Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.02.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 911. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.02.20. Közélet

Régi és új tagok az RMDSZ 25 éves születésnapján

Az RMDSZ-nek csak a kisebbségi politizálás lehet a krédója!

A.E.Megülte fennállásának 25. évfordulóját Erdõvidéken is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) múlt csütörtökön, az ünnepségre a baróti Mûvelõdési Ház nagytermében került sor. Az eseményen a házigazda, Lázár-Kiss Barna polgármester, és Váncza Tibor széki elnök mellett jelen volt Tamás Sándor, megyei tanács elnök, a szervezet Kovászna megyei elnöke, Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezetõ elnöke, Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Klárik László szenátor, és Márton Árpád parlamenti képviselõ. Az eseményen a felszólalók hangsúlyozták: Az elmúlt 25 év alatt sok siker és kudarc is volt, mindezek ellenére ebben az idõszakban elõbbre vitték a kisebbség ügyét, továbbra is feladatuknak tekintik a hagyományok megõrzését, és a jövõ megteremtését. A párt feladata közelvinni az emberekhez a célkitûzéseiket, meg kell értetni mindenkivel, hogy az összefogásra legalább akkora szükség van most, mint 89-ben.

Váncza Tibor széki elnök fogalmazta meg elsõként beszédében az RMDSZ mindenkori kötelességét, ha úgy tetszik kor és sorsparancsát: Az RMDSZ-nek, mint a romániai magyarság egyetlen legitim képviseletének a közösségi értékek felvállalása és érvényrejuttatása lehet a krédója.
A kezdeti idõket felelevenítve, eljutva a jelenig, elmondta, vannak, akik még mindig az RMDSZ vonatában hisznek, és vannak olyanok, akik csalódtak, mert gyorsabban akartak haladni, ezért más járatot választottak, pártot, pártokat alapítottak, azt remélve, hogy így hamarabb célba jutnak. Voltak olyanok, akik azt gondolták, jobb vezetõkké válhatnak a különjáratokon, de az mára már teljesen világossá vált, hogy ezen a sínen nem elõzhetik meg az RMDSZ-t, ezért vannak olyanok, akik visszaültek már az RMDSZ vonatára, és lesznek olyanok, akik ezután látják be, hogy ez a megfelelõ járat. Az RMDSZ alapértékei ma sem változtak, meghatározza a párt politikáját: munka, család, az otthon és a nemzet - fogalmazott.
A széki elnök hangsúlyozta, az RMDSZ szerepvállalása a mindenkori kormányban sokkal több pozitívumot hozott, mint negatívumot. Kormányon is csak addig maradt, amíg úgy érezte, képviselni tudja a kisebbség érdekeit, amikor már nem, akkor kilépett a kormányból: “Akik húsosfazekakat, bársonyszékeket említenek, azok nem tudják, hogy mit jelent családjaikat hátrahagyva Bukarestbe költözni, vagy üldöztetve lenni azért, mert egyszerûen csak elvégezték a munkájukat, visszaadtak egy iskolát a jogos tulajdonosának”.
Az elkövetkezõ idõkben is szükség lesz a magyarság képviseletére az országban, nem járt el felettünk az idõ, hiszen itt vagyunk, és arra törekszünk, hogy legyen jövõnk – mondta Lázár-Kiss Barna, aki úgy látja, hogy az elmúlt 25 év alatt nagyon sok jó döntés született, és ennek köszönhetõen, a magyarság meg tudott maradni szülõföldjén és megtudta tartani identitását.
Tamás Sándor, az RMDSZ Területi szervezetének elnöke, -az olaszteleki mûvész, Kósa Bálint példájából kiindulva, aki 1990-ben, az elsõ helyi elnöke volt a szövetségnek-, üzenetet fogalmazott meg a mindenkori vezetõkhöz, tagokhoz: Aki tisztséget nyert, az nem széket, hanem munkát kapott, amit alázattal és becsülettel kell végezni, van még munka, akad még tennivaló. De mindig keressünk egy jó utat, ha nincs, akkor építsünk egyet! Az elnök számára az elmúlt 25 év legfontosabb kérdése az volt, hogy érezzük szabadnak magunkat szülõföldünkön. Üzent a fiataloknak is, hogy ne engedjenek a 48-ból, az adott szóból és az egyenes beszédbõl. Szólt a politikai “ellenfeleihez “ is, ahol úgy fogalmazott, fontos, hogy milyen hangnemet ütünk meg, és melyek azok az eszközeink, amellyel az erdélyi magyarok akaratát tudjuk érvényesíteni.
Márton Árpád, az RMDSZ legrégebbi parlamenti képviselõjeként azokra az idõkre emlékezett, amikor 89-ben megalakult a Domokos Géza fémjelezte RMDSZ, és megfogalmazták célkitûzéseiket, a párt statútumát, feltéve azt a kérdést is: Mi lett volna, ha akkor, ott, azokban az idõkben másként fogalmaznak?
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 911. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.