Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.03.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 913. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.03.06. Közélet

Túrasorozat, ami mozgalommá nõtte ki magát

A.E. Öt évvel ezelõtt még maguk a kezdeményezõk sem gondolták, hogy eljön az a pillanat, amikor ötéves születésnapját ünneplik a dr. Ágoston István által megálmodott túrasorozatnak, mely hétvégén lesz túl a hatvanadik állomásán.
Ha csak a statisztikai adatokat vesszük figyelembe, 942 legyalogolt kilométer, az öt év alatt 1794 résztvevõ, átlag harminc egy-egy túrán, negyven templom, megannyi mûemlék, panzió, és megszámlálhatatlan kedves emlék, - már így is sokkal több ez, mint egy kirándulás.
Az események láncolatát pedig a falra akasztott képkockában végigkövetve, egy fotókiállítás alkalmával, - amit kedden este, Erdõvidék Múzeumának, Kászoni Gáspár termében nyitottak meg-, a szemlélõdõ rájön, ez nemcsak egy túrasorozat, ez már egy Erdõvidék határain is túlmutató mozgalom, és akkor még nem is hallotta a történetet, vagy a résztvevõket mesélni.

Az elõzményekrõl elsõként Demeter Zoltán túravezetõ beszélt, aki nem felejtett el megemlékezni azokról az emberekrõl, Lázár Antal, Dénes István, Antal Jenõ, akiknek köszönhetõen lett természetjáró és természetszeretõ ember, és akik sajnos ma már nem lehetnek köztünk.
2010 márciusában volt az elsõ túra, amikor hetven személy indult útnak, ahol a túravezetõ, Lõrincz Sándor elsõ szóra eleget tett a felkérésnek. Az alapötlet az volt, hogy túrázva járják be a vidéket, és a nevezetesebb pontokon egy-egy fából készült jelzõtáblát helyezzenek el. Ez sajnos nem vált be, hiszen ezekbõl a jelzésekbõl, amikor újra azon az útvonalon haladtak, tapasztalhatták, hogy semmi sem maradt. Ám ez nem szegte a túraszervezõk kedvét, idõvel Böjte Ferenc egy igényes, ízléses honlapot (www.erdovidek.webby.com) szerkesztett, ahová rendszeresen felkerülnek a túrán készült képek, és amelyet mára körülbelül ötezren néztek meg világszerte, naponta átlag 150-en látogatják, de olyan nap is volt, amikor 500-an nézték meg. Az évek során pedig kialakult egy jól összeszokott csapat, akik tulajdonképpen a gerincét alkotják a túrasorozatoknak, amihez nemcsak helyiek csatlakoznak.
Lõrincz Sándor, aki egyetlen túráról hiányzott egészségi okok miatt, elmondta, azért fogadta el a felkérést, mert tudta, hogy egy jövõbe nézõ csoport tagja lehet, ahol nem a társadalmi rang szerint van elbírálva az ember, ahol mindenki önmaga és szabad lehet. Õk ide tulajdonképpen felejteni, megtisztulni is járnak, elfelejteni az otthoni gondokat, bajokat, emellett egy olyan kezdeményezés részese lehet, amely a természetjárás mellett, helyi értéket fedez fel újra és újra, és mutat meg a nagyvilág számára Erdõvidékbõl.
“Ennek a dolognak, meggyõzõdésem, hogy sohasem lesz vége, akkor sem, amikor mi nem leszünk, mert úgy érzem, hogy ezt lesz, ki továbbvigye majd” - fogalmazott a nyugalmazott biológiatanár, túravezetõ, utalva arra, hogy szerencsére a kirándulás sok gyereket is vonz magával, így lesz utánpótlás.
Öt év alatt elég sok helyen voltak már a vidéken, ám még mindig van, ahol nem jártak, amit nem néztek meg, így van még dolguk bõven - vallják a túraszervezõk, így idénre is akad majd gyalogolnivaló bõven annak, aki ezt választja hétvégi kikapcsolódásnak. Az állandó két túravezetõ, Demeter és Lõrincz mellett, vezetett túrát még: Demeter Mária, Szabó Imre, Urák János, Gyerõ István, Dukrét Lajos, Kádár Tibor, Bálint Csaba, Szabó József, Pál-Szilágyi Zoltán. Az útvonalat mindig jó elõre megtervezik, tudják, hogy hová mennek, és a táv hosszát, valamint a terepviszonyokat is feltérképezik, ennek ellenére mindig akadnak meglepetések. Eddig 18 alkalommal esett meg, hogy “eltévedtek”, vagyis letértek az útról, - ezt ott a helyszínen Lõrincz Sándor túravezetõ ismerte el, ám ez nem okozott nagy meglepetést a jelenlévõk között, mondva, tudták õk, csak nem szóltak. Ez is bizonyítja, hogy a csapat bizony jól felkészült túrázókból áll, akik tudják, hogy miként kell járni-kelni a természetben, az adott terepviszonyok között.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 913. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.