Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2008.10.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 584. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2008.10.17. KözéletFejlődést akar, nem cementgyárat
A választások utáni állapotokról, a város és a helyi tanács ügyes-bajos dolgairól  a Magyar Polgári Párt baróti szervezetének elnökét, Márton Istvánt kérdeztük: – Mint az MPP helyi szervezetének elnöke, hogyan értékeli a választások óta eltelt időszakot? Milyen a szervezet viszonya a helyi tanáccsal?
– Öt tagú képviselettel veszünk részt a tanácsban, ezt mindenképp pozitívumként tartom számon. Az önkormányzati munka ugyan elkezdődött, de még nagyon az elején vagyunk, és minden kezdet nehéz. Meggyőződésem, hogy tudunk együtt dolgozni, már bebizonyítottuk, hiszen hoztunk közösen is jó döntéseket. Ahhoz, hogy helyesen döntsünk városunk sorsáról, konzultálni kell a civil szervezetekkel, egyesületekkel, egyházakkal és vállalkozókkal. Így, közösen nagyobb az esély arra, hogy azt a megoldást válasszuk, amely a városnak a legjobb.
– Az elkövetkező időszakban nagyon sok olyan döntést kell meghozni, amely nagyban befolyásolja majd gazdasági helyzetünket. Ezek közül a Borvizek Útja programban való részvétel az egyik legfontosabb. Ön hogyan látja  a kérdést?
– Az MPP  helyi szervezetének múlt héten tartott elnökségi ülésén elhangzott javaslatok támogatják a Borvizek Útja programban való részvételt. Ugyanakkor feltesszük a kérdést, hogy milyen gazdasági források szolgálnának alapul a 8-9 milliárdos önrésznek, amelyet a város az elkövetkező három évben kell kifizes-sen. Mindemellett nem eléggé átlátható, hogy milyen hasznot hoz a városnak, ha majd megvalósul a program.
– Városunk területén ipari park létesítését tervezi egy török vállalkozó. Milyen információi vannak az ügyben, és miként értékeli a kezdeményezést?
– A polgári frakció, akárcsak jómagam az ipari park létrejöttét bizonyos feltételek mellett támogatjuk. Nem ismerjük a konkrét tényeket, és az elképzelést, nincsenek hivatalos adatok, tanulmányok a témával kapcsolatban. Jómagam is a közvéleményből értesültem a kezdeményezésről, írásban semmiféle hivatalos ismertetőt, bemutatót, vagy tervezetet nem kaptam. Fenntartásaim vannak azért is, mert a hatékony előrehaladás érdekében egy városvezetésnek rövid-, közép- és hosszútávú stratégiája kellene legyen. Egyelőre annyit tudok, hogy egy tavaly novemberben, Bukarestben bejegyzett törökországi vállalkozó egy ipari park létesítésén gondolkodik Baróton. Az ipari parkot illetően a polgármester nemrégen tett nyilatkozatában elmondta, hogy a befektető hátsó szándékát nem ismeri. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a park létesítésének legfontosabb feltétele az, hogy ezen a területen semmiféle olyan tevékenységre ne kerüljön sor, amely valamilyen szinten környezetszennyező hatású lehet, vagy amely gátolná Erdővidék turisztikai lehetőségeinek kiaknázását. Ugyanakkor feltételeink között szerepel az is, hogy egy Kovászna megyébe bejegyzett cég jöjjön Barótra, hogy ide adózzon. Úgy gondolom ezekben a kérdésekben feltétlenül konzultálni kell és tárgyalásokat folytatni a megyei tanáccsal, mivel az ilyen típusú beruházásokhoz szükséges infrastruktúra (elsősorban utak) kialakítása a megyei tanács hatáskörébe tartozik.
– A szóbeszéd szerint az ipari park egy cementgyár létesítésének szándékát takarja. Miként vélekedik egy ilyen típusú befektetés lehetőségéről Baróton?
– Teljes mértékben elutasítom a kezdeményezést. Nem kell cementgyár, nem kell hulladéklerakótelep, sem fegyvergyár, vagy bármi olyan nemű beruházás, amely környezetszennyező lehet. Akármilyen befektetésről is legyen szó, nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni, és igyekezni kell, hogy minél több munkaerőt ve-gyen igénybe a befektető.
– A múlt hét végén Barótról küldöttség utazott Törökországba egy ott működő ipari park meglátogatására. Ön, mint a helyi tanács tagja, hivatalos volt-e a látogatásra?
– Hivatalos meghívót ugyan nem kaptam, csütörtökön a déli órákban a polgármesteri hivataltól telefonon értesítettek az útról. Nem vettem részt a látogatáson, tekintettel arra, hogy utolsó nap értesültem és nem láttam át, hogy hova, mikor, miért megyünk, és mennyibe kerül az út, vagy hogy az anyagi oldalát miként kell rendezni, ráadásul csütörtök estére elnökségi ülést hívtam össze, pénteken pedig az MPP országos vezetőségével volt találkozóm, valamint szombaton egy fontos családi esemény szerepelt a programomban. A Magyar Polgári Pártot négy tanácsos képviselte.
– Hogyan vesz részt az MPP a parlamenti választásokon?
– Elfogadva az országos szervezet döntését, mint párt nem veszünk részt a választásokon, hanem olyan független jelölteket támogatunk, akik felvállalják a polgári párt elveit és prog-ramját. Az elmúlt elnökségi ülésen két személy neve merült fel, abban az esetben, ha az országos elnökség is jóváhagyja,  Kulcsár Terza-József és Szilágyi Sándor az MPP támogatottságát élvezhetik a választásokon.
– A helyhatósági választások után a szervezeten belüli válságról röppentek fel hírek. Van némi alapja a szóbeszédnek?
– Valóban létezett egy belső konfliktus, amely nem elnökségi körökből indult, hanem egyházi és önkormányzati elöljárók próbáltak keresztbe tenni a szervezetnek. Úgy látom, ezek a feszültségek valamelyest oldódtak, a visszajelzések alapján egyszerű lejáratási próbálkozás volt csupán.
– Önnek, mint a Magyar Polgári Párt baróti szervezetének elnökének milyen a viszonya a város polgármesterével?
– A polgármesterrel való kapcsolatomat összességében pozitívnak értékelem, bár akadnak nézeteltérések, vannak olyan városvezetési kérdések, amelyekben nem értünk egyet. Köztudott, hogy a polgármesterrel nehéz kompromisszumokat kötni, nem egyszerű megállapodni és együttműködni vele. Remélem a parlamenti választások után sikerül összeülni és a  felmerült kér-désekre letisztult válaszokat megfogalmazni, hiszen akkor leszünk képesek a város érdekében együtt dolgozni, ha tudunk normális körülmények között tárgyalni, és meghallgassuk a másik felet is.
kérdezett: Pál Anikó
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 584. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.