Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 913. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.06. Aktuális hírek

A kanadai Rákóczi Alapítvány pályázatot hirdet a 22. Magyarságismereti Mozgótábor programjain való részvételre 2015-ben, azoknak a magyar fiataloknak, akik a Kárpát-medencében határon túli magyar területen élnek, 15. életévüket 2015. június 30-ig betöltötték és még nem töltötték be a 19. életévüket, elkötelezetten érdeklõdnek a magyar történelem és kultúra iránt, korábban nem vettek részt Magyarságismereti Mozgótáborban, vallásukat gyakorló fiatalok, felekezeti hozzátartozástól függetlenül. A Mozgótábor célja a határon túli magyar fiatalok magyarországi táboroztatása, melynek során mélyebben megismerkednek a résztvevõk a magyar történelemmel, kultúrával, mûvészetekkel. Megismerkednek a résztvevõk egymással, az otthonról hozott kulturális értékeket (ének, tánc, stb.) a tábor tagjai számára közkinccsé teszik.
A pályázatot az alábbi témákról lehet írni kidolgozva max. 3 oldal terjedelemben - géppel vagy kézzel írva:
1. A szóbeli történelem fontossága és megõrzése.
Milyen aktív módszerekkel tudnánk biztosítani az idõsebb generáció elsõfokú tapasztalatainak megõrzését. Interjú egy környezetemben élõ idõs személlyel, aki átélte ezeket a tragikus történelmi eseményeket, pontosabban: Malenkij robot, Holokaust, Délvidéki megtorlások.
2. Történelmi hagyományaink környezetemben - múlt jelen és jövõ(eredeti elképzelések mûemlékek megmentésére és felhasználására)
3. Mennyire tartod fontosnak népi hagyományaink (népzene, néprajz, népdal, népmese) ápolását a 21. században, és konkrétan mit tudnál tenni ennek érdekében?
4 Értelmezd a \'Nyelvében él a Nemzet" ismert mondást valamely általad ismert iró, költõ munkája alapján. Hogyan hatott munkájuk az összmagyarságra?
5. "A gyökér megmarad..." - Személyes családi történet, elbeszélés a felvidéki magyarok kitelepítésének idejébõl. Interjú egy idõs személlyel aki átélte a hontalanság éveit. Milyen módon befolyásolta az életét ez az esemény?
A pályázathoz csatolni kell: önéletrajzot (családi körülmények ismertetése; eddigi tanulmányok, iskolák; - vallási kapcsolatok - érdeklõdési körök, szakkörök, önképzõkörök, versenyek és azon elért helyezések; közösségi feladatok;), tanár (osztályfõnök esetleg igazgató), lelkész, ill. közéleti személyiség ajánlását, nyilatkozatot arról, hogy még nem vett részt Magyarságismereti Mozgótáborban.
A pályázatot 2015. április 17-ig lehet benyújtani a Kovászna megyei referensnél nyomtatott változatban Zsidó Katalinnál (525 400 Targu Secuiesc/Str. Petõfi Sándor nr.34 bl.42 sc.B ap.3), illetve elektronikus formában:
zsidokata@yahoo.com<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 913. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.