja felül, mert õk az ászok.
Ide kívánkozik egy Jézus korabeli történet, amikor Jézus a földön járt, Szent Péter társaságában. Egyszer, amint az országot járták, elértek egy kovácsmûhelyhez. A cégtáblára ki volt írva: Ilyen s ilyen nevû kovácsmester, a mesterek mestere. Bemegy Jézus urunk a mûhelybe, s kérdezi a mestert: megpatkolja-e a szamarát, amely itt van kint a mûhely elõtt?
A kovács, a mesterek mestere, mondja, hogy vezesse csak be azt a szamarat, s hamar meg lesz patkolva. Kimegy Jézus Krisztus, s hát hozza a szamár egyik lábát térdbõl levágva. Na, mester uram, fogja be ezt a lábat a szorítóba, s patkolja meg. A kovács elszörnyedt a látvány miatt, de azért elvégezte a patkolást. Kezébe adta Jézusnak a megpatkolt lábat, s leste, vajon mi lesz ennek a következménye?
Kiment Jézus a szamárhoz, s csak úgy, könnyedén visszaragasztotta a megpatkolt lábát. A többi lábaival is ugyanígy történt az eljárás.
Kérdi Jézus, hogy mennyibe kerül a patkolás? A kovács azt mondta, hogy mivel most megtanult egy új praktikát a szamaras embertõl (ugyanis, nem tudta, kivel van dolga), ezért nem kér pénzt.
Alig távolodnak el a mûhelytõl Jézus és Szent Péter, bemegy a mûhelybe egy ember, aki a lovát megkötötte a mûhely elõtti fához. Patkolást kért a lovának. Azt mondja a kovács: hagyja csak ott a lovat, mert most õ más metódussal dolgozik, amint látni fogja. Azzal kimegy, s egy nyisszantással levágta a ló lábát, bevitte, s megpatkolta.
A megpatkolt lábat kivitte, s próbálta visszaragasztani, de az bizony nem ragadt meg. De Krisztus urunk nem ment volt el még nagyon messze, lehet, hogy akaratból, így a nagy kovács, a mesterek mestere kénytelen volt utána kiáltani, hogy jönne vissza, mert a tanult dolgot valahogy mégsem jól végezte el. Visszament Jézus, a ló lábát visszaragasztotta, s azt mondta a mesternek: vegye le azt a táblát onnan, amelyiken azt írja hogy mesterek mestere, s becsületesen írja ki: ez s ez kovácsmester. Megfogadta a jó szót a kovács, s attól kezdve felhagyott a hencegéssel.
Vannak, azonban olyan emberek is, akik nem mondják magukról, hogy mesterek lennének, de azért bizonyos mesterségbeli munkákat jól el tudnak végezni. Az ilyenek szerény emberek, s jó becsületük van a köznép elõtt.
A minap hallom, valaki értekezik egy jó ismerõsével, s javítási munkálatokat emlegetnek valahol a lakóházuk egyik oldalán. Kérdezi ez a valaki, találtál-e valakit, aki el tudná végezni a javítást? Felel a javítatni akaró ismerõs: a szomszédom ígérkezett, igaz megmondta, hogy nem érti a mesterséget, de elvállalja. Nahát, az se lehetett valami mestermunka.
Történt a régi világban, de nagyon rég lehetett, mert nagyapám is az õ nagyapjától hallotta, hogy egy kezdõ kõmûves valamelyik faluban rakott egy kemencét. De az elsõ kenyérsütéskor a kemence beomlott. Ment a gazda reklamálni, de más mód nem volt, a kemencét újra kellett rakni.
Na, ez a kõmûves sem lehetett a mesterek mestere.
Egyed Béla, gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 914. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.