Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.02.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 911. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.02.20. Művelődés

Egy pedagógus életútja

Tavaly jelent meg Szécsi Antal helytörténetíró, nyug. pedagógus: Egy pedagógus életútja címû önéletrajzi leírásának bõvített kiadása, amelyben több fejezetet is szentel a könyv szerzõje a Vargyason, illetve Felsõrákoson eltöltött iskolás-, valamint az akkori idõk közösségmûvelõ és fejlesztõ tevékenységére, bemutatva a két település akkori arculatát, hangulatát, ahonnan átszivárog a mába az akkori kor emberének életfilozófiája, mûvelõdés- és kortörténete is.

Szécsi Antal (1956-80) között volt tanár, majd iskolaigazgató Vargyason, 1960-63 között egy kis kitérõt is tett, és Felsõrákoson is oktatott, nevelt, közösséget épített. Szoros barátságot ápolt a múlt rendszerben tragikus véget érõ dr. Borbáth Károly vargyasi történésszel, és Kiss Károly egykori vargyasi tanítóval, az utóbbinak ajánlja többek között önéletrjazi írását is.
L. Kovács Zoltán szavait idézve: “Szécsi Antal, ez a szikár, egészségével hadilábon álló, halk szavú és önmagát emésztõ ember - kitörölhetetlenül írta be nevét Vargyas, és egész Kovászna megye iskola- és mûvelõdéstörténetébe.”
Egy olyan ember, olyan pedagógus életútját ismerhetjük meg a könyvben, aki a dantei iskolakapun azzal a hittel lépett be mindig, hogy nem kell fölhagyni a reménnyel az újabb nemzedékek nevelésében-oktatásában.
Szécsi Antal tanár-igazgató mindig azt kereste, mivel lehetne javítani-gazdagítani azt a közösséget, amelyikhez vezette õt az édes-mostoha sors, vagy éppen a pártállami önkényt megtestesítõ tenfelügyelõség.
Tanítóként, helyettesítõ tanárként, majd teljes jogú tanárként, igazgatóként, párttitkár-helyettesként Erdõvidéken fogalmazódott meg benne pedagógiai, nevelõi hitvallása: “...elhatároztam, hogy szelektálok a tennivalók közt, és azokat helyezem elõtérbe, amelyekkel ténylegesen a falu, az emberek hasznát szolgálom.” - áll a Fábián Lajos által írt bevezetõben. A könyv gazdagon illusztrált fényképanyaggal, így elevenítve fel a régi emlékeket, osztályképek, egy-egy szereplés, kirándulás pillanatképeivel. A régi képek digitális feldolgozását Balázs Ödön fotográfus végezte.
Könyvében szeretettel beszél és emlékezik egykori tanítványairól, pedagógus sorstársairól, barátokról, ismerõsökrõl egyaránt, nem feledkezve meg arról a sok jóról, amit a vargyasiaktól és a felsõrákosiaktól kapott, ottléte során. Vargyason például annyira ismeretlen volt a neve, amikor 18 évesen odakerült, hogy Széchenyi nevét kölcsönözték neki, így lett: “Széchenyi tanítóbácsi.”
Olvashatunk az akkori pedagógiai módszerekrõl, nevelésrõl, de a gazdag kulturális életrõl, amikor fõként a színjátszás virágzott, de megemlíti a labdarúgást is, amely abban az idõben nagy népszerûségnek örvendett az ötvenes években.
Megtapasztalhatjuk a kor kommunista diktatúrájának módszereit, a szekuritáté jelenlétét és nyomását, ami bizony sokszor eléggé lehetetlen és kellemetlen helyzeteket teremtett. Szécsi Antal önéletrajza olvasmány lehet azok számára, akik megélték ezeket az éveket, de tanulságos történetek vannak a mai kor embere számára is.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 911. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.