Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 913. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.06. Aktuális hírek

Levélben fordultak Klaus Iohannishoz 

Levélben fordult Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a Mikó Imre Jogvédõ Szolgálat Háromszéki Szervezetével közösen Klaus Iohannis államelnökhöz a nem létezõnek titulált székely íz kapcsán.
Az elöljárók levelükben elmondják, hogy nagyon fontosnak tartják azt, hogy a Romániában élõ magyarok félelem nélkül élhessenek mindazon, a hatályos törvények által biztosított lehetõségekkel és jogokkal, melyek a magyar közösség tagjai számára adottak.
Arra is kitértek, hogy a székelyföldi etnikai harmónia és az egymás iránti tisztelet feltételezi a másik kultúrájának a kölcsönös elfogadását.
Levelükben beszámolnak arról, hogy egy közhivatal vezetõje, Mircea Diacon visszaélt funkciójával, amikor a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetõjeként 2015 február 19-én büntetést szabott ki egy székelyudvarhelyi cégre, lejárt szavatosságú áruk miatt és árucímkéinek kicserélésére kötelezte a hentesárut forgalmazó céget, melyeken az állt, hogy "székely ízek".
Mi több, Diacon fõfelügyelõ kijelentette, hogy nem léteznek székely ízek, és kikerülte azt a kérdést, mely a román ízek létét firtatta. Ezután gúnyos és sértõ hangnemben beszélt arról, hogy milyen termékeket lehetne még a székely elnevezéssel illetni. "Manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temetõ is. Élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata" érvelt a fogyasztóvédelmi hivatal vezetõje.
A politikusok levelükben felhívták a figyelmet arra a kettõs mércére, mely csak a székely ízek esetében szab ki büntetést, a román ízek esetében nem, utalva a Mega Image cég román ízek elnevezésû termékcsaládjára.
Antal és Tamás arra kérik az államfõt, hogy "vizsgálja ki az ügyet és hasson oda, hogy az illetékes hatóság függessze fel funkciójából az említett közhivatalnokot.
" Ugyanakkor azt a reményüket is kifejezik, hogy "sem a magyar, sem a román ízek, sem a száz szalámi (salam sãsesc), sem a cigánypecsenye (muschi Þigãnesc) elnevezésû ételek nem tûnnek el a közhivatalnokok felesleges túlkapásai következtében."
A két székelyföldi önkormányzati vezetõ hasonló tartalmú levelet küld a miniszterelnöknek, az országos fogyasztóvédelmi egyesületnek, az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal elnökének, a Consumers International elnökének, valamint feljelentést tesznek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál és az Ombusmannál is.

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 913. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.