Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.02.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 911. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.02.20. Művelődés

Kondor Ágota hittantanár, mentálhigiénés szakember, a Székely Mikó Kollégium igazgatója

Még mindig a kereszténység a legelterjedtebb

A.E. Gyökereink azonosak, mégis nagyon sok vallás között erõs ellentét feszül, amelyek sokszor vezettek már véres konfliktusokhoz a történelem során. S bár a XXI. században vagyunk, vannak helyek, ahol még mindig nem képesek tolerálni egymás vallási meggyõzõdését - hangzott el a keddi Tortoma önképzõ körön, ahol ezúttal a világ vallásairól hallhattak elõadást az érdeklõdõk.

Kondor Ágota behatóan foglalkozik a vallás, a teológia tudományával, hiszen nemrégiben fejezte be a doktori iskolát, s bár érdeklõdési köre többfele ágazik, egyik nagy “szerelme” továbbra is az egyháztörténet.
Amikor vallásról beszélünk, akkor két formáról beszélhetünk, egy külsõ és egy belsõ megnyilvánulásról, ez leginkább a primitív törzsek esetében jól megfigyelhetõ. Ugyanakkor megkülönböztetünk keresztény és nem keresztény vallásokat (monoteista és politeista).
A vallásnak hallatlanul gazdag világa van, számtalan formában elõfordul a társadalmunkban, szent és profán alapon a mindennapi életünkben, és jól elkülönülnek egymástól, ám ez a globalizált világban kezd erõsen összemosódni, ami egyáltalán nem jó, hiszen ennek a két dolognak a mi életünkben megvan a saját értelme, helye és szerepe – figyelmeztetett Kondor, elmondva, hogy Székelyföldön a vallásos tradícióról beszélhetünk, amely nagyon erõs alapokon nyugszik a belsõ meggyõzõdéssel szemben.
Egy 2010-es felmérés szerint, a világon továbbra is a kereszténység a legelterjedtebb vallás, 31,5%, 23,2% muszlim, 15 % hindu, 16,3% meghatározatlan, 7,1% buddhista.
Számunkra a legismertebb a kereszténység, mi egyistenhívõk vagyunk, keresztény egyházat pedig Jézus születése utáni elsõ pünkösdkor említünk, amelynek körülbelül kétmilliárd követõje van a világon.
Szó esett az egyházszakadásokról, a nyugati kereszténység és keleti ortodoxia “hûvös” viszonyáról, 1054-tõl, (a nagy egyházszakadás dátuma, mely egészen 1960-ig tartott, eddig létezett ugyanis a két egyház között az úgynevezett kiközösítési bulla. A kapcsolat azonban ma sem teljesen derûs, ugyanis pl. a moszkvai ortodox pátriárka mind a mai napig nem találkozott a katolikus pápával - hangzott el.
1517-ben pedig a nyugati katolikus egyház is szétszakadt, innentõl beszélhetünk protestanizmusról, az ezt követõ idõszakban jött létre többek között az evangélikus (Luther Márton), református (Kálvin János), az anglikán (VIII. Henrik), valamint ez egyetlen erdélyi gyökerekkel rendelkezõ vallás, az unitárius, amit Dávid Ferenc alapított, de szó esett a baptista, a pünkösdista, jehovista vallásokról is, - ezek Erdõvidéken is alkotnak jelentõsebb közösséget.
A nagy világvallások közül részletesebben beszélt az iszlámról, judaizmusról, amelyeknek bár közös gyökerei vannak a kereszténységgel, mindhárman Ábrahámot tekintik õsatyjuknak, mára eléggé eltávolodtak egymástól negatív értelemben. A távolkeleti vallások közül szó esett a hinduizmusról, valamint a buddhizmusról is, amelyek merõben más vallási hagyományokon alapszanak.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 911. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.