Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.02.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 912. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.02.27. Közélet

Az összetartozás élményét erõsítették

Sz.Réka Kedden este 7 órától közönségtalálkozóra került sor Baróton, a Duna TV népszerû honismereti magazin mûsorának, a Hazajárónak két fõszereplõjével, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral. A Tortoma Önképzõ Kör keretén belül megszervezett találkozónak ezúttal a Múzeum helyett a Mûvelõdési Ház kisterme adott helyet, a rendezvény azonban szószerint túlnõtte a termet, hiszen hely hiányában többen az ajtón kívül rekedtek.
Kenyeres Oszkár szerkesztõ a kezdetekrõl, a 2011-ben induló mûsor céljairól beszélt. Három alappillére van a mûsornak: természeti kincsek bemutatása, a határon túli magyar történelmi emlékek számbavétele, illetve talán a legfontosabb, hogy látképet adjon a határon túli magyarságról, bepillantást a hétköznapi életükbe, mindennapjaikba, a megmaradásukért való küzdelembe. Gyakran résztvesznek hagyományos ünnepeken, farsangtemetéseken, mindenhol igyekeznek a táj mondanivalóját kidomborítani - fogalmazott.
Küldetésüket honlapjukon fogalmazták meg: A "Hazajáró" hétrõl-hétre bakancsot húz, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti szépségeit, kulturális értékeit és történelmi emlékeit. A Kárpátok fenséges gerinceit és legszebb tájait járva megannyi kaland, találkozás és magyar emlék kíséri a "Hazajáró" soha véget nem érõ vándorútját...
Jakab Sándor ismertette a mûsort szerkesztõ stáb tagjait, elmondva, nem szokványos a stábtagok munkája, hiszen rendkívüli körülmények között dolgoznak, több kilométert gyalogolnak a felszerelésekkel, viharban, erõs szélben kell helytállniuk. A stáb tagjai legtöbbet gyalogolnak, de a túrák rövidítése céljával használtak már tutajt, kompot, kézzel hajtható tengerjáró kompot, vitorlást, hótalpat, sít, motoros szánt, lovas szekeret, kutyák vontatta szánt is kipróbáltak, sõt, Kenyeres Oszkár a siklóernyõzést is bevállalta.
A nehézségekrõl szólva az idõjárás viszontagságai mellett a havasi legelõn nyájat õrzõ kutyákról esett szó, valamint a medvérõl, hiszen nyomait találták már, és arról, hogy a túra forgatása után jön az igazi neheze a stáb számára, hiszen egy-egy hegycsúcsról a lejutás sokszor éjszakába nyúlik. Szerencséjükre majdnem minden helyen vannak barátaik, úgynevezett bázispontjaik, melyeket mindig felkeresnek ottjártukkor, és ahonnan segítséget kapnak.
A képekkel, felvételekkel gazdagított ismertetõt követõen egy összefoglalót tekinthettek meg a jelenlevõk Számadás címmel, a leszakított területeken élõ magyarok véleményérõl a magyarságtudatot, itthonmaradást illetõen, ahol szívfájdító vélemények fogalmazódtak meg, és melyek érvényesek minden, az anyaországon kívül rekedt magyarra.
A nehézségek dacára azonban minden véleménybõl kitûnik a reménysugár, a fel nem adás, a hit, és a megpróbáltatások ellenére a tisztelet, ahogy ez egyik véleménybõl megfogalmazódik: "Én úgy szeretem az én nemzetemet, mint az édesanyámat. De úgy tisztelem a más édesanyját, mint az én felebarátomat. Szeretni a saját fajtádat, tisztelni a másikat, ez az egyenlõségjel az ember és ember között.
A találkozó végén a jelenlevõk a mûsor szerkesztõit vastapssal jutalmazták, akik elmondták, szerencsésnek érzik magukat, amiért ennyi helyen megfordulhattak, és mindenütt kiváló emberekkel ismerkedhettek meg.
A jelenleg szünetelõ, 2012-ben Magyar Örökség díjjal jutalmazott adást március végén láthatjuk újból a képernyõkön.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 912. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.