Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 914. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.13. Aktuális hírek

Március a meteorológiai évszakváltások szerint az elsõ tavaszi hónap. A tavasz elsõ hónapjáról azt mondják: "Ha böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves", azaz esõs áprilist jelez a csapadék nélküli március. S rámutat az egész esztendõre, a néphit szerint amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is. Nevét Marsról, a háború római istenérõl kapta. Õsi magyar nevén Kikelet hava, de a népi kalendáriumban pedig Böjtmás havaként említik. Az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A tavasz a megújulás, a természet újjászületésének az évszaka. A nappalok hosszabbodnak, enyhül az idõjárás, és lekerül rólunk a nagykabát. A hó alól virágok kukucskálnak, dugják ki a fejüket, madarak készülõdnek a fészekrakáshoz, és csivitelésüktõl egyre hangosabbak a kertek és a mezõk.
Március 4.: Kázmér napja, patkányûzõ napnak is nevezik. Ilyenkor kell utánanézni, hogy a patkányok nem telepedtek-e meg az istállókban vagy a házban, és ez a nap a legalkalmasabb arra, hogy onnan a gazda kihajtsa a rágcsálókat.
Március 9.: Azt tartják, hogy amilyen idõjárás uralkodik Franciska napján, olyan lesz egész márciusban. Összeállította: Antal Izabella
folytatjuk<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 914. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.