Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.02.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 911. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.02.20. Magazin

Röviden a könyvekrõl, olvasásról

Egyszer, Brassóban jártomban, a trolibuszon utaztam, egyik városrészbõl a másikba. Mellettem egy fiatalember, kezében nyitott könyv volt. Láthatólag nem zavarta, hogy zsúfolt jármûvön utazik, hogy idõnként meglökik, hangosan beszélgetnek körülötte, zajjal nyitódnak, záródnak az ajtók, teljesen lekötötte az, amit olvasott.
Azokhoz az olvasókhoz tartozhatott, akik a mû legmélyebb összefüggéseihez képesek hozzáférkõzni, akik magukban valósággal újraalkotják a mûvet.
Mert Kosztolányi szavával: "a könyvet mindig ketten alkotják, az író, aki írta és az olvasó, aki olvasta."- "Az író és az olvasó együttes erõfeszítése hozza napvilágra a szellemi alkotást, ezt a konkrét és képzeletszülte tárgyat"- állapította meg a könyvrõl J. P. Sartre. A könyv csak addig halott tárgy, amíg valaki föl nem üti.
Persze nem mindenki sorolható az alkotó olvasó típusába. Az olvasói magatartásokat elemzõ vizsgálatok még két alapvetõ típust ismernek. Az egyikbe azok tartoznak, akik az olvasást mindenekelõtt hasznos idõtöltésnek tekintik, akik elsõsorban mûveltségük gyarapításáért, az ismeretszerzésért olvasnak, a másikba pedig azok, akik az olvasásban feszültségoldódást keresnek. Kikapcsolódni akarnak az olvasmány segítségével.
A háromféle olvasói magatartástípus nem jelent feltétlenül háromféle embert, legtöbbször mindegyik megvan bennünk. Van, amikor csak kikapcsolódni akarunk az olvasással, máskor az ismereteinket akarjuk gyarapítani és néha sikerül egy-egy könyvvel meghitt viszonyba lépnünk és elmélyednünk az író teremtette világban.
Az olvasás technikája mindhárom esetben más és más. Amikor a napközben felgyülemlett feszültségeinket szeretnénk feloldani vagy a szorongató gondolatainkat, nyomasztó élményeinket kívánjuk elterelni, olyan könyvet választunk, amely nem kíván különösebb szellemi koncentrációt, az unalmas részeket lelkifurdalás nélkül átugorhatjuk.
Van, aki kalandregényt kedvel ilyenkor, más útleírást, ismét mások a krimit vagy a nevettetõ írásokat, avagy az erotikus olvasmányokat részesítik elõnyben.
Régen sokkal nagyobb volt a könyvvásárlási láz, mint napjainkban.
Akkoriban a megvásárolt könyveket a vásárló ki is olvasta, s a baráti találkozáson már elõ is adta a tartalmát. Ugyanazt a könyvet elolvasók, sokszor megvitatták baráti körben a könyvben leírtakat, s gyakran lenézték, akár ki is közösítették azokat, akik nem olvastak könyvet, jelezvén ezáltal, hogy csak mûvelt emberekkel hajlandóak szórakozni, egy baráti körbe tartozni. Ennek eredménye sok esetben az lett, hogy sokan rávetemedtek az olvasásra. De voltak sokan, akik csak megvásárolták a könyveket, de eszük ágában sem volt, hogy azokat el is kéne olvasni. Tehetõsebbek csak bõrkötésû könyveket vásároltak, mert azok drágák és mutatósak voltak, s jól néztek ki a polcon, s ha vendég érkezett a házhoz, volt, amin csodálkozzon, de legtöbb esetben szégyellte megkérdezni, mirõl is szól voltaképpen a díszkötésû könyv.
Manapság az olvasásról nem is jó beszélni. Minek is olvasni, mondják egyesek, mikor a számítógépen készen bejön minden. Olvasom a médiában, hogy vannak lelkiismeretes magyar nyelv-, és irodalom tanárok, akiknek köszönhetõen páran a diákok közül értékes díjakkal térnek haza irodalmi versenyekrõl. Dicséret illeti õket. De mi van a többi diákkal. Mert ha megkérdezzük õket, háromnegyede újságot se olvas. Pedig azt még Jóska bácsi is olvasott.
Mert az újság a kezében volt, õkeme a kapu elõtti kispadon ült, s ment arra egy falujabeli ember, aki megkérdezte, mit csinál Jóska bácsi? - "Böngészem a politikát" - feleli az öreg. Pedig az újság fejjel lefelé volt tartva. Úgy látszik, az akarat megvolt, de valami hiányzott az olvasáshoz.

Egyed Béla, gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 911. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.